- Du är här:
- Startsida
- Omsorg och stöd
- Barn och familj
- Stöd till barn, familj och ungdom
- Orsaker till varför barn och unga kan må dåligt
- Mobbning och kränkande behandling
Mobbning och kränkande behandling
Mobbning är när någon systematiskt trakasserar en annan person fysiskt eller psykiskt.
Mobbning
Mobbning betyder att man utesluts ur kamratkretsen, blir illa behandlad och förtrycks. Mobbning är ingen engångsföreteelse utan en systematisk kränkning av en person. Mobbning kan vara allt ifrån att bli kallad nedsättande saker till att bli utsatt för våld.
Det har även blivit vanligare att mobbning sker via e-post eller sms. Mobbning kan också vara att bli utfryst. Mobbning är vanligare än man tror. En tredjedel av alla skolbarn har blivit utsatta för någon form av mobbning under sin skoltid. Hos många sitter ärren efter mobbning kvar länge, ibland hela livet. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på mobbning.
Tecken på mobbning:
- Barnet blir tystare
- Barnet berättar inte vad som händer i skolan
- Kompisar följer inte med hem
- Barnet slutar umgås med barndomskompisar
- Barnet vill inte träffa kompisar på fritiden utan vill hellre vara hemma
- Barnet får en helt ny umgängeskrets. Ofta i en annan ort än skolan eller den plats barnet blir mobbat på
- Återkommande huvudvärk och annan värk
- Vredesutbrott
- Sämre aptit
- Mardrömmar
- Blåmärken och andra skador
- Saker som mobiltelefon, klocka eller gymnastikkläder försvinner
- Sämre studieresultat
Kränkande behandling
Det är ett absolut förbud för vuxna i till exempel förskola eller skola att kränka elever, till exempel säga elaka saker, hota eller använda våld. Diskriminering är när personal på en skola behandlar en person sämre än någon annan person i en jämförbar situation för att man till exempel är bisexuell eller är född i ett annat land än Sverige.
Det kan också vara att en lärare, rektor eller annan personal trakasserar dig. Diskriminering kan även vara indirekt. Ett exempel är när regler som verkar neutrala faktiskt är orättvisa för personer från en viss grupp, till exempel tjejer eller kvinnor. Även diskriminering man drabbas av som har samband med sina anhöriga är förbjuden enligt diskrimineringslagen. Till exempel om ens föräldrar är homosexuella och man trakasseras för detta.
Man kan lämna tips och klagomål på kränkande eller diskriminerande behandling till barn- och elevombudet (BEO) och till Diskrimineringsombudsmannen (DO).
Hit kan du vända dig
Dela
Var det här informationen du sökte?
Tack för att du hjälper oss!