Lyssna

Borgerlig vigsel

En borgerlig vigsel är en ceremoni utan religiösa inslag. Den som förrättar vigseln kallas vigselförrättare och har blivit utsedd av Länsstyrelsen.

Bild på händer med ringarFörstora bilden

Klicka för att förstora bilden.

Vigseln är kostnadsfri och sker vardagar i Centrumhuset. Om ni inte vill gifta er på en vardag eller önskar annan plats för ceremonin sker detta efter överenskommelse med vigselförrättaren. Man behöver inte bo eller vara skriven i Götene kommun för att få gifta sig här.

Ceremonin är enkel och förrättas enligt ett särskilt vigselformulär. Finns speciella önskemål om vigselakten framförs detta i samband med bokning. Efter vigseln får ni med er ett vigselbevis och vigselförrättaren underrättar Skatteverket om vigseln.

Hindersprövning

Innan vigseln måste ett vigselintyg och ett intyg om hindersprövning beställas från Skatteverket. Dessa intyg skall lämnas till vigselförrättaren senast två veckor innan vigseln.

Intygen får ni hos Skatteverket, telefon: 0771-567 567 eller på deras hemsida. Intyget är giltigt i fyra månader.

Läs mer om hindersprövning och ladda ned blankett på Skatteverkets hemsida

För utländska medborgare gäller särskilda regler för ansökan om hindersprövning. Om en av er eller båda är utländska medborgare bör ni vända er till ert skattekontor för information.

Om ni vill byta efternamn hittar ni blankett och information här

Boka tid

Tid för vigsel bokas direkt hos önskad vigselförrättare. Kontaktuppgifter finner ni på länsstyrelens hemsida via denna länk: Vigselförrättare | Länsstyrelsen Västra Götaland (lansstyrelsen.se)

Vittnen

Under vigseln måste man ha två vittnen som har fyllt 18 år. Om vigseln sker dagtid i Centrumhuset kan kommunens tjänstemän ställa upp som vittnen.

Tolk

Vigsel sker på svenska eller engelska. Om annat språk önskas ansvarar ni själva för att tolk finns på plats under vigseln.

Vigselförrättare

  • Susanne Andersson
  • Agneta Adrian
  • Margareta Palmqvist
  • Magnus Fredricson
  • Håkan Ernklev
  • Monica Holm
  • Daniel Bohrén
  • Anne Heinpalu

Relaterade sidor

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!