Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Integration i vardagen: Apotekaren Hassan - en solskenshistoria

Publicerad: klockan

Förstora bilden

Hassan Karim och Erica Lindgren på apoteket i Götene. Klicka på bilden för att förstora.

Som integrationsstrateg får jag vara med om många spännande möten och de flesta sker i vardagen i mitt jobb. Den här gången vill jag berätta om en solskenshistoria som utspelat sig på apoteket i Götene. Hassan är apotekare och flykting från Syrien och har gått från praktikant till anställd på sex månader.

En apotekare med lång erfarenhet

Erica Lindgren, som är apotekschef på apoteket i Götene, tvekade aldrig att ge Hassan en praktikplats. Hon kallar det en win-win-situation.

— Där stod han med samma erfarenhet som jag, som ansvarig för sex apotek. Hassan har så mycket kompetens med sig, kan tolka på arabiska och ändå betalar Arbetsförmedlingen halva hans lön. Det är nästan så man skäms, säger Erica och ler lite generat.

Hassan kom in till apoteket i Götene i höstas för att höra sig för om praktikplats. Hassan kommer från Syrien och är apotekare med lång erfarenhet. Han är utbildad i Sankt Petersburg i Ryssland. Som brukligt i Syrien får de bästa studenterna chans till gratis universitetsstudier utomlands. Efter sex månaders praktik jobbar nu Hassan halvtid på apoteket och fortsätter studera på halvtid för att få sin apotekarlegitimation i Sverige.

— Hassan tillför så mycket och vi lär oss om andra kulturer samtidigt som Hassan lär sig mer svenska, om lagerhantering som är hjärtat i ett apotek och om hur svenska apotek arbetar med utlämning av recept, berättar Erica. 

Hon avslutar med att nämna att många apotekare närmar sig pensionsåldern i Sverige så det kommer att finnas en bra arbetsmarknad inom de närmaste åren.
— Fler arbetsgivare borde passa på att ta emot den tillgång som de nyanlända innebär. Fler arbetsgivare borde våga pröva för ännu en solskenshistoria!

En otäck resa över Medelhavet tog Hassan till Sverige

I Saudiarabien där Hassan arbetade i flera år ansvarade han för läkemedelsförsörjningen till sex apotek på vårdcentraler och sjukhus. De sista åren innan kriget i Syrien bodde han med familjen i Damaskus där han också hade ett eget apotek förutom försörjningen av läkemedel till olika vårdcentraler och sjukhus. Där fick han också tänka på om apoteket fanns i en krigszon eller inte när han skulle försörja apotek i olika områden med läkemedel.

Situationen i Syrien gjorde att Hassan med familj var tvungen att fly därifrån. Familjen försökte bygga upp ett nytt liv i Egypten men det var omöjligt att försörja sig som apotekare där. Lönen räckte inte ens till hyran. En otäck resa över medelhavet från Egypten till Italien med en av sönerna, då 3,5 år gammal, är inget han vill göra om. Efter många om och men kom han till Sverige och tryggheten. Detta var drygt två år sen och endast efter fyra månader hade han uppehållstillstånd.

Ulla Knutsson är integrationsstrateg på Götene kommun. I serien "Integration i vardagen" berättar hon om sina besök på asylboendena i kommunen, vad som sker i kommunens olika verksamheter, vardagsberättelser och annat som berör integrationen i Götene kommun.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!