Lyssna

Frågor och svar om feriepraktik

Får man lön, vad är en tidrapport och vad finns det för praktikplatser? Här finns svaren på många frågor som vanligtvis dyker upp innan eller efter att du ansökt om en feriepraktikplats.

Innan eller i samband med ansökan

Vad är skillnaden mellan att vara feriepraktikant och sommarvikarie?

Till skillnad från sommarvikarier ersätter inte du som feriepraktikant ordinarie personal. Du som feriepraktikant kommer att ha en handledare på arbetsplatsen. Syftet är att du ska lära dig yrket och samtidigt tillföra det där lilla extra på arbetsplatsen. Det kan handla om att läsa högt ur tidningen på äldreboende eller måla ett staket på en förskola.

Hur bestäms det om vilken praktikplats jag ska få?

Ditt namn lottas fram via ett matchningssystem via Varbi. Systemet försöker i första hand matchar dig mot en arbetsplats inom något av de arbetsområden som du har valt samt den arbetsperiod du önskat. Ju fler arbetsområden och perioder du väljer desto större är chansen att du får något av dina val.

Varför får jag inte den perioden eller platsen som jag har valt?

Målet med matchningen är att erbjuda alla ansökande en ferieplats. Du kan aldrig bli garanterad ditt första val eller period. Om du bara har valt en period och få arbetsområden så har matchningssystemet svårare att göra en matchning eftersom den tar hänsyn till alla ansökningar och allas val. Det kan hända att du då blir erbjuden en plats och en period som du inte har valt.

Jag har inte fått ett svarsmejl med bekräftelse på att min ansökan har mottagits?

Om du ansökt och inte fått något svarsmail om att ansökan är mottagen, ta kontakt med oss:

E-post: feriepraktik@gotene.se

När du blivit tilldelad en praktikplats

Kommer ni ha informationsträffar?

Ja! Vi kommer ha två tillfällen 2024 som är obligatoriska om man tackat "ja" till sin feriepraktikplats. Du kommer att skriva på ditt anställningsavtal på informationsträffen. Du kommer få hjälp med att skicka in blanketten till polisen för belastningsutdrag. Vi kommer att ge information om tidsrapportering, lön samt information om utbetalning av lön och om jämkning.

Informationsträffarna kommer att vara i Liljestensskolans Caféteria. Vid träffarna kommer du att kunna ställa frågor till oss som samordnar feriepraktiken i kommunen.

Informationsträffar 2024

Plats: Liljestensskolans caféteria. Skolgatan 4, 533 31 Götene.

Välj ett av tillfällerna nedan att delta på:

  • 21 maj 17-19.30
  • 22 maj 17-19.30

Kan jag byta min feriepraktik mot en annan?

Nej, Du kommer inte kunna byta din plats eller period. Har du tackat nej till erbjuden feriepraktikplats så kommer du inte att erbjudas en ny.

Var ska jag vara och vem är min handledare?

Du som fått feriepraktik får ett mejl med information om din arbetsplats och kontaktuppgifter till din handledare. Det är viktigt att du har ett aktivt e-postkonto och att du med jämna mellanrum kollar din mail. Ta kontakt med din handledare i god tid innan din praktik. Din handledare kommer att kunna svara på de praktiska frågorna kopplat till arbetsplatsen.

Vad kommer jag ha för arbetsuppgifter?

Arbetsuppgifterna kan skilja sig mellan verksamheterna. Din handledare kommer att berätta mer konkret om vad du ska få göra.

På sidan Feriepraktik kan du läsa mer om vanligt förekommande arbetsuppgifter på de olika feriepraktikplatserna.

Hur mycket kommer jag jobba?

Du kommer jobba tre veckor, 6 timmar per dag med rast på minst 30 minuter (som ej är inräknad i arbetstid). Max 90 timmar totalt under en praktikperiod.

Ska jag arbeta röda dagar så som midsommar?

Nej, infaller en röd dag på en av dina arbetsdagar så jobbar du inte denna dag. Du kommer att få den dagen betald trots att du är ledig. I din tidrapport så skriver du in att du har jobbat denna dag.

Om jag behöver att mina arbetsuppgifter anpassas efter min förmåga och mina behov - vem kontaktar jag då?

Om du behöver extra anpassning på din arbetsplats på grund av funktionsvariation eller annat skäl behöver du uppge det i din ansökan. När du sedan får kontaktuppgifter till din handledare behöver du kontakta dem och förklara dina behov, så att de kan ge dig de bästa förutsättningarna till att utföra ett bra arbete.

Var beställer jag utdrag ur belastningsregistret?

Du beställer utdrag från belastningsregistret på Polisens hemsida. Registret får du sedan hem i din brevlåda med posten. Detta brev ska uppvisas vid informationsträffen.

Om du inte har uppvisat register innan din feriepraktik startar så får du inte lov att starta din praktik. Du måste då vänta tills att du fått ditt register och visat upp den för en samordnare innan du får börja jobba.

Lön, ersättning och skatt

Vad får jag för ersättning?

Om du arbetar hela din praktiktid får du en ersättning på 6480 kronor. Det vill säga 72 kronor i timmen. Ersättningen betalas ut efter avslutad feriepraktik.

Hur får jag min lön?

Götene kommun samarbetar med Swedbank. Har du sedan tidigare ett konto på Swedbank så behöver du inte skaffa ett nytt.

Har du inget bankkonto på Swedbank så måste du skaffa ett konto på Swedbank. Skulle du av olika anledningar inte ha ett eget bankkonto på Swedbank när det är dags för löneutbetalning så kommer du få en kontantavi på posten. Kontantavin löser du in på närmaste Swedbank- eller Sparbankskontor.

Läs mer om hur du gör en kontoanmälan på Swedbanks hemsida.

När får jag min lön utbetald?

Information om utbetalningsdatum för lön kommer att stå i din digitala tidrapport.

Får jag lön även om jag inte jobbar vissa dagar?

Nej, med undantag för röda dagar. Du får lön för de dagar du är på din praktik.

Vad händer om jag blir sjuk under feriepraktiken?

Om du blir sjuk meddelar du detta till din handledare eller arbetsplats innan arbetsdagen börjar. För den tid du är frånvarande betalas ingen ersättning. I samråd med din handledare och arbetsplatsen kan du ha möjlighet att få jobba ikapp vissa timmar. Du kan jobba max 90 timmar under en praktikperiod.

Vad är en tidsrapport och hur gör jag en sån?

För att få ersättning måste du timrapportera, ha sammanställt dina tider och skickat in din digitala tidsrapport. Du skickar bara in tidsrapporten en gång, efter att du jobbat klart hela din praktikperiod.

E-tjänst för tidsrapportering hittar du på Götene kommuns hemsida.

Behöver jag betala skatt?

Om du tjänar under 24 238 kronor under 2024 behöver du inte betala någon skatt. För att inte behöva betala skatt måste du skicka eller skanna in blanketten Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag i din digitala tidrapport.

Du hittar blanketten Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag på Skatteverkets hemsida.

Var lämnar jag in belastningsregistret?

Om du inte har lämnat in registret på informationsträffen så måste du besöka och visa upp registret på arbetsmarknadsenheten innan din första dag på praktiken:

Arbetsmarknadsenheten
Adress: Järnvägsgatan 22, 533 32 Götene.

Om du inte har uppvisat register innan din feriepraktik startar så får du inte lov att starta din praktik. Du måste då vänta tills att du fått ditt register och visat upp den för en samordnare innan du får börja jobba.

Varför ska jag lämna ett utdrag ur belastningsregistret?

Du som får en plats inom arbetsområdena barn och ungdom, eller där barn och ungdomar befinner sig måste begära ut ett utdrag ur belastningsregistret. Ska man praktisera eller arbeta med barn så måste man enligt lag (2013:852) om registerkontroll av personer som skall arbeta med barn visa ett utdrag ur belastningsregistret. I utdraget står det om man är dömd för något brott som gör att man är olämplig att arbeta med barn och unga. Sök utdraget i god tid, det tar cirka två veckor innan du får svar.

Får en arbetsgivare göra en registerkontroll i verksamheter där registerkontroll inte är obligatoriskt?

Ja, även i verksamheter där registerkontroll inte är obligatoriskt har en arbetsgivare rätt att begära att ett registerutdrag ska visas upp av den som ska anställas, anlitas eller tas emot i verksamheten. Men bara om arbetet innebär att hen ska ha direkt och regelbunden kontakt med barn. Med barn avses personer under 18 år. Detta brukar kallas för frivillig registerkontroll. Om arbetsgivaren väljer att inte begära att ett registerutdrag ska visas upp finns det inget förbud mot att anställa, anlita eller ta emot personen i verksamheten. Reglerna kring frivillig registerkontroll skiljer sig på det sättet mot vad som gäller för de verksamheter där registerkontroll är obligatorisk.

Ta del av lagtexten (2013:852 1 och 3 §§ lag om registerkontroll av personer som ska arbeta med barn) på Riksdagens hemsida.

Du måste lämna utdraget innan första arbetsdagen, annars får du inte börja arbeta. Lämnas till oss på arbetsmarknadsenheten (Järnvägsgatan 22). Utdraget är giltigt i 12 månader.

Övrigt

Kan jag ta ledigt under feriepraktiken?

Behöver du av någon anledning vara ledig under dina veckor på praktiken är det viktigt att du informerar detta till din handledare. Vid ledighet får du inte någon lön.

Kan jag få ett intyg på genomförd feriepraktik?

Ja, du kan få ett intyg. Ta kontakt med din handledare och be om ett intyg. Det är din handledare som fyller i intyget.

Får jag busskort av er för att ta mig till min praktikplats?

Nej, vi erbjuder inget busskort eller andra transporter under praktikperioden. Hur du tar dig till praktikplatsen är upp till dig.

När du ansöker om feriepraktik ansvarar du själv för att fylla i de arbetsplatser som du har möjlighet att transportera dig till och från. Annars är risken att du blir erbjuden en plats som du senare måste tacka nej till.

Får jag ha min mobiltelefon under arbetstid?

Ja, det får du. Men under arbetstid förväntas du ha din telefon undanlagd och ha fullt fokus på dina arbetsuppgifter.

Enligt dataskyddsförordningen (GDPR) är det förbjudet för dig att ha bilder, filmer eller annan information om barn, elever, brukare eller motsvarande på din privata telefon.

Får jag ha parfym på mig under arbetstid?

Av hänsyn till kollegor, elever och brukare ska starka parfymer undvikas.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!