Lyssna

Avsnitt 4 - Depression

I det fjärde avsnittet samtalas det om depression - vad är depression, vilken hjälp finns att få och vad kan man göra själv när man lider av depression. I avsnittet gästar hunden Casper som även har en viktig roll i sin mattes Caroline Gustafssons jobb som psykiatrisjuksköterska.

Blond kvinna hållandes i en brun och vit hund håller en presentation.Förstora bilden

Caroline Gustafsson hållandes i hunden Casper. Klicka för att förstora bilden.

Serie om psykisk ohälsa

I videoklippen nedan kan ni ta del av trailer för avsnitt fyra samt det fullständiga avsnittet: depression.

Trailer

Avsnitt 4 - Depression

Att söka hjälp

När man lider av depression kan det vara svårt att finna något positivt i närvaron. Då kan man behöva hjälp och stöttning att ta sig upp ur depressionen. Caroline Gustafsson tycker att det är viktigt att personen i frågan vet att det finns hjälp att få och att de vågar att söka hjälp för sin depression.

Jag tycker att man ska söka hjälp ifall det är så att man är trött på livet och att man börjar få ett annat beteende. Att man exempelvis börjar undvika saker, vill inte umgås eller att man tillslut slutar gå till jobbet eller skolan för att man inte vill gå dit", säger Caroline Gustafsson.

Djurens positiva effekt

Med hjälp av sin hund Casper som gästar i avsnittet berättar Caroline om den positiva effekten djur kan ha hos en person som lider av depression. Casper hänger ibland med sin matte till jobbet och hjälper till i hennes arbete som psykiatrisjuksköterska.

Många som är deprimerande kan känna att de inte har något att leva för. Då kan ett djur ge personen en mening i livet. Förutom att ge personen rutiner så ger djuret även en känsla av att man är behövd". säger Caroline Gustafsson.

Kontakt

Caroline Gustafsson, psykiatrisjuksköterska
Telefon: 0511-38 63 02
E-post: caroline.gustafsson@gotene.se

Linda Kjellgren, anhörigsamordnare
Telefon: 0511-38 62 74
E-post: linda.kjellgren@gotene.se

Relaterade sidor

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!