Lyssna

Avsnitt 10 - Barn som inte går fullt ut i skolan

Detta är det allra sista avsnittet i videoserien. Denna gång gästar Hanna Abrahamsson och Lina Kjellkvist. I avsnittet pratar de om barn och unga med problematisk skolfrånvaro och vilka anledningar som kan ligga till grund till varför man inte klarar av att gå i skolan. De läser även upp ett brev från en mamma som delar med sig av känslorna av att hantera skolproblematik hos sitt barn.

Två personer står på rad bakom två, runda bord och håller i en presentation. Förstora bilden

(Från vänster) Hanna Abrahamsson och Lina Kjellkvist. Klicka för att förstora bilden.

Serie om psykisk ohälsa

I videoklippen nedan kan ni ta del av trailer för avsnitt tio samt det fullständiga avsnittet: Barn och unga med problematisk skolfrånvaro.

Trailer

Avsnitt 10 - Barn och unga med problematisk skolfrånvaro

Skolfrånvaro hos barn och unga är en komplex fråga som kräver mycket och många professionaliteter. Det finns många anledningar till varför man blir en så kallad Hemmasittare, varför man inte klarar av att vara i skolan eller klarar av att gå till skolan. Två personer som arbetar aktivt med området är Hanna Abrahamsson, jobbar i Närvaroteamet TTS (Tillbaka till skolan) och Lina Kjellkvist, skolkurator.

Barn och unga som är "Hemmasittare"

"Hemmasittare" är ett begrepp som vanligen används när man pratar om barn och unga som stannar hemma då de inte klarar av att gå till skolan. Begreppet kan ge uppfattningen om att personen i frågan har valt att sitta hemma men Hanna Abrahamsson vill förtydliga att så är inte fallet.

Begreppet "Hemmasittare" är ett sätt att särskilja den här målgruppen. Det kan ju låta som att det är eleverna som har valt att sitta hemma, men det är inte självvalt. Det handlar mer om psykisk ohälsa, att man är rädd eller känner oro för att gå till skolan", säger Hanna Abrahamsson, jobbar i Närvaroteamet TTS.

Läs mer om barn och unga med problematisk skolfrånvaro

Nedan står tips på böcker berör barn och unga med problematisk skolfrånvaro.

Boktips

Kontakt

Linda Kjellgren, anhörigsamordnare
Telefon: 0511-38 62 74
E-post: linda.kjellgren@gotene.se

Relaterade sidor

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!