Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Nya adventsljus i kommunen

Tekniska förvaltningen i Götene och Skara kommuner inleder nu ett byte av ljuskällorna i kommunernas adventsljusstakar och liknande jularmaturer. Man byter från glödlampor till LED-lampor och kan därmed minska energiåtgången i denna typ av armaturer med 97 %!

Så här i adventstider plockas mycket dekorationsljus fram som bidrar till stämning och trivsel för många, så även inom den kommunala organisationen. Alla dessa ljuskällor drar dock en hel del ström som kostar både miljö och pengar. Därför har Tekniska förvaltningen valt att satsa på att byta ut lamporna som sitter i vanliga adventsljusstakar till nya LED-lampor. En sådan lampa drar bara en trettiondel av vad de traditionella glödlamporna för dessa armaturer drar. Istället för 3 W per lampa som är vad glödljuset kräver, drar dessa lampor bara 0,1 W.
 
Den senaste generationens LED-lampor för dessa armaturer har nu kommit långt vad det gäller ljuskvalité och ger ett varmt och behagligt ljus. Förutom den kraftigt minskade energiåtgången beräknas vidare brinntiden för dessa LED-lampor till 10 000 timmar vilket är flera gånger längre än motsvarande glödlampor.
 
Dessa lampor finns nu även att köpa för konsumenter, såväl i lokala välsorterade elaffärer som via Internet. För konsumenter kostar en lampa runt en tia, en kostnad som lampan under sin livslängd sparar in minst tre gånger om. Det är bra betalt för en enkel miljöinsats. Om man bestämmer sig för att byta är det bra att känna till att man måste byta samtliga lampor i armaturen för att det ska fungera.

Efter bytet av ljuskällor i den kommunala organisationen beräknas man spara el motsvarande en årsförbrukning i en eluppvärmd villa och investeringen är intjänad genom lägre elförbrukning efter två julsäsonger.
  

För frågor och ytterligare upplysningar:


Fredrik Hedman
Energi- och klimatrådgivare
Götene kommun
 
Telefon: 0511-38 60 67
E-post: fredrik.hedman@gotene.se

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!