Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Kulturplaneterna i Götene arbetar för alla barns rätt till fritid och kultur

Publicerad: 20 juni 2012
Enligt Barnkonventionen har alla barn rätt till fritid och kultur - utan diskriminering. Trots det saknar många kommuner i dag kostnadsfria aktiviteter på loven. Med det som utgångspunkt driver Rädda Barnen och Götene kommun tillsammans projektet Kulturplaneterna. Mellan 25 juni och 30 juni i sommar kommer ett antal barn och unga från kommunen att uppmuntras att uttrycka sig konstnärligt tillsammans med lokala konstnärer och hantverkare.

Kulturplaneterna vill stötta och inspirera kommuner runt om i Västra Götaland att arbeta mer aktivt med barns rätt till fritid och kultur. Syftet är att alla barn oavsett bakgrund ska få tillgång till kostnadsfria och utvecklande kreativa aktiviteter under skollovet, där de stärks och uppmuntras att ta en aktiv roll i kulturlivet och göra sina röster hörda.
 
— I Sverige i dag diskrimineras vissa barn utifrån sin bakgrund, vilket kan bli extra tydligt under skolloven då alla inte har möjlighet att delta i en aktivitet, säger Alexandra Lange, Rädda Barnens projektledare för Kulturplaneterna.
 
Under Mångfaldsveckan och Kulturplanetdagarna kommer barnen och ungdomarna bland annat att få prova på drama och rytmik, måleri, och filmskapande (Studiefrämjandet), dans (via Sensus), glasfusing (via ABF) samt andra olika typer av skapande. Arbetet leds av kulturarbetarna Helene Winberg, Eva Ekhagen, Åsa Fällgren, samt av annan personal.
 
— En Kulturplanet kan se ut på en mängd olika sätt men det viktiga är att det är en gratis kreativ verksamhet där barnens och ungdomarnas eget skapande uppmuntras, säger Alexandra Lange.
 
I sommar kommer Kulturplaneter att äga rum i Tranemo, Götene, Borås, Ale, Bengtsfors, Dals-Ed, Åmål, Tanum, Sotenäs och Lysekil.
 

Mer information

Alexandra Lange, projektledare Kulturplaneterna, Rädda Barnen Region Väst.
Telefon: 08-698 92 18
E-post: alexandra.lange@rb.se
 
 
Ann-Sofie Andersson, lokal samordnare för Kulturplaneterna i Götene.
Telefon: 0511-38 60 01
E-post: ann-sofie.andersson@gotene.se

Läs mer om Kulturplaneterna på

http://medlemsportal.rb.se/Regioner/Vast/Om_oss/Kulturplaneterna-

 
Kulturplaneterna genomförs som ett samarbete mellan flera olika förvaltningar inom kommunen, KulturUngdom och Rädda Barnen. Projektet finansieras av Västra Götalandsregionen Kulturnämnden, Västra Götalandsregionens Folkhälsomkommittén för folkhälsofrågor, Folkhälsorådet i Götene och Götene kommun.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!