Lyssna

Om Götene kommun

En plats ljuvligare än någon annan! Så lär Carl von Linné ha beskrivit Kinnekullebygden. Och visst är det något särskilt med det blommande berget som reser sig 306 meter över havet. Här växer ramslöken vilt i en unik naturmiljö med ovanliga blommor och växter. Här strövar dovhjortar fritt på de öppna fälten. Och här frodas kreativiteten – på Kinnekulle bor och verkar många konstnärer och hantverkare.

Korta fakta om Götene kommun

Antal kommuninvånare: 13 276

Orter: Götene, Hällekis, Källby, Lundsbrunn

Grannkommuner: Lidköping, Mariestad, Skara, Skövde

Antal företag: Drygt 1 800

Stora branscher: Livsmedelsproduktion, lantbruk, tillverkande industri och kreativa näringar.

Stora arbetsgivare: Dafgårds, Arla, Semper, Götenehus, Paroc, Nolato Gota med flera.

Populära besöksmål: Kinnekulle, Lundsbrunns golfklubb, Munkängarna, Stora stenbrottet, Lasses grotta, Falkängens hantverksby, Forshems gästgiveri, Lundsbrunns resort, Skara-Lundsbrunn järnvägar och järnvägsmuseum, Rydenska huset och Dafgårds outlet.

Karta över norra Västergötland där Götene kommun är markerat. Det framgår att det tar 30 minuter med bil till Mariestad, 40 minuter till Skövde, 25 minuter till Lidköping och 2 timmar till Göteborg från Götene. Förstora bilden

Avstånd från Götene till närliggande större städer.

Att bo i Götene kommun

Götene kommun sträcker sig fem mil längs Vänerns östra strand. Vi kan stoltsera med Sveriges vackraste tågresa och två UNESCO-utmärkelser, Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle och Platåbergens geopark. Här bor du med närhet till både större städer och vidsträckta fält och med sköna Vänerskärgården som granne. I alla tätorter finns förskola, F-6-skola och äldreboende.

Massa landsbygd och flera mysiga tätorter

Götene kommun består framförallt av en massa härlig landsbygd. Men vi har också fyra lite större tätorter med olika karaktär.

Götene

Götene är vår störta ort och är centralorten i kommunen, belägen mellan Lidköping, Mariestad och Skara. Här bor cirka 5 000 personer. Det är en levande liten ort med ett bra serviceutbud, mysiga butiker, en biograf och ett fint bibliotek med en mindre konsthall.

Här finns ett aktivt föreningsliv. Framförallt fotbollen är stor i Götene och inte mindre än två klubbar finns på orten. Utanför Götene väntar Kinnekullebygden och ett naturliv i världsklass med inte mindre än 22 naturreservat(!).

Blomsterarrangemang vid en cykelväg i en tätort. Förstora bilden

Lidköpingsvägen i Götene.

Hällekis

Hällekis är ett gammalt brukssamhälle med småbåtshamn vid foten av Kinnekulle. I byn är flera gamla arbetarbostäder bevarade som skapar en härlig atmosfär. Under sommarsäsongen och vid jul lever Falkängen upp, hantverksbyn med det mysiga kaféet upp som lockar besökare från när och fjärran.

På orten finns ett bra serviceutbud och med tåg från stationen mitt i byn tar du dig smidigt till Lidköping och Mariestad och sedan vidare till Göteborg eller Örebro.

Ett stenkast från tågstationen breder Kinnekulle ut sig. Om du anstränger dig riktigt noga kan du känna doften av ramslök när den sprider sig i den ljumma sommarkvällen i början av juni. Kinnekulle ger möjlighet till både avkopplande naturupplevelser och fartfyllda fritidsaktiviteter. Hällekis är en perfekt utgångspunkt för dig som gillar mountainbike, vandring och vattensporter.

Ett tåg vid en tågstation med människor som kliver av tåget.Förstora bilden

Tågstationen i Hällekis.

Källby

Här växer Götene kommun som allra mest. Källby har ett sjönära läge vid Vänern och Kinnekulles storslagna landskap runt knuten. Sommartid har du som längst cykelavstånd till badplatsen. På vintern testar du pulkafarten i backarna vid Källby hallar eller tar en skridskotur på någon av vikarna.

Kinnekulletåget stannar mitt i orten och tar dig till Lidköping och Mariestad, Göteborg eller Örebro. När vädret tillåter är det en fin cykelsträcka in till Lidköpings stadskärna.

Allt som oftast vilar en hemtrevlig doft av nylagad mat över orten. Här tillverkas nämligen den kända Billys panpizzan, tillsammans med köttbullar, kåldolmar och annat gott på Dafgårds.

En brygga med badande barn en solig sommardag.Förstora bilden

Badplatsen i Källby.

Lundsbrunn

Välkommen till ett anrikt kurortssamhälle från 1890-talet! Än idag kan du unna dig en välgörande vistelse här.

Lundsbrunn är entreprenörernas by. Här finns många små och stora företag som tillsammans gör orten till en plats som sjuder av kreativitet.

Lundsbrunn är också orten för dig som gillar en aktiv fritid. Vad sägs om en golfrunda på en av Sveriges bästa golfbanor, en omgång discgolf eller en löptur i elljusslingan? Kanske en skidtur på den gamla järnvägsbanken. Eller varför inte en vandring längs den magiska Sörboleden genom Mariedalsravinen som för tankarna till älvor, tomtar och troll?

Läs mer om Lundsbrunn här

En gammal järnbro över en å.Förstora bilden

Sörboleden i Lundsbrunn.

Jobba i Götene kommun

Götene kommun är den lilla kommunen med många möjligheter. I den kommunala organisationen finns en stor bredd i kompetens och samtidigt en närhet som gör det enkelt att samarbeta över både organisatoriska och professionella gränser. Vi söker ständigt nya medarbetare inom utbildning, omsorg, social verksamhet, samhällsplanering och administration. Ta en kik på våra lediga tjänster.

Vid sidan av den kommunala organisationen erbjuder Götene kommun en blandning av större och mindre företag. Här finns goda jobbmöjligheter inom olika branscher. Vi har därför en betydligt lägre arbetslöshet än rikssnittet. Dessutom är det enkelt att jobbpendla till närliggande kommuner och även till Göteborg och Stockholm. Inom en timmes hållbar resa har du hela Skaraborgs arbetsmarknadsregion att ta del av.

I Götene kommun står livsmedelsproduktion och tillverkande industri i fokus. Men vi har också många företagare inom kulturella och kreativa näringar. Konstnärer och kulturutövare söker sig gärna hit till Kinnekulles unika bygd.

För dig som driver företag

Götene kommun har en lång historia av framgångsrikt företagande. Vårt strategiska läge och de företagsnätverk och stöd som finns ger ditt företag goda förutsättningar att växa. I Svenskt Näringslivs företagsklimatsranking har vi i många år placerat oss i toppen bland landets 290 kommuner. Det är vi stolta över och måna om att bibehålla och fortsätta verka för.

Ett barn som räcker upp handen i ett klassrum fullt av elever och en lärare som undervisar. Förstora bilden

Lektion på Prästgårdsskolan i Götene.

Utbildning i Götene kommun

I varje tätort i Götene kommun finns förskola, F-6-skola och fritidshem. I centrala Götene finns högstadieskola samt en privat gymnasieskola med idrottsprofil som jobbar tätt med näringslivet i kommunen.

Vi tror på ett nära samarbete mellan våra skolor och arbetslivet. Vi vet att det stärker elevernas motivation och ger dem en förståelse för hur de kan få användning för sina kunskaper. Faktum är att vi är topp 10 i Sverige på samverkan mellan skola och näringsliv.

Läs mer om vår utbildning i Götene kommun:

Ett barn rider på en mans axlar ute i skogen. I bakgrunden syns fler personer. Förstora bilden

Vandring längs Kinnekulleleden. Foto: Jesper Anhede.

Saker att göra i Götene kommun

Visste du att Götene flera år i rad har utsetts till en av Sveriges bästa friluftskommuner? Om vi ska vara ärliga är vi som bor här inte det minsta förvånade. Här finns verkligen något för alla som uppskattar friluftsliv, motion och sagolika vyer. Lägg där till en rik kulturhistoria där medeltida kyrkor samsas med modernt hantverk och konst.

Ett friluftsliv som många bara drömmer om

I Götene kommun finns 15 mil vandringsleder som löper tvärsigenom landskap som lätt tar andan ur en. För den som vill upptäcka naturen från sadeln är Kinnekulle ett riktigt mecka för både mountainbike och ridning.

Liv vid och på vatten

Vart du än kommer i vår kommun är sjön nära och lockar till upplevelser kring och i vattnet. Året runt finns något att göra vid Sveriges mest storslagna sjö, vår vackra Vänern. Och gillar du fiske rekommenderar vi dig att testa fiskelyckan vid Stora stenbrottet på Kinnekulle.

Ett levande föreningsliv

I Götene har vi också ett levande föreningsliv för alla åldrar. Här finns kulturföreningar, idrottsklubbar, pensionärsföreningar och båtklubbar och många därtill.

För dig som föredrar motorsport är ett besök på Kinnekullering givet. Och golfaren kan prova Lundsbrunns fina banor eller en runda discgolf i skogen.

Sammanlagt har vi cirka 190 aktiva föreningar, studieförbund och andra organisationer i vår kommun. Du hittar dem i vårt föreningsregister.

Ett kulturliv att räkna med

Här finns ett fint bibliotek med en egen konsthall och en biograf. Kommunen satsar på kultur och arrangerar konserter, föreläsningar, teater och andra evenemang. Håll koll på vår evenemangskalender för att veta vad som är på gång här näst.

Historia

Götene med Kinnekullebygden är rik på gods och gårdar, på bergets västsida ligger de stora herrgårdarna på rad. Det finns gott om historiska minnesmärken på Kinnekulle, medeltida kyrkor, hällristningar, runstenar och liljestenar. Flera av kyrkorna är från 1100-talet. Husaby kyrka är en av dessa som haft en stor betydelse i vår bygd och i svensk historia. Olof Skötkonung lär ha döpts där i en helig källa strax öster om kyrkan.

Götene kommer från början från namnet Göthene eller Göthenen, av allmogen kallat för Göta och området var Göternas hed. Stavningen "Götene" började användas först år 1909, dessförinnan benämndes orten "Götened".

Karta över Skaraborg.Förstora bilden

Kommunerna i Skaraborg.

Livet i Skaraborg

Självklart ser vi gärna att du väljer att bosätta dig hos oss i Götene kommun. Men vi blir nästan lika glada om du istället bestämmer dig för att flytta till någon av våra fina grannkommuner. Tillsammans med våra grannar i Skaraborg kan vi erbjuda oändliga möjligheter vad gäller boendemiljöer, arbetsplatser, fritidsintressen, naturupplevelser och kulturutbud. Allt inom en timmes hållbar resa.

Så om du är nyfiken på livet i Skaraborg eller vill veta lite mer om våra grannkommuner, ta och kika in på www.livetiskaraborg.se och kanske ta hjälp av våra inflyttarguider i ditt val av ny bostadsort, för att få reda på mer om arbetsmarknaden i regionen eller vill veta mer om hur livet är i Skaraborg.

Vi hälsar dig varmt välkommen till Götene kommun och Skaraborg!

En liten pojke och en liten flicka sitter och fikar med Stora stenbrottet i bakgrunden.Förstora bilden

Fikapaus vid Stora stenbrottet på Kinnekulle.

Relaterade sidor

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!