Lyssna

Riktlinjer för förskola, allmän förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem

I denna riktlinje informerar vi om kommunens verksamheter samt vilka riktlinjer som finns. Förskola, allmän förskola, pedagogisk omsorg och fritidshemsverksamheten regleras av Skollagen kapitel 8, 14 och 25.

1. Förskola, allmän förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Götene kommun

I detta dokument informerar vi om kommunens verksamheter samt vilka riktlinjer som finns. Förskola, allmän förskola, pedagogisk omsorg och fritidshemsverksamheten regleras av Skollagen kapitel 8, 14 och 25.

Kommunen är skyldig att tillhandahålla förskola, allmän förskola, pedagogisk omsorg och fritidshemsverksamhet i olika former för barn i åldern 1-13 år i den omfattning som behövs med hänsyn till vårdnadshavarnas förvärvsarbete, studier eller barnets eget behov. Barnomsorg erbjuds vanligtvis inte vid föräldrars semestrar och ledigheter.

Utbildningen ska på olika sätt genom sin pedagogik ge barnen stöd och stimulans i sin utveckling och personalen ska arbeta individ- och gruppinriktat. Utbildningen ska utgå från varje barns behov, vara målinriktad och planerad.

  • Förskolan har en egen Läroplan, Lpfö.18.
  • För pedagogisk omsorg är Lpfö.18 vägledande, samt allmänna råd för pedagogisk omsorg.
  • För fritidshem gäller grundskolans läroplan Lgr 11.

2. Kommunens verksamhetsformer

2.1 Förskola

Förskolan tar emot barn från 1 år och fram tills barnet börjar i förskoleklass. I barngrupperna arbetar förskollärare, barnskötare och annan personal. Av skollagen framgår att utbildningen i förskolan syftar till att barn ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Utbildningen ska också förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på. (Lpfö18)

Öppethållandet är i största möjliga mån anpassat efter barnens och vårdnadshavarnas behov.

Förskolan är öppen helgfria måndagar till fredagar, klockan 06.00 – 18.00.

2.2 Allmän förskola

Barn ska från och med höstterminen det år barnet fyller tre år erbjudas allmän förskola under minst 525 timmar/år. (Skollagen 2010:800 kapitel 8 4 §)

Den allmänna förskolan ingår som en del av den befintliga verksamheten i förskolan.

Omfattningen är tre timmars avgiftsfri utbildning varje dag under terminerna, förutom skolornas lov och förskolans kompetensutvecklingsdagar enligt gällande läsårstider. Allmän förskola erbjuds enbart på förskola mellan klockan 08.30-11.30 och inga måltider är inkluderade i dessa timmar.

Du kan som vårdnadshavare anmäla önskemål om en plats på avgiftsfri allmän förskola när som helst under läsåret och kan välja vilka vardagar i veckan som passar dig och ditt barn bäst. Vi vill ha in din anmälan senast två veckor innan ditt barn ska börja allmän förskola för att planera mottagandet. Därefter påbörjas inskolning. Om vårdnadshavare går från en avgiftsbelagd förskoleplacering vid anmälan om önskemål om allmän förskoleplats måste vårdnadshavare säga upp den avgiftsbelagda platsen. Skulle platsbrist uppstå på önskad förskola blir placering av allmän förskola på en annan enhet.

Om vårdnadshavare vill gå från allmän förskola till avgiftsbelagd förskoleplacering ska ny ansökan om detta göras via kommunens e-tjänst. Barnet hamnar då i kö utifrån placeringsreglerna.

2.3 Pedagogisk omsorg

Pedagogisk omsorg tar emot barn mellan 1 år och fram tills barnet börjar i förskoleklass. Barn som är äldre kan placeras enligt särskilt beslut fattat av rektor.

Pedagogisk omsorg finns enbart i Källby. Dagbarnvårdarna arbetar i ett arbetslag, för att kunna ge bästa service även vid sjukdom och eventuella ledigheter. De har tillgång till en gemensam lokal som används när ordinarie dagbarnvårdare är ledig/sjuk.

Familjedaghemmen är öppna, helgfria måndagar till fredagar, klockan 06.00 – 18.00

2.4 Kvälls- och Nattomsorg

Nattomsorg är en verksamhet som kommunen kan erbjuda. Ett underlag på minst fem placerade barn krävs för att verksamheten ska kunna erbjudas.

Om behov uppstår erbjuds nattomsorg endast i Källby. Verksamheten tar emot barn från 1 år fram tills barnet börjar i förskoleklass och är öppen helgfria veckodagar, måndagar från klockan 18.00 till fredagar klockan 06.00.

2.5 Familjecentralen

Familjecentralen bedriver en verksamhet som är hälsofrämjande, tidigt förebyggande, stödjande samt riktar sig till alla föräldrar och barn mellan 0-6 år.

Familjecentralen vilar på fyra ben; mödrahälsovård, barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänst med inriktning på förebyggande arbete.

Verksamheten har som syfte att:

  • Vara en mötesplats för hemmavarande föräldrar och barn
  • Stärka föräldrar i föräldrarollen
  • Erbjuda lättillgängligt stöd från BVC, MVC och Socialtjänst

2.6 Fritidshem

Fritidshemmen tar emot barn som går i förskoleklass till och med åk 6. I verksamheten arbetar fritidspedagoger och annan personal. Utbildningen är öppen helgfri måndag till fredag, klockan 06.00 – 18.00.

Rätt till plats i fritidshem har de barn vars vårdnadshavare arbetar eller studerar. De barn som har rätt till fritidshem erbjuds plats utan väntetid.

Vid övergång från förskola till förskoleklass debiteras vårdnadshavare för fritidshemsplats, från och med den 1 augusti. Plats erbjuds på den skola där eleven skrivs in.

2.7 Lovomsorg

Lovomsorg bedrivs inom fritidshemmet och är öppen endast på skolornas lov och kompetensutvecklingsdagar för de vårdnadshavare vars barn inte har en pågående fritidshemsplacering. Samma regler för rätt till plats gäller för lovomsorg som för fritidshemsplacering. Man kan boka lovomsorg för upp till 5 dagar per skollov. För längre perioder gäller samma regler som för ordinarie fritidshemsplats.

3. Att ansöka om plats

3.1 Rätt till plats

Rätt till förskola, allmän förskola eller pedagogisk omsorg har de barn vars vårdnadshavare arbetar, studerar, är arbetssökande eller föräldralediga.

Götene kommun godkänner inte att barn som är folkbokförda i vår kommun, med växelvis boende, har dubbla placeringar.

Rätt till plats i fritidshem har de barn vars vårdnadshavare arbetar eller studerar. Barn med föräldralediga och arbetssökande vårdnadshavare har inte rätt till plats på fritidshem. De barn som har rätt till fritidshem erbjuds plats utan väntetid.

Barnomsorg erbjuds vanligtvis inte vid vårdnadshavares semester eller ledighet. Vårdnadshavare har rätt till barnomsorg vid sjukskrivning men inte mer än ordinarie vistelsetid. Vistelsetiden ska läggas i samråd med rektor och personal.

Vårdnadshavare som har arbetstid som är förlagd till natt har rätt till dygnsvila. Vistelsetid för barnet görs upp i samråd med rektor.

3.1.1 Arbetssökande eller föräldraledig

Är vårdnadshavare arbetssökande/föräldraledig har barnet rätt till förskola alternativt pedagogisk omsorg högst 15 timmar per vecka. Barnets vistelsetid förläggs enligt förskolans/pedagogisk omsorgs ramtid (06.00-18.00). I vissa fall tas beslut av rektor när det gäller förläggning av tid.

Vid syskons födelse kan överenskommelse om mer tid än 15 timmar beslutas av rektor.

Skolbarn inskrivna i fritidsverksamhet har inte rätt till fritidsplats vid vårdnadshavares arbetslöshet/föräldraledighet.

3.1.2 Graviditetspenning

Vårdnadshavare har rätt till barnomsorg vid uttag av graviditetspenning men inte mer än ordinarie vistelsetid.

3.1.3 Barn som omfattas av allmän förskola, tre-, fyra- och femåringar

Vårdnadshavare som har två- eller flerveckorsschema och inte kommer upp i 15 timmar i snitt varje vecka har rätt till i genomsnitt 15 timmar per vecka under terminerna. Detta gäller inte vid skolornas lov eller förskolans kompetensutvecklingsdagar

3.2 Förskola, allmän förskola och pedagogisk omsorg

Du kan göra en anmälan på kommunens hemsida när du vill men som mest kan du tillgodoräkna dig sex månader i kö. Plats erbjuds inom 4 månader från önskat startdatum enligt skollagen (SFS 2010:800) kap 8 § 14.

Placeringar sker löpande. Om vårdnadshavare tackar nej till en placering får en ny ansökan göras. Detta för att ett nytt garantidatum ska erbjudas.

Götene kommun godkänner inte placering på två olika förskolor. Vårdnadshavarna måste komma överens om i vilken kommun och/eller i vilken förskola barnet ska vara placerat.

3.2.1 Särskilda skäl för placering

Om särskilda skäl föreligger kan vårdnadshavare ansöka om plats i förskola enligt skollagen (2010:800) 8 kap § 5 § 7) ”Barn ska även i andra fall erbjudas förskola om de av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling i form av förskola.”

Ansökan om plats och omfattning av tid enligt ovanstående paragrafer sker efter beslut av rektor

3.3 Fritidshem

Fritidshem finns på kommunens grundskolor för elever i förskoleklass till och med åk 6. Ansökan om placering görs på kommunens hemsida via e-tjänst.

3.3.1 Särskilda skäl för placering

Om särskilda skäl föreligger kan vårdnadshavare ansöka om plats i fritidshem enligt skollagen (2010:800) 14 kap § 6 ”Elever ska även i andra fall erbjudas utbildning i fritidshem, om de av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling i form av sådan utbildning.”

Ansökan om plats och omfattning av tid enligt ovanstående paragrafer sker efter beslut av rektor

4. Placering

Grunden är att vårdnadshavare skall erbjudas plats vid den enhet man önskar i första hand. Skulle en situation uppstå där till exempel önskad förskola är fullbelagd kommer plats att erbjudas på annan förskola i kommunen där lediga platser finns. Vårdnadshavare har alltid rätt att önska stå i kö (omplaceringskö) för att byta till den förskola man önskade i första hand.

Vid förskoleplacering är det av vikt att beakta barnens och även personalens arbetsmiljö. Varje förskola är dimensionerad utifrån ett visst antal barn. Dessa gränser bör hållas inom rimliga ramar för att inte skapa för litet utrymme och alltför många kontakter för barnen i deras vardag.

4.1 Syskonförtur

Barn som är folkbokförda i samma familj och på samma folkbokföringsadress har rätt till syskonförtur.

Syskonförtur innebär att ett syskon har förtur till en avgiftsbelagd ledig plats (gäller ej allmän förskola) om du har ansökt om plats minst 4 månader före önskat startdatum. Syskonförtur gäller inte om du ansökt om plats mindre än 4 månader före önskat startdatum. (Köplaceringsdatum blir tidigast 6 månader innan önskad placering.) Syskonförtur innebär inte garanterad plats på syskonets förskola utan tas i beaktande först när ledig plats finns.

Syskonet måste ha en plats på den aktuella förskolan när det andra barnet ska börja för att förtur ska gälla. Om det finns fler barn med syskonförtur i kön än vad det finns lediga platser, får barnet med äldst ködatum plats först. Har flera barn samma ködatum, får det äldsta barnet plats först.

Följande turordning gäller för placering och erbjudande om plats:

  1. Barn som fått förtur till plats efter särskilt beslut
  2. Barn som har syskon placerade på förskolan, begärd omplacering prioriteras (gäller endast avgiftsbelagd plats)
  3. Ködatum, begärd omplacering prioriteras

4.2 Besvara erbjudande

När ni som vårdnadshavare har ansökt om plats i förskola och blir erbjudna en placering via sms eller e-post måste ni besvara erbjudandet för att placeringen ska kunna påbörjas. Kontaktuppgifterna ni angett vid ansökan används för utskick av erbjudande, sms och/eller e-post.

Väljer vårdnadshavare att tacka nej till erbjuden placering blir barnet borttaget ur kön. När behov uppstår på nytt görs en ny ansökan.

4.3 Schema och inkomstuppgift

Vid placering ska schema med barnets/barnens vistelsetider och vårdnadshavarnas inkomstuppgifter lämnas in innan placeringen påbörjas. Vid förändring av inkomst är du skyldig att lämna ny inkomstuppgift. Om du inte lämnar in uppgifter om inkomst debiteras högsta avgift. När den taxerade inkomsten är registrerad hos skattemyndigheten gör kommunen en jämförelse med inlämnade uppgifter. Avvikelser över 1000 kr justeras.

4.4 Kompetensutvecklingsdagar när fritidshem, förskola och pedagogisk omsorg har stängt

Inom förskole- och fritidshemsverksamheten avsätts tid för kompetensutveckling, uppföljning och utvärdering. Respektive verksamhet har två kompetensutvecklingsdagar per termin, en dag är gemensam för kommunen och en dag är för den egna enheten. När enheten har sin egen kompetensutvecklingsdag kan plats erbjudas på någon annan förskola eller fritidshem. Behov av detta ska meddelas i god tid, dock senast en månad innan. Pedagogisk omsorg har tre kompetensutvecklingsdagar per år. Om vårdnadshavarna inte kan lösa omsorgsbehovet ska detta meddelas i god tid, dock senast en månad innan.

4.5 Kvittning av tid

Frånvaro för barns sjukdom och helgdagar kvittas inte.

4.6 Förskola, allmän förskola och pedagogisk omsorg

4.6.1 Inskolning

Inskolningen är en introduktion för att barn och vårdnadshavare ska ges möjlighet att lära känna förskolans och pedagogisk omsorgs miljöer och personal. Inskolningen/introduktionen görs upp i samråd mellan vårdnadshavare och personal. Avgift debiteras från och med första inskolningsdagen.

4.6.2 Placering vid gemensam vårdnad

Vårdnadshavare som har gemensam vårdnad om ett barn har båda rätt att ta beslut om placering i förskola, allmän förskola eller pedagogisk omsorg.

Om vårdnadshavarna bor på samma adress är utgångspunkten att de är överens.

4.6.3 Erbjudande om plats i förskola, allmän förskola eller pedagogisk omsorg

Kommunen skickar erbjudande om förskoleplats till båda vårdnadshavarna.

Har barnet redan en plats i förskola eller i pedagogisk omsorg, men står i omplaceringskö till andra alternativ, måste båda vårdnadshavarna vara överens om omplaceringen. Om den ena vårdnadshavaren inte godkänner omplaceringen, ses det som vid oenighet vid placering.

4.6.4 När vårdnadshavarna är oeniga om barnets placering

Barnet kan inte börja i förskola/allmän förskola/pedagogisk omsorg om inte vårdnadshavarna är överens om placeringen.

4.6.5 Omplacering

Omplaceringar görs löpande i mån av plats. Om vårdnadshavarna tackar nej till ett omplaceringserbjudande görs en ny ansökan om behov uppstår igen.

4.7 Fritidshem

Placering i fritidshem sker löpande. Vid placering kontaktas vårdnadshavare från enheten för vidare information.

4.7.1 Inskolning

Inskolningen är en introduktion för att barn och vårdnadshavare ska ges möjlighet att lära känna fritidshemmets miljöer och personal samt få en förståelse för den utbildning som bedrivs i fritidshemmet. Inskolningen/introduktionen görs upp i samråd mellan vårdnadshavare och personal.

5. Uppsägning och avstängning av plats

5.1 Uppsägning

Uppsägning av plats ska göras via kommunens e-tjänst, en månad innan barnet slutar. Avgift debiteras under uppsägningstiden.

Har vårdnadshavarna ansökt om delad faktura ansvarar var och en av vårdnadshavarna för att säga upp sin del av placeringen.

5.1.1 Vid övergång från förskola till fritidshem

Önskas inte fritidshemsplats ska förskoleplatsen sägas upp annars övergår placeringen från att vara i förskolan/pedagogisk omsorg till att vara på fritidshemmet.

5.2 Avstängning av plats

Avstängning kan ske om vårdnadshavare:

  1. Inte betalar sin avgift. Vid avstängning ska skulden regleras innan ny placering kan göras.
  2. Inte nyttjar platsen regelbundet. Rektor tar beslut om detta.

6. Avgifter

Avgiften beräknas med en procentsats på hushållets avgiftsgrundande bruttoinkomst, upp till aktuellt års inkomsttak/månad. Inkomsttaket fastställs av Skolverket varje år. Avgiften betalas som fast månadsavgift under årets samtliga månader. Det innebär att det inte är möjligt att göra avdrag för semester eller annan frånvaro. För information om hur avgiften beräknas, se ”Beloppsbilaga till avgifter” sist i dokumentet.

Barnets behov av vistelsetid utgår från vårdnadshavarnas arbetstid eller studietid inklusive skälig restid. Vid arbetslöshet och föräldraledighet med placering utanför Allmän förskola, debiteras ordinarie avgift. Allmän förskola är avgiftsfri. Då barnet deltar i förskoleverksamhet utöver den Allmänna förskolan, minskas avgiften med 28 %. Detta avdrag görs från den 1 augusti det år barnet fyller tre tills barnet slutar förskolan. Barn placerade i pedagogisk omsorg omfattas inte av Allmän förskola och erhåller ingen avgiftsreducering.

6.1 Delad faktura

Separerade vårdnadshavare kan gemensamt ansöka om att få delad faktura, detta är inget som görs med automatik när man bor på olika adresser. Båda vårdnadshavarna behöver göra ansökan för att delad faktura ska gälla.

6.2 Lovomsorg

På skolornas lov och kompetensutvecklingsdagar gäller lovomsorgsavgift. För lovomsorg upp till 5 dagar per skollov tas en fast avgift ut om 50 kr/dag. För längre perioder debiteras avgift enligt ordinarie taxa för Elever 6 – 13 år, dock minst 1 månadsavgift.

7. Avgiftsgrundande inkomst

Med avgiftsgrundande inkomst avses lön före skatt och andra skattepliktiga inkomster i inkomstslaget tjänst samt överskott i inkomstslaget näringsverksamhet enligt inkomstskattelagen (1999:1229) under bidragsåret. Det är den samlade bruttoinkomsten för varje hushåll som ligger till grund för avgiftssättningen.

Följande ersättningar och bidrag är avgiftsgrundande:

  • Lön och andra ersättningar i anslutning till anställning
  • Inkomst av näringsverksamhet
  • Familjehemsföräldrars arvodesersättning
  • Pension (inte barnpension)
  • Livränta
  • Föräldrapenning
  • Vårdbidrag för barn till den del det utgör arvode (ersättning för merutgifter ska inte tas med)
  • Sjukersättning
  • Sjukpenning
  • Arbetslöshetsersättning
  • Kontant arbetsmarknadsstöd
  • Utbildningsbidrag avseende arbetsmarknadsutbildning
  • Familjebidrag i form av familjepenning

8. Reducering av avgift

Vid barns ledighet, sjukdom eller annan frånvaro reduceras inte avgiften. Avgift betalas under 12 månader, utan möjlighet till reduktion för ledighet.

Vid barns längre sjukdom, över fyra veckor, kan ansökan om reducering göras. Skriftlig ansökan skickas till Götene kommun, Barn och utbildning, Torggatan 4, 533 80 Götene.

9. Beloppsbilaga till avgifter

Denna bilaga revideras årligen utifrån beslutat belopp från Skolverket.

9.1 Beräkning av avgift

Som Barn 1 avses det yngsta placerade barnet, Barn 2 det näst yngsta placerade barnet och Barn 3 nästa placerade barn. För fjärde och följande placerade barn blir ingen avgift.

9.1.1 Förskola/pedagogisk omsorg 2024

Barn 1 – 5 år

Inkomst intervall kr/mån

Barn

Avgift i % av inkomst

0 – 56 250 kr

Barn 1

Barn 2

Barn 3

3,0 %

2,0 %

1,0 %

 

Avgift i kr av inkomst

56 250 kr eller mer

 

Barn 1

Barn 2

Barn 3

1 688 kr

1125 kr

563 kr

9.1.2 Fritidshem 2024

Elever 6 – 13 år

Inkomst intervall kr/mån

Barn

Avgift i % av inkomst

0 – 56 250 kr

Barn 1

Barn 2

Barn 3

2,0 %

1,0 %

1,0 %

 

Avgift i kr av inkomst

56 250 kr eller mer

 

Barn 1

Barn 2

Barn 3

1125 kr

563 kr

563 kr

Relaterade sidor

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!