Bibliotekets kulturprogram

Välkomna till Biblioteket - platsen för kulturupplevelser!
Bibliotekets evenemang är en del av kommunens kulturprogram.
 • Konstutställning: Jonas Liveröd


  Klicka på bilden för att förstora. Jonas Liveröd är nyinflyttad i Götene, med ateljé och hem i den gamla lampaffären i Ågårdskvarn. Han är verksam internationellt och hans konstnärskap definieras av ett ivrigt och outtröttligt utforskande av nya material och möjligheter.Utställningen pågår till 5 oktober
  Utställning i Götene konstrum.Öppettider:
  Måndag-torsdag 8-18
  Fredag 8-17
  Lördag 10-12
  Medarrangörer: Götene konstförening och NBV
 • Föredrag: Maria Pettersson från Holmestad- 22 september


  Klicka på bilden för att förstora. Maria Pettersson från Holmestad och Lundsbrunn som reste till Kina som ung missionär i början på förra seklet. Där startade hon ett barnhem och man räknar med att hon under en tidperiod på 55 år räddat 3000 kinesiska barn till livet undan svält. I denna föreläsning får vi lära känna ett fantastiskt kvinnoöde, som framtills nu varit totalt okänt i Sverige.
  1917, för hundra år sedan, möttes två svenskar av en händelse på ett tåg i centrala Kina. Mannen hette Johan Gunnar Andersson och var forskare, medan kvinnan, Maria Pettersson, var missionär. Det var början på en serie händelser som fyra år senare skulle resultera i en upptäckt som förändrade Kinas historia. Alla historieböcker fick skrivas om och fortfarande får alla kineser lära sig om detta i skolan. Att svenskar varit avgörande för en sån sak är i stort sett okänt i vårt land. I Kina räknas nu JG Andersson som den moderna arkeologins skapare och står staty framför det nyöppnade Yangshao Cultural Museum i Kinas största provins, Henan. Maria Pettersson tillbringade 55 år i Kina och vi får följa hennes fascinerande och utgivande arbete, som förändrade så många kinesers liv. Hon var en svensk moder Teresa och räddade livet på tusentals barn som annars skulle ha dött. I denna föreläsning får vi lära känna ett fantastiskt kvinnoöde, som framtill nu är totalt okänt i Sverige.Konstnären Janeric Johansson, har under sex års tid forskat fram denna historia och parallellt med det som hände för hundra år sedan får vi följa de fascinerande turerna hur olika händelser idag vävs samman med historien.Lördag 22 september, klockan 10.30 på Biblioteket.
  Entré 50 kronor.
  Samarrangemang med Vuxenskolan.
 • Elsa Beskow firar 100 år - 29 september


  ”Det var en gång en liten stad, och i den staden fanns en liten
  gata, och vid den gatan låg ett litet gult hus, och i det huset
  bodde tre systrar: Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin.”
  Så börjar Elsa Beskows populära bok om de tre tanterna och i
  år är det 100 å sedan den första boken gavs ut! Vi firar med
  sagostund och musik. För barn från cirka 3 år.

  Lördag 29 september klockan 11.00, Götene bibliotek
  Fri entré.

 • Konstens vecka med filmvisning: Ai Weiwei: Never Sorry - 1 oktober


  Klicka på bilden för att förstora. Götene konstförening firar Konstens vecka och bjuder in till
  en sevärd film om den kinesiske konstnären Ai Weiwei, i Alison
  Klaymans dokumentär "Never Sorry".

  Ai Weiwei är Kinas mest internationellt kända konstnär. Han har fotograferat sig själv visandes fingret mot Himmelska Fridens Torg och fått sin studio förstörd av Kinesiska myndigheter. När han undersökte dödsfallen av skolbarn i jordbävningsdrabbade Sichuan slogs han av polis och tvingades opereras för sina skador. Det är mot en bakgrund av strikt censur som Ai, genom konst och sociala medier, uttrycker sig. Han är en konstnär vars röst Kina lyssnar på och världsomfattande publik dess regering är rädd för.Mingel med förfriskningar halvtimmen innan filmen börjar.Måndag 1 oktober, klockan 19.00, Biograf Göta Lejon. Fri entré. Arrangör: Götene konstförening
 • Musik på biblioteket: Karin Boyes kraftfulla dikter i själfull musikalisk skrud - 4 oktober 


  Klicka på bilden för att förstora. ”Jag vill möta livets makter vapenlös” - Möt Karin Boye och
  hennes diktning i nya innerliga och pricksäkra musikaliska tolkningar av Petra Haraldson, piano/sång, och Camilla Åström, dragspel/ sång.

  Ett personligt urval med en stark ådra av både vemod och mod. Musiken och sången ackompanjerar, förstärker och
  tillför helt nya och överraskande dimensioner till texternas redan kraftfulla uttryck.
  Torsdag 4 oktober, klockan 19.00, Götene bibliotek. Biljetter 50 kronor Köp din biljett här,länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  eller hos Medborgarkontoret Götene 0511-38 60 01, Turistbyrån Lidköping 0510-200 20
  Musik på bibliotek är en konsertserie i samarbete med Musikcentrum Väst och ABF.
 • Musikföredrag: Historia, historier och sånger från den gröna ön - 8 oktober 


  Klicka på bilden för att förstora. Historia, historier och sånger från den gröna ön är ett musikföredrag med Staffan Berlin om Irlands historia och kultur, med fokus på landets historia. 
  Berättande varvas med folksånger där de flesta sångerna belyser händelser i Irlands historia.
  Föredraget kan ses som en introduktion till konserten i Kinne-Klea kyrka med Clann Mhic Ruairi den 27 oktober.

  Måndag 8 oktober, klockan 19.00, Götene bibliotek. Fri entré.
  Samarrangemang med Götene Pastorat.

 • Kulturcafé med vernissage: Annika Eichorn - 15 oktober


  Klicka på bilden för att förstora. Det är mötet mellan natur och kultur som intresserar Annika
  Eichhorn i hennes måleri. Under åren som gått har vi fått se många fina landskap och hus med egen karaktär.

  Klockan 18.00 Filmvisning i biblioteket.
  Klockan 19.00 Vernissage med konstnärssamtal.
  Sedan blir det café och musikunderhållning med Markus Hald som sjunger och spelar countrymusik.
  Måndag 15 oktober, klockan 18.00, Götene konstrum och bibliotek, fri entré. Utställningen pågår till 9 november.Medarrangörer: Götene konstförening och NBV
 • Släktforskarträff om DNA-forskning - 17 oktober


  Klicka på bilden för att förstora. Rolf Holmersson berättar om hur man går tillväga för att testa sitt DNA och vad man kan få fram av testen. Men framförallt berättar han om vad han själv fått ut av det.
  Onsdag 17 oktober klockan 19.00. Biblioteket. Fri entré. Arrangör: Götene släktforskarförening.
 • Höstlov: Sagor och musik med Dinn Dinn Bulo- 1 november


  Klicka på bilden för att förstora. Dinn Dinn Bulo – Afrikanska sagor, berättande och livemusik för barn i alla åldrar. Följ med Assane och Tapha när de berättar sagor och sjunger sånger från sitt hemland Senegal. Med musik och humor får vi veta vad som hände den hungriga krokodilen, den lataste mannen i världen och flickan som fick alla att lyssna.
  Torsdag 1 november klockan15.00, Götene bibliotek.
  Fri entré.
  Medarrangörer: ABF och Musikcentrum Väst
 • Kura skymning med författarbesök: Sara Beischer- 13 november


  Klicka på bilden för att förstora. Författare, föreläsare och krönikör. Hon debuterade med den hyllade och uppmärksammade boken "Jag ska egentligen inte jobba här" 2012. Senast har hon skrivit om utmattningssyndrom i romanen "Mamma är bara lite trött".
  Sara Beischer (f.1983) debuterade
  2012 med den uppmärksammade
  romanen ”Jag ska egentligen inte jobba här”. Året därpå utkom hon med ”Det finns råttor överallt utom på Antarktis”, som också den prisbelönades och lovordades. 2016 utkom den tredje romanen ”Mamma är bara lite trött”, en samtidsskildring om en småbarnsförälders stressiga och kravfyllda vardag. Nu i oktober släpper hon boken ”Jag ska egentligen inte prata om det här”.
  Sara arbetar som författare och föreläsare och är utbildad gymnasielärare i svenska och religion.
  Tisdag 13 november, Götene bibliotek klockan 19.00.
  Biljetter 50 kronor.
  Köp din biljett här länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönstereller hos Medborgarkontoret Götene 0511-38 60 01, Turistbyrån Lidköping 0510-200 20.  
 • Superhjältekalas! - 17 november


  Klicka på bilden för att förstora. Välkommen till en familjedag med tema Superhjältar. Kända och okända superhjältar träffas på höstens stora familjekalas!
  Dagen bjuder på aktiviteter i hela Centrumhuset. Det blir pyssel, tipspromenad, fiskedamm, drop in-bio, fika, musikunderhållning, Bamsegympa och lite överraskningar.
  Alla kan vara en superhjälte, för alla kan ju göra något bra för någon annan.Kom gärna utklädd!Lördag 17 november, klockan 10.00-12.00 i Centrumhuset.Fri entré
 • Kulturcafé med vernissage och dansföreställning: Margareta Johansson och Into the Roots - 19 november


  Klicka på bilden för att förstora. Kulturcafét bjuder på en helkväll med vernissage för Margareta Johanssons konstutställning och dansföreställningen Into the Roots!
  Margareta Johansson är utbildad på Formakademin i Lidköping. Hon arbetar både med skulptur och ett bassortiment, som bland annat innehåller asken ”Gömma”. Hon avslutade sin utbildning våren 2016, men har redan haft flera separatutställningar.Into the Roots är en dansföreställning med humor, närvaro och smärtsam hemlängtan. En fyllig och inspirerande föreställning om livet, drömmar och samvetskval!
  Fanny Kivimäki, är artist in residence på Vara Konserthus. Into
  the Roots är hennes första verk för konserthuset och hon jobbar tillsammans med videokonstnären Carolina Jonsson, Hangelösa. Dans och videokonst blandas på ett spännande vis tillsammans med nyskriven musik av Sebastian Ring. Med ljusdesign av Lovisa Ivenholt-Bergqvist.
  Måndag 19 november, klockan 19.00, konstrummet och s essionsalen. Klockan 19.00 Vernissage med konstnärssamtal
  Klockan 20.00 Dansföreställningen Into the Roots
  Biljetter till dansföreställningen 100 kronor.Köp din biljett härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller på Medborgarkontoret i Götene 0511-38 60 01, eller på Turistbyrån i Lidköping 0510-200 20.Medarrangörer: Götene konstförening och NBV
 • Släktforskarträff om släkten von Hoffsten - 21 november


  Klicka på bilden för att förstora. Vi får höra MArgareta och Göran Arwidsson berätta om sin forskning runt släkten von Hoffsten.
  Onsdag 21 november klockan 19.00. Biblioteket. Fri entré. Arrangör: Götene släktforskarförening.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!


Sidansvarig: Lina Molander, senast ändrad 04 januari 2018

Götene kommun
Torggatan 4
533 80 Götene
Tel: 0511-38 60 00
Fax: 0511-593 07
Skicka e-post

Götene kommunbibliotek
Tel: 0511-38 60 80
Skicka e-post

Följ Götene kommun:
Prenumerera på Götene kommuns nyheter via RSS
Följ Götene kommun på Facebook
Följ Götene kommun på Twitter
Se bilder från Götene kommun på Flickr
Se Götene kommuns filmer på YouTube