Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Vi släcker för en ljusare framtid under Earth Hour - 23 mars

Publicerad: klockan

Earth hour 23 mars klockan 20.30 till 21.30

Ungefär en miljard människor släcker ljuset en timme i världens största klimatmanifestation — Earth Hour. Var med och släck du med, lördag 23 mars klockan 20.30-21.30.

Världsnaturfonden WWF är initiativtagare till Earth Hour både globalt och i Sverige. Earth Hour är en manifestation som vill skicka en skarp signal till världens ledare om att få till stånd ett nytt globalt klimatavtal. Ungefär en miljard människor släcker ljuset en timme i världens största klimatmanifestation – Earth Hour.

Hur många blir vi i år?

År 2012 fick vi en lägesrapport från Världsbanken om att klimatförändringarna fortgår och att vi nu följer en temperaturkurva som fortsätter vara riktad uppåt. Detta innebär att vi är på väg mot en global temperaturökning på 4 grader år 2100. En global ökning med 4 grader innebör torka, översvämningar och extrema väder. Det är de människor som redan lever i fattiga länder som kommer drabbas hårdast. Vi som bor i västvärlden har ekonomiska möjligheter att välja till exempel hur vi konsumerar, hur vi tar oss till och från arbetsplatsen och hur vi sorterar våra sopor. Enkla vardagliga val som kan bidra till att minska risken för katastrofala klimatförändringar i många delar av världen. Genom att vi ställer om till ett hållbart samhälle som är oberoende av fossila bränslen och ger ökade möjligheter för alternativa ”klimatsmarta” lösningar, ger det signaler till andra länder att vandra samma väg.

Förra året slogs ett globalt rekord, 152 länder och 6900 städer runt om på jorden deltog i Earth Hour. Engagemanget är störst bland ungdomar och opinionsundersökningar visar att varannan svensk släcker ljuset.

I will if you will

Årets globala tema är ”I will if you will”. Passa på att utmana varandra till att göra fler smarta och gröna val i varden. Götene kommun var snabba att anmäla sig som kommun i år igen. Företag, organisationer, skolor och privatpersoner kan anmäla sig på WWF:s hemsida (nytt fönster) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och visa att de tänker släcka. Önskar man går det även att beställa en påminnelse via sms under lördagen.

Min utmaning är att jag, Sara Sandling, kommer att äta vegetariskt två gånger i veckan eller mer om ni är med och släcker lamporna på Earth Hour 23 mars kl 20.30-21.30. Vad blir din utmaning?

Jag kommer att finnas på biblioteket under fredag eftermiddag mellan klockan 13.00 och 16.00 för att dela ut värmeljus och Earth Hour-tatueringar. Kom gärna förbi med frågor och funderingar.

Förslag på utmaningar:

Att köpa grön el, åka mer kollektivt, slänga mindre mat, minska energianvändningen, duscha snabbare, handla mer lokalt och eller ekologiskt.

Kontaktperson:

Sara Sandling
Energi- och klimatrådgivare
E-post: sara.sandling@gotene.se
Telefon: 0511-38 62 32

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!