Lyssna

Informationssäkerhet

Informationssäkerhet handlar till stor del om att bli medveten om hur man hanterar sin information på ett säkert sätt, särskilt om den är värdefull eller personlig.

Informationssäkerhet handlar om att rätt användare ska ha rätt information vid rätt tidpunkt. Det kan också vara viktigt att kunna gå bakåt och se vem som gjort vad, till exempel se vilka förändringar som skett på ditt bankkonto eller i din sjukjournal.

Samtidigt som IT och internet underlättar vår tillvaro, kommer nya risker som vi behöver känna till och lära oss att undvika. Det kan exempelvis vara svårt att veta vem man kommunicerar med, vad man klickar på eller vad man behöver göra för att kryptera sin trafik.

Tänk på ditt beteende

Tekniskt skydd som brandvägg och uppdaterat operativsystem är viktigt, men skyddar inte mot ett riskfyllt beteende. Din digitala säkerhet handlar också om ditt beteende och din medvetenhet om risker.

Tänk på att:

  • Var rädd om värdefull information.
  • Ge aldrig ut dina lösenord och koder.
  • Säkerhetskopiera information och spara till exempel foton och annan viktig dokumentation på flera ställen.
  • Fråga dig själv hur du skulle agera i verkligheten, och agera på liknande sätt i den digitala världen.

Mer information om informationssäkerhet

Läs mer om hur du bland annat skyddar dina lösenord, förebygger ID-kapning, handlar säkert på internet och skyddar din dator på www.dinsakerhet.se.

Relaterade sidor

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!