Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

TV på

Brännebrona Gästis, hjälp till med de rätta prylarna

Publicerad: 16 april 2012
Ändrad 2012-05-09: Rätt telefonnummer inlagt.
TV-programmet "Kniven på Strupen" kommer att spelas in på Brännebrona Gästis. Produktionsbolaget bakom den populära programmet har en längre tid haft ögonen på det 50-talsinspirerade värdshuset och man uppmanar nu befolkningen i Skaraborg att hjälpa till för att rädda anläggningen.

Uppropet lyder...


...Skänk 50-talsprylar och kom på stor fest


 
Strix Television vill göra en Extreme Makeover på Brännebrona Gästis för att visa i TV3 programmet "Kniven på Strupen". De ber om hjälp med all typ av inredning som kan lyfta 50-talskänslan på restaurangen.

Mellan den 16:e-20:e maj skall den kände stjärnkocken Alexander Nilson och hans team besöka Brännebrona Gästis och försöka förvandla det till ett stort patinerat amerikanskt dinerhak.

Teamet kommer till Götene för spela in ett avsnitt av femte säsongens TV3-program Kniven mot strupen och de ber boende och företag i området om hjälp. De är nämligen på jakt efter all typ av inredning från 40-, 50-, och 60-talet för detta stora projekt. Det kan vara bilvrak, lampor, bord, stolar, soffor, mattor, TV-apparater, navkapslar, ja lite vad som helst.

Det kan gärna vara lite galet och det gör ingenting om sakerna är trasiga säger projektledaren Victor Landergard.

Den som har något att skänka kan ringa eller maila:
Telefon: 070-286 65 98
E-post: victor.landergard@strix.se

Alla som hör av sig och lämnar in grejer får en personlig inbjudan till en storslagen premiärkvällen med liveband och en ny meny som Alexander utformat. Detta kan bli en stor fest för det finns gott om parkeringsutrymme i Brännebrona hälsar projektledningen.

Byggnadsminne


Brännebrona Gästis Hotell och Restaurang ligger i Götene Kommun, utmed E20 mellan Götene och Mariestad. Genom åren är det flera som ansett att Brännebrona Gästis är ett intressant byggnadsminne som på något sätt bör bevaras för framtiden. Tidningen Riksettan föreslog länsstyrelsen för cirka fyra år sedan att byggnaden borde få någon form av skydd med tanke på sin speciella stil och koppling till biltrafikens utveckling. Länsstyrelsen meddelade i februari 2012 att någon särskilt skydd för byggnaden inte kan utfärdas men att byggnaden är intressant och bör bevaras.

Brännebrona har en fantastisk historia


-som minst lika mycket handlar om entreprenören Ernst Skarp. Det var han som fick idén att bygga anläggningen med motell och restaurang. Först försökte han övertyga politikerna i Götene men när dom sa nej ryckte han på axlarna och sa  "Då bygger jag eget".

Hela berättelsen om Götenes cementkung som fick en idé fascinerar fortfarande. I slutet av 1950-talet hade Skarp varit i USA och troligtvis var det där han hade fått idén till det motell som han ville bygga på den egna marken i Götene. Än så länge fanns det få motell i Europas biltätaste land. Snart skulle det första i skånska Fleninge, det andra i Småland (Vida Vättern)  få en efterföljare i västgötska Götene.

I den första versionen av motellet lät Ernst Skarp sätta en stor neonskylt med motivet "en brinnande bro". Det var den bro som enligt en medeltida legend låg just här och som gav orten dess namn. Cementkungen gjorde alltid som han ville och även utan sprittillstånd blev det en mötesplats med många fester och konferenser. "Brännevinsbrona" blev smeknamnet hos lokalbefolkningen. Anläggningen gick bra och till skillnad från idag fanns även en mack som sålde både Shell och BP.
 
2009 köptes Brännebrona av Bengt-Inge Carlsson som utöver en totalrenovering av hela anläggningen även planerar bygget av en bensinstation.
Restaurang och hotell drivs nu av Carina Kjellqvist och Erland Olsson kända från Kinnekullegården på toppen av Kinnekulle och Hotell Postiljonen i Götene. Carina och Erlands ambitioner är att återigen göra Brännebrona Gästis lika populärt som det var på 60-70 talet med gourmet-restaurang och lördagsdans.Utöver detta satsar man på företagskonferenser, föreningsmöten, bröllop och begravningar eller andra privata fester.

Länk till Brännebrona Gästis (nytt fönster) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!