Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Centrumhuset deltar i regional elspartävling med start 1 november

Publicerad: 31 oktober 2011
Under de kommande månaderna november till och med april deltar Centrumhuset i Götene i en regional elspartävling för kommunhus. Det är totalt 21 kommunhus i länet som är med. Syftet är att visa på att det ofta finns möjlighet att spara el med god lönsamhet och utan försämrad komfort.
Målet är att minska elanvändningen med 20 % jämfört med motsvarande period föregående år, det vill säga november 2010 till april 2011. Då hade huset en elanvändning på 429 000 kWh under den sexmånadersperioden. Nu siktar vi alltså på att sänka detta till 343 000 kWh. En sådan sänkning skulle ungefär motsvara hushållselen i 30 villor för samma tidsperiod.

För att försöka nå detta ambitiösa mål kommer det behövas en del tekniska åtgärder gällande exempelvis belysning och ventilation. Men minst lika viktigt kommer det vara att personal i huset hjälps åt att hitta och undvika onödig elanvändning. Det kan exempelvis vara belysning som står på i utrymmen som inte används, datorer och annan IT-utrustning som kan stängas av när de inte behövs med mera. Till stor del samma typer av åtgärder som även fungerar hemma för att hålla nere elanvändningen.

En skärm i Centrumhusets foajé ska kontinuerligt visa den elanvändning som byggnaden har och resultatet av tävlingen kommer även presenteras via kommunens hemsida.
 
Frågor besvaras av:
Fredrik Hedman
Energi- och klimatrådgivare
E-post: fredrik.hedman@skara.se
Mobil: 072-245 64 20

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!