Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Vänortsbesök hos Pasvalys i Litauen

Publicerad: 3 september 2012
Möte med Pasvalys representanter, i mitten bredvid Åke Fransson står Borgmästaren Gintautas Geguzinskas. Klicka på bilden för att förstora.Förstora bilden

Möte med Pasvalys representanter, i mitten bredvid Åke Fransson står Borgmästaren Gintautas Geguzinskas. Klicka på bilden för att förstora.

Den 27 till den 29 augusti var representanter från Götene kommun på besök i vänorten Pasvalys. "Det har varit intressanta och givande dagar i vår vänort Pasvalys" säger Kenth Selmosson.
Det var en lärolik resa med ett fullspäckat program. De svenska representanterna besökte till exempel Pasvalys sjukhus, vårdcentralen, Sport School, fritidsanläggningar, äldreboendet, ett hem för funktionshindrade barn "Viltis", Gymnasium och skolan i Pasvalys och Joniskelic, museum och turistinformation.

"Vi träffade många engagerade människor i Pasvalys som var väldigt stolta över och tacksamma för det tidigare vänortsutbytet" säger Åke Fransson. 

En tavla från vår lokala konstnär Maud Stiller på Ateljé Gamla Huset överlämnades som gåva till vänskapens 20-årsjubileum som kommer att få en plats i Pasvalys kommunfullmäktigesal.

Götene kommun har bjudit in till ett vänortsbesök från Pasvalys nästa år i maj månad 2013. Där vi vill fortsätta med att diskutera möjliga utvecklingsområden och konkretisera gemensamma projektidéer inför den EU:s nya programperiod 2014-2020.
 

Följande personer var med i den svenska delegationen:

  • Åke Fransson, ordförande Kommunfullmäktige
  • Kenth Selmosson, ordförande kommunstyrelsen
  • Johnny Johansson, vice ordförande Kommunfullmäktige
  • Rogher Selmosson, kommundirektör
  • Juliane Thorin, kommunutvecklare
  • Ann-Marie Widegren hade fått förhinder och kunde inte följa med.

Vänort Pasvalys


Den 27 april 1992 tecknade Götene kommun ett vänortssamarbetsavtal med Pasvalys i Litauen för att utveckla ett partnerskap och främja aktiviteter mellan ekonomiska system, lokala industrier, utveckling av demokratifrågor samt främjandet av gemensamma intressen för invånare i Pasvalys och Götene.

Götene kommun har tidigare under 1990-talet och början av 2000-talet engagerat sig starkt i vänortssamarbete med Pasvalys bland annat med ett projekt PAMO (the Pasvalys modell of homecare for elderly people), ett vänortsprojekt att klara av avloppshantering i en liten by i Pasvalys, ett skolprojekt att bygga broar mellan vänortskolarna i Pasvalys och Götene, ett projekt mellan förskolorna om mat i förskolan samt många hjälpmedelprojekt.

Kenth Selmosson, på muséet i Pasvalys, pekar på vänortsavtalet som undertecknades 1992. Klicka på bilden för att förstora.Förstora bilden

Kenth Selmosson, på muséet i Pasvalys, pekar på vänortsavtalet som undertecknades 1992. Klicka på bilden för att förstora.

Götene allé i Pasvalys som leder till idrottsanläggningarna. Klicka på bilden för att förstora.Förstora bilden

Götene allé i Pasvalys som leder till idrottsanläggningarna. Klicka på bilden för att förstora.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!