Lyssna

Avsnitt 6 - Suicid

I det sjätte avsnittet gästar Caroline Gustafsson, psykiatrisjuksköterska och Anette Holmberg, tidigare anställd hos Västra Götalandsregionen med ansvar för suicidfrågor. Tillsammans pratar de om suicid: vad innebär suicid, hur vanligt är det och de berättar även vanliga myter kring självmord.

Caroline Gustafsson (vänster) och Anette Holmberg (höger) håller i en presentation.Förstora bilden

(Från vänster) Caroline Gustafsson och Anette Holmberg. Klicka för att förstora bilden.

Serie om psykisk ohälsa

I videoklippen nedan kan ni ta del av trailer för avsnitt sex samt det fullständiga avsnittet: Suicid.

Trailer

Avsnitt 6 - Suicid

Att tala om suicid eller självmord är inte att väcka den björn som sover. Att kunna sätta ord på de tankar man har i huvudet och tillåta någon att lyssna är viktigt för att få den hjälp man behöver.

De två personer som gästar det sjätte avsnittet är Caroline Gustafsson, psykiatrisjuksköterska och Anette Holmberg, tidigare anställd hos Västra Götalandsregionen med ansvar för suicidfrågor. Tillsammans pratar de om suicid: vad det är, hur vanligt är det och de berättar även vanliga myter kring självmord.

Suicid är ett globalt samhälle- och folkhälsoproblem

Generellt världen över ser man suicid och självmord som ett globalt samhälle- och folkhälsoproblem på grund av de höga siffror av fall som visas i statistiken varje år. Världshälsoorganisationens (WHO) statistik visar att fler än 700 000 människor i världen dör av suicid varje år. Om man ska sätta detta i relation till någonting så innebär det att en människa tar sitt liv var 40:e sekund.

Antalet människoliv som tas varje år på grund av suicid är fler än alla som dör i världens alla mord, krig och terrerattacker tillsammans. Suicid, eller självmord som de flesta säger, tror jag är ett långt större problem än vad de flesta av oss är medvetna om. Det är viktigt att inte sluta forska kring ämnet eftersom bakom varje siffra, varje stapel och varje diagram så finns ju människor", säger Anette Holmberg, tidigare anställd hos Västra Götalandsregionen med ansvar för suicidfrågor.

Våga prata om Suicid

En myt om suicid är att om man pratar om suicid gör man saker värre, men det är precis tvärt om! Om du misstänker att en person i din närhet är i tankarna kring suicid är det viktigaste du som vän eller anhörig kan göra är att våga prata med personen och även vågar att ställa de tuffa frågorna.

Du kan fråga om hur hen mår, om hen har tankar om att ta sitt eget liv eller om hen har tankar på att skada sig själv. Sedan är det också viktigt att man stannar hos personen och inte överger någon som börjat öppna upp sig. Därefter hjälper man personen att skaffa rätt hjälp!", säger Caroline Gustafsson, psykiatrisjuksköterska.

Länkar till sidor med information om suicid

Nedan finner du länkar till sidor med bra information kring ämnet suicid - allt från generell fakta, forskning, filmer, poddar, chattrum, stödlinjer och utbildningsmaterial. Här får man under varje länk tips på vart man kan vända sig och hur man kan hantera om man själv eller någon närstående mår dåligt.

Kontakt

Caroline Gustafsson, psykiatrisjuksköterska
Telefon: 0511-38 63 02
E-post: caroline.gustafsson@gotene.se

Linda Kjellgren, anhörigsamordnare
Telefon: 0511-38 62 74
E-post: linda.kjellgren@gotene.se

Relaterade sidor

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!