Bli deltidsbrandman

Deltidsanställd brandman har beredskap i hemmet var tredje eller var fjärde vecka. Som deltidsanställd bär du en larmmottagare och ska inställa dig på brandstationen inom fem minuter från larm. Det innebär att du måste bo och arbeta max fem minuter från brandstationen. Utöver larm så övar du två gånger i veckan på kvällstid när du har beredskap. En deltidsbrandman tjänar cirka 5 000 kronor i månaden.

Ansökan och test

När du söker till deltidbrandman blir du kallad för att göra ett test. Testet innebär att du ska klara sex minuter på ett rullband med åtta graders lutning i hastigheten 5,6 km/h. Du bär dessutom ett larmställ och utrustning som väger 24 kg.

Klarar du detta går du vidare till en övning där du ska krypa med andningsapparat på dig och hämta en docka. Det är mörkt, trångt och varmt. Här testar vi dina anlag för klaustrofobi.

Därefter ska du klättra upp 30 meter på ett av våra höjdfordon för att testa om du har anlag för höjdskräck.

Slutligen är simprovet där vi kollar dina vattenfärdigheter. Du ska simma 25 meter och hämta en docka som du ska simma med tillbaka. Klarar du detta väntar en intervju och en eventuell anställning.

Introduktion

När du är nyanställd får du gå vid sidan om och hjälpa till med saker du kan i ett par månader. Sedan är det dags för två veckors introduktionsutbildning. Därefter kan du ingå i en utryckningsstyrka.

Räddningspersonal i beredskap

Det sista steget i din utbildning är en femveckors utbildning. Utbildningen heter "räddningspersonal i beredskap" och förkortas RIB. Swedish Rescue Training Centre (SRTC) i Skövde är de som brukar ha utbildningar i vårt närområde. Kursen är indelad i två perioder med självstudier däremellan. Total sträcker sig utbildningen över 12 veckor.

Mer information

blideltidsbrandman.se (nytt fönster)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Intresseanmälan för att bli deltids­brandman

Kontaktinformation * (obligatorisk)
Kontaktinformation

Relaterade sidor