Lyssna

Publicerad klockan .

Bibliotekets nyhetsbrev mars 2021

Nästan varje månad ger biblioteket ut ett nyhetsbrev med boktips, information om olika aktiviteter och service som biblioteket erbjuder.

Värt att notera

Bokmässan 2021 kommer att gå av stapeln 23-26 september som ett hybridevent. I mässhallen kommer det att byggas upp stora tv-studior med plats för sittande publik och alltsammans kommer att sändas digitalt via Bokmässan Play. Biljetterna släpps i april. Programmet presenteras den 24 augusti.

Författaren och litteraturvetaren Carola Hansson tilldelas Gerard Bonniers pris för 2020. Carola Hansson debuterade skönlitterärt 1983 med romanen Det drömda barnet. Genombrottet fick hon 1994 med Andrej, den första delen i en trilogi med familjen Tolstoj i centrum. Hennes senaste bok Minnestrådar kom i fjol och nominerades då till Augustpriset.

Källa: Nationalencyklopedien

Internationella kvinnodagen 8 mars 2021

Det var den socialistiska kvinnokonferensen i Köpenhamn 1910 som instiftade en dag till stöd för kvinnlig rösträtt. Under ledning av den tyska feministen Clara Zetkin firades därefter dagen årligen i många länder, i Sverige från och med 1912, på varierande datum under våren.

När ryska revolutionen splittrade arbetarrörelsen fortsatte den kommunistiska grenen firandet och fastslog 1921 datum till 8 mars. I alla länder där fascistiska och nazistiska partier kom till makten under mellankrigs- och krigsåren förbjöds den så kallade röda dagen, men redan 8 mars 1945 samlades vänsterkvinnor från Europas motståndsrörelser till möte i London. I Sovjetunionen och Östeuropa levde 8 mars vidare som officiell högtidsdag.

Biblioteket

Biblioteket kommer att lägga ut boktips på temat den aktuella dagen på hemsidan, Instagram och Facebook.

Medborgarskolan och Studieförbundet Vuxenskolan

Medborgarskolan och Studieförbundet Vuxenskolan har digitala program som man kan ta del av:

Internationella kvinnodagen 2021 | Medborgarskolan

Internationella kvinnodagen 8 mars 2021 - SV Väst

Ny skönlitteratur

Ardone, Viola: Hoppets tåg (2021)

Det är efterkrigstid och nöden är stor i det krigshärjade Syditalien. Napolitanska Antonietta är desperat i kampen för brödfödan och sätter sin sjuårige son Amerigo, tillsammans med tusentals andra barn, på ett tåg mot Bologna. Amerigo hamnar hos den ensamstående Derna, vars svåger Alcide får en avgörande roll i Amerigos liv när han tillverkar en fiol åt honom. Allt är annorlunda i Emilia Romagna - språket, människorna, maten - men Amerigo anpassar sig snabbt till de nya levnadsvillkoren, inte minst tack vare musiken. Men så en dag har det blivit dags att återvända till Neapel. Amerigo ser med nya ögon på smutsen och fattigdomen i Quartiere Spagnuolo och den olyckliga Antonietta. Han gör det han måste göra för att överleva, smyger ombord på ett tåg som tar honom tillbaka till sin fostermor Derna.

Dahlgren, Helena: Det nya livet (2021)

Första delen i en romanserie om kärlek och systerskap, i en tid av förändring. En stad, många drömmar. Året är 1915 och Ellen har just klivit av tåget i Ljungsala, en universitetsstad i södra Sverige. Hon har rest dit för att träffa sin syster, men blir snart indragen i stadens alla lockelser. Vänskap och kärlek uppenbarar sig och för första gången känner Ellen att möjligheterna är oändliga. Något väcks till liv i henne. Kanske kan även hon bli något? Men vägen mot drömmen visar sig bli svårare än hon först trott. I en värld där nytt och gammalt möts börjar kvinnor upptäcka nya vägar – i livet och i kärleken. Men inget kommer utan svårigheter.
Ingår i serien Ellens val. Läs också del två: Kärleken. Del tre och fyra är på gång.

DeLillo, Don: Tystnaden (2021)

Det är en söndag 2022, och på Manhattan gör man sig redo för att se Super Bowl när all digital kommunikation plötsligt bryts. I en lägenhet möts fem människor som fyller tystnaden med ett samtal som rör sig in mot existensens innersta rum: Vilka är vi egentligen när bruset försvinner? Vad innebär det att vara människa i en värld som vår? Tystnaden skrevs innan Covid-19 tog över världen, men dess handling speglar på ett spöklikt sätt vår tids undantagstillstånd. Frågorna den ställer, däremot, är tidlösa.

Jio, Sarah: Alla blommor i Paris (2021)

När amerikanska Caroline vaknar upp på ett sjukhus i Paris har hon få minnen av sitt förflutna. Först när hon skjutsas hem till sin lägenhet på Rue Cler inser hon att hon lever ett tillbakadraget och ensamt liv i den stora våningen. Hon tycker sig minnas en man och ett barn, men var är de? Sextio år tidigare, i ett nazistockuperat Paris, försöker unga änkan Céline bygga upp ett liv för sig själv och sin dotter, samtidigt som hon jobbar i sin fars blomsterbutik. Men när en tysk officer får reda på hennes judiska arv kastas hon in i en livsfarlig lek. Och för att rädda sin dotter måste hon offra allt. När Caroline hittar brev från Céline inser hon att den stora lägenheten döljer stora hemligheter. Kan hon nysta upp husets historia – samtidigt som hon upptäcker sin egen?

Kolmisoppi, Mats: Scener från hovet (2021)

Två bröder växer upp i en sverigefinsk familj som älskar monarkin. De fostras att bli kungar, de drillas i överklassens etikett och kultur, deras pojkrum inreds med kopior av riksregalierna. Men denna fostran driver lillebror till en despotisk gränslöshet och ett manipulativt maktövertagande i familjen. För sent inser mor och far att de har skapat ett monster. En man dör. När uppladdningen är fullbordad och migrationen till morgondagens småstad är genomförd kvarstår frågan: hur leva i en värld där allt är möjligt, men inget spelar någon roll? Mats Kolmisoppi skriver i två långnoveller om existensen och döden. Om att acceptera sin plats på jorden, eller fly från den.

Leijon, Åsa: Drunkna tyst (2021)

Sedan Jannica steg av bussen vid stora vägen sent en fredagskväll i början av sommarlovet har ingen sett henne. Den enda som vet vad som verkligen hände är Minna, Jannicas lillasyster. Men sanningen är farlig. I byn på den uppländska landsbygden hanterar alla sorgen, saknaden och skulden på sitt eget sätt, och om natten sker skamliga ting. Samtidigt gror misstänksamheten – mellan de som minns och de som absolut inte minns, mellan de som saknar så att de håller på att gå sönder och de som tiger som muren.

O’Brien, Edna: Två flickor på Irland (1962) Ny översättning.

Kate och Baba växer upp i en strikt religiös miljö på den irländska landsbygden strax efter andra världskriget. Kate är romantiskt lagd, Baba en överlevare. Efter att ha lyckats bli relegerade från klosterskolan de går på, tar de sig till Dublin. Redo för kärleken och friheten i den stora staden, tvingas de konfrontera de förväntningar som påtvingas flickor i varje generation. När Två flickor på Irland kom 1960 väckte den stor skandal. Böckerna förbjöds av myndigheterna och brändes till och med på bål av kyrkan för sitt rättframma sätt att skildra unga flickors sexualitet.

Stuart, Douglas: Shuggie Bain (2021)

Året är 1981 och industristaden Glasgow är nere för räkning. Under Thatchers järnhårda styre måste man kämpa för att överleva. Glamorösa Agnes Bain har alltid haft större drömmar än så, men när hennes man lämnar familjen faller allt samman och det kommer an på barnen att fånga henne. Shuggie Bain, minstingen, är den som håller ut längst. Men Shuggie drömmer sig också bort, från gruvområdet och från den hånfulla omgivning som aldrig låter honom glömma att han är annorlunda. Douglas Stuarts debutroman Shuggie Bain är en berättelse om klass och kärlek.

Ny facklitteratur

Ic
Björk, Cecilia: Tidstypiska kök & bad 1880-2000 (2020)

Skildringen tar sin början under 1880-talet när många städer växer kraftigt i industrialiseringens spår. Det råder bostadsnöd och knappa ekonomiska förhållanden. Bostäderna värms med kakelugnar eller kaminer, maten lagas på vedspis och på gården finns torrdass. 120 år senare, år 2000 när berättelsen avslutas, är hög standard i kök och badrum en självklarhet. Nya trender avlöser varandra och många kök och badrum rivs ut och byggs om, långt innan det är tekniskt nödvändigt. Ökad kunskap om tidstypiska inredningar är en värdefull grund vid bevarande, renovering och ombyggnad. Inspiration kan hämtas ur olika tiders planlösningar, köksuppställningar och inredningar.

Ikz
Grandin, Philoméne: Glöm allt men inte mig (2021)

Det är 80-tal och Philomène och hennes pappa lever ett okonventionellt liv fyllt av kultur och kärlek. Men pengarna är oftast slut. Pappa är Izzy Young, legendaren som upptäckte Bob Dylan och vars Folklore Center i New York utgjorde scen för musiker och poeter som Patti Smith och Allen Ginsberg.
Trettio år senare sjunker Izzy allt djupare in i demens.
En gripande uppväxtskildring och en berättelse om en far och dotter som vägrar släppa taget om livet och varandra.

Lz
Bergvall, Camilla: Att arbeta för en idé är att leva: en biografi om Nanny Palmkvist (2020)

Nanny Palmkvist (1862–1940) stod på barrikaderna i sekelskiftets Sverige, med en vision om ett helt nytt samhälle. Hon ville reformera skolan så att den tog tillvara varje barns unika förmåga och cyklade hundratals mil trots att det ansågs skamligt för kvinnor att idrotta. Hon ville att kvinnor skulle få vara hela människor, bortom begränsande könsroller och förespråkade djurs lika rätt att röra sig fritt på jorden. Hennes kompromisslöshet i kampen för rättvisa väckte stort motstånd bland dåtidens makthavare, vilket osynliggjort hennes visionära idéer om medmänsklighet. Fram tills nu.

P
Havets bildspråk: galjonsfigurer och symboler (2020)

Vattenvägen var länge den mest naturliga färdvägen, och skeppen som människor reste med fungerade även som uttryck för ägarens status och makt. På Engelsbergs bruk finns en ovanlig maritim samling bestående av ett fyrtiotal galjonsfigurer, utsmyckningar och andra dekorativa inslag som berättar många historier om livet till sjöss. Denna antologi presenterar ett antal infallsvinklar på de många symboler och konstnärliga uttryck som finns på fartyg, tillsammans med nytagna foton och ny kunskap om galjonsfigurerna.

Nytt på barn- och ungdomsavdelningen

Challenge 2021

Nu är Barnens biblioteks läs- titta- lyssna- och skrivutmaning Challenge 2021 igång. Aktiviteten pågår fram till sommarlovet och målet är att på ett lustfyllt sätt koppla ihop barn, läsande och berättande – ensam eller tillsammans i grupp, med jämnåriga eller över generationsgränser! Sprid gärna utmaningen! Mer information finns här: Läs mer på Challenge 2021.

Hcf 0-9 år
Andersson, Nils: Mina husdjur (2021)

Mina husdjur är en rimmad bilderbok som spränger alla staket, burar och gränser. En tungvrickare som är perfekt för högläsning!

På skostället står skorna

På kostället står korna
Till skorna finns det skohorn
På korna finns det kohorn

Jackorna hänger vid rockarna
Tackorna hänger med bockarna
Hatten står på hatthyllan
Katten står på katthyllan

Välkommen hem till oss! Vi, djuren, har ockuperat ett stort hus, och här bor vi nu huller om buller, precis som vi vill. Följ med på en husvisning och en uppvisning av rim och djur som gör de knäppaste, knasigaste saker. Det är fantasieggande, skrattretande och vettlöst i denna färgstarka bilderbok full av ordglädje och underbara bilder.

Hcg 9-12 år
Jeppson, Ann-Sofie: Framtidsfararen Götheborg (2020)

Det är bara några timmar kvar till jubileumsåret 2021. Fyra kompisar och katten Silver knallar upp till Masthuggskyrkan. I ett stort tält på yttersta branten skramlar det och luktar konstigt. Chalmerister verkar hålla på med något hemligt. Plötsligt får de syn på en blå plåtkapsel därinne - Framtidsfararen Götheborg.

Luckan är öppen. Katten rusar in med kompisarna efter och då går det som det går. De far iväg på en spännande resa bakåt i tiden och får vara med om 400 år av förödande bränder, hemliga gångar, fattigdom, rika män och stora hus. De träffar kaparkaptener, konstnärer och idrottshjältar.

Boken är faktagranskad av Louise Lönnroth, tidigare chef för landsarkivet i Göteborg.

Omslag: David Copperfield

Nya filmer

David Copperfields äventyr och iakttagelser

I sin tredje film efter hyllade In The Loop och The Death of Stalin tar sig regissören Armando Iannucci an Charles Dickens klassiska berättelse från det viktorianska London. Dev Patel från Slumdog Millionaire och Lion spelar föräldralöse David, som med gott hjärta och äventyrslusta upplever allt från fattigdom till överdåd, från grymhet till sann kärlek. På vägen möter han en färgstark samling excentriker, spelade av Tilda Swinton, Hugh Laurie, Peter Capaldi, Ben Whishaw och Gwendoline Christie. En komisk, drastisk och visuellt fantastisk film med manus av Iannucci i samarbete med parhästen Simon Blackwell (Veep och Trist, herr minister).

Orginaltitel: Personal History of David Copperfield
Regissör: Armando Iannucci Manus: Simon Blackwell, Armando Iannucci, Charles Dickens
Genre: Drama
Åldersgräns:
Land: England 2019
Speltid: 119 min
Skådespelare: Tilda Swinton, Gwendoline Christie, Hugh Laurie Filmbolag: Majeng
Textning: Svenska, Finska, Norska, Danska
Ljud: Engelska

Bibliotekets öppettider:

via telefon och epost
Måndag, tisdag, torsdag 10-19
Onsdag 12-19
Fredag 10-17

Trevlig vårläsning!

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!