Lyssna

God och näringsriktig mat

Vårt mål är att skapa matglädje och servera god och näringsriktig mat.

Att redan från tidig ålder visa vad som är bra mat är viktigt för att långsiktigt bidra till att förbättra folkhälsan. Att skapa matglädje och väcka nyfikenheten på mat bland våra matgäster är ett av våra mål, liksom att maten ska vara god och näringsriktig. Genom att ge barnen möjlighet att lära sig att tycka om många olika rätter och ge dem positiva attityder till mat bidrar vi till att grundlägga ett rikt matliv.

Det är många saker som påverkar om maten uppfattas som god, bland annat hur måltiden presenteras och serveras. Maten ska både uppfylla kroppens näringsbehov och förebygga ohälsa. Måltiderna ska ge den energi och näring som behövs för att växa, utvecklas och orka med dagen.

Vi utvecklar salladsbufféerna i våra kök och att laga mat från grunden är för oss ett självklart mål.

Vår livsmedelskonsumtion påverkar omgivningen både negativt och positivt. Genom att vi gör medvetna val och jobba för att minska matsvinnet kan måltiderna bidra till en minskad miljöpåverkan och bra villkor för både människor och djur. Miljösmarta livsmedelsval handlar dels om att vi ökar mängden grönsaker och minskar mängden kött, dels att vi gör miljösmarta val i respektive livsmedelsgrupp.

Två gånger per år mäter vi matsvinnet i våra skolor.

Kosteneheten står för att:

  • du får en näringsrik och vällagad lunch där grönsaker serveras dagligen. Lunchen tillgodoser en tredjedel av dagsbehovet när det gäller näring och energi
  • vid medicinska eller religiösa skäl serverar vi specialkost
  • i genomsnitt ska frukosten ge ungefär 20 procent, lunchen ungefär 25 procen och mellanmålet cirka 15 till 20 procent av det dagliga energi- och näringsbehovet för barn.
Förstora bilden

Relaterade sidor

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!