Lyssna

Visselblåsning

Om du misstänker missförhållanden eller oegentligheter som rör korruption, mutor, jäv, arbetsvillkor eller skattelagstiftning hos Götene kommun, kan du anmäla det. Du kan välja att vara anonym.

Du kan visselblåsa (anmäla missförhållanden) via en webbtjänst eller via telefon. Klicka på anmälningsknappen nedan för att komma till webbtjänsten och telefonnumret.

Vad är en visselblåsning?

En visselblåsning kallas det när en person rapporterar om missförhållanden i myndigheter, företag eller samhället i övrigt. Det kan handla om saker som är olagliga, oetiska eller olämpliga.

Vad ska anmälas?

Du kan visselblåsa om missförhållanden på Götene kommun. För att du ska vara skyddad av visselblåsarlagen ska det finnas ett allmänintresse i det du rapporterar. Det kan handla om saker som är olagliga, oetiska eller olämpliga. Du ska även anta att det du visselblåser om är sant och vara arbetsrelaterat.

Vad händer med anmälan?

En oberoende utredningsfunktion bedömer ärendet och startar vid behov en utredning. Den kan leda till:

  • arbetsrättsliga åtgärder
  • en polisanmälan
  • att ärendet överlämnas till annan part
  • att ärendet läggs ned

Du som lämnar uppgifter får en bekräftelse på att din anmälan har tagits emot samt en återkoppling hur uppgifterna hanterats och eventuella åtgärder.

Läs Götene kommuns riktlinjer för visselblåsningar Pdf, 174 kB.

Kontakt

Om du har frågor om visselblåsning eller hur ärendet kommer att hanteras kan du kontakta företaget Lantero som är den oberoende part som tar emot och utreder samtliga inkomna ärenden.

Kontaktuppgifter hittar du på deras hemsida www.lantero.se.

Relaterade sidor

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!