Lyssna

Grävlingar

Grävlingen finns i så gott som hela Sverige, den är skygg och attackerar inte människor om det inte blir ytterst träng eller överraskad. Det är fastighetsägaren själv som ansvarar för att skydda sin egen fastighet från grävlingar.

Tecknad bild på en grävling.Förstora bilden

Klicka för att förstora.

Allmänt om grävlingar

Grävlingen finns så gott som i hela Sverige. Den klassas inte som skadedjur då den inte orsakar olägenhet för människors hälsa men kan innebära problem om den bosätter sig i fastigheter.

Den är skygg och attackerar inte människor, om den inte blir ytterst trängd eller överraskad. Grävlingen är aktiv i skymningen och på natten.

När hösten kommer börjar den leta efter en plats där den kan tillbringa vintermånaderna. Ibland väljer den att söka sig till husgrunder och uthus.

På våren och sommaren stryker unga grävlingar runt. De kan då riva i gräsmattor och rabatter i sitt sökande efter föda. Dessa individer blir oftast inte långvariga utan drar snart vidare.

Vad äter grävlingen?

Grävlingen är allätare och äter bland annat insekter, grodor, smågnagare, as, rötter, lökar, frukt och bär. Den gillar daggmask och trivs därför i speciellt trädgårdar under våren. Senare på sommaren och hösten äter den säd och mycket bär.

Hur blir man av med grävlingar?

Grävlingar som byggt bo under husgrund och altaner kan vara svåra att bli av med. Har man redan fått problem med grävling ska man i första hand försöka mota bort den. Har grävlingen boat in sig under husgrunden bör ingången sättas igen och husgrunden tätas, det måste ske nattetid när den nattaktiva grävlingen är ute.

  • Sprid dofter- Försök så snart du sett att den försöker ta sig in, att avskräcka den genom att applicera trasbitar indränkta med parfym eller andra mänskliga dofter där den gräver.
  • Markera revir- Genom att sprida urin längs tomtkanten markerar man för grävlingen att reviret är upptaget.
  • För oljud- Grävlingar är störningskänsliga och gillar inte oljud. Har man en sommarstuga som man lämnar för sommaren, kan man till exempel lämna en radio på timer. Tänk bara på att inte störa grannarna med radioljudet.
  • Håll rent i trädgården- Grävlingen är allätare så plocka upp fallfrukt och annat ätbart som kan locka till sig grävlingen.

Kontakt

Det är fastighetsägaren själv som ansvarar för att skydda sin egen fastighet från grävlingar. Men har du frågor eller behöver råd är du alltid välkommen att kontakta Medborgarkontoret.

Telefon: 0511-38 60 01
E-post: gotene.kommun@gotene.se

Relaterade sidor

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!