Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Natur och kulturresa till Kinnekulle

Publicerad: klockan

Klicka på bilden för att förstora.Förstora bilden

Klicka på bilden för att förstora.

En resa till Kinnekulle för att visa ett av Götenes finaste resmål och dessutom lära om naturreservat och sopsortering blev en lyckad dag med picnic vid Lasses grotta.

Fågelkvitter i lövskogen, doft av ramslök vid Munkängarna och lunchpaus vid Lasses grotta. På tisdagen samlades ett 40-tal nysvenskar från olika delar av världen för en natur- och kulturdag i Götenes närområde.

Dagen arrangerades av Götene kommun och föreningen Support Group tillsammans med Unesco biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle. Under dagen fick deltagarna träna sin svenska och samtidigt veta mer om vad det innebär med naturreservat, fiske och sopsortering. Det hela avslutades med visning hos Smedja Therese, vilket var spännande både för stora och små.

Support Group

Support Group är en nystartad förening i Götene med många olika nationaliteter inklusive svenskar. Syftet med föreningen är att skapa aktiviteter för individer och familj genom delaktighet som bygger på möten mellan nationaliteter. Föreningens första ordförande är en kvinna från Syrien, Najwa Abed Alkareem. Götene kommun har ett nära samarbete med Support Group med syftet att guida föreningen till självständighet.

Sällskapet sökte sig gärna till skuggan när värmen var som starkast och i samtalen som uppstod där föddes idéer om fler aktiviteter. ”Att skapa upplevelser på det här sättet innebär att bygga kunskap och stolthet om sitt närområde, samtidigt som det blir naturligt att prata svenska när vi upplever saker tillsammans” säger Sofia Guldbrand som är projektledare för biosfärområdets kommunikationsprojekt *Här finns liv. ”Genom vårt projekt vill vi skapa och samarbeta kring mötesarenor som stärker en hållbar samhällsutveckling. Därför nappade vi direkt när Ulla Knutsson från Götene Kommun kom med den här idén.”

Här finns liv

*Här finns liv pågår hela 2018 och 2019 och består, utöver olika aktiviteter, av en utställning på naturum vid Läckö slott. Där kan man spela Sveriges kanske mest aktuella hållbarhetsspel och lära sig mer om Agenda2030 och biosfärområdet som är ett modellområde för hållbar utveckling. ”Vi vill inom projektet skapa fler samarbeten och mötesarenor framöver, det kan handla om ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Den som har idéer kan gärna höra av sig till mig” säger Sofia och framför också ett varmt tack till alla som var med under dagen.

Naturligt teamwork

”En sammanfattning av dagen är att det var ett naturligt teamwork från olika delar av världen och öppna sinnen för att träffa nya människor, från början till slut. Det ger en väldigt fin känsla. Genom upplevelser som denna i kombination med andra aktiviteter, kan nya kontakter skapas och med ökad kunskap och självförtroende kan det förhoppningsvis bidra till ökade ingångar på arbetsmarknaden också.”



Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!