- Du är här:
- Startsida
- Uppleva och göra
- Bibliotek
- Nyhetsbrev
Publicerad klockan .
Bibliotekets nyhetsbrev maj 2021
Nästan varje månad ger biblioteket ut ett nyhetsbrev med boktips, information om olika aktiviteter och service som biblioteket erbjuder.
Ett öppet bibliotek…
Det kommer att dröja ytterligare en tid innan biblioteket får slå upp portarna. Har man frågor kring detta kan man med fördel maila in dessa till biblioteket@gotene.se.
Biblioteket flyttar utomhus vid fint väder
Några torsdagar under maj och juni kommer biblioteket att ta med sig böcker utomhus om vädret tillåter. Vi kommer att ställa upp vår bokcykel på Solbacken utanför Centrumhuset och fylla den med böcker för både barn och vuxna.
Välkomna att titta, välja och låna! Ta gärna med en egen påse eller väska.
Torsdag 27 maj klockan 13.30-16.30 deckare
Torsdag 3 juni klockan 13.30-16.30 romaner
Torsdag 10 juni klockan 13.30-16.30 faktaböcker och tidskrifter
Torsdag 17 juni klockan 13.30-16.30 försäljning av gallrade böcker och tidskrifter (böcker 25kr/kasse, tidskrifter 25kr/bunt Swish eller jämna pengar)
Vid regn eller annan form av nederbörd ställs detta in.
Sommartider för ”Boken kommer-bilen”
Under perioden 1 juni till och med 31 augusti kommer bokbilen enbart att köra på torsdagar.
Följande torsdagar kommer vi till:
Lundsbrunn – Källby – Husaby
3/6, 17/6, 1/7, 15/7, 29/7, 12/8, 26/8
Götene – Holmestad – Hällekis – Årnäs – Österäng
10/6, 24/6, 8/7, 22/7, 5/8, 19/8
För att reservera böcker kontakta biblioteket på telefon 0511-38 60 80 eller via e-post till biblioteket@gotene.se. Biblioteket erbjuder hemleverans av böcker till dig över 70 år. Tjänsten riktar sig till dig som på grund av Covid-19 inte kan eller vill besöka biblioteket.
Värt att notera
Martina Haags böcker blir film. Martina Haags böcker Det är något som inte stämmer och Livet går så fort. Och så långsamt blir film. Författaren och Peter Arrhenius har skrivit manus, medan Bigster producerar. Planerad inspelningsstart 2022.
Det är något som inte stämmer är en roman om överlevnad. Om betydelsen av en rödrutig jacka. Om tama järvar med eldkastare. Om en bottenlös fjällsjö, dit ingen får gå, och om hur man reser sig, trots att man är helt säker på att man inte orkar längre.
Livet går så fort. Och så långsamt Mer än trettio år har gått, men jag kan än idag ta ett klassfoto från högstadiet och på mindre än en minut gradera alla klasskompisarna, i coolhetsordning. Hur enkelt som helst lista varenda jävels exakta plats i hierarkin.
Den 17 maj arrangeras för första gången en manifestation för Sveriges Kulturskolor. Det gemensamma musikcollaget ”Viva la vida” har samlat 1200 elever som tillsammans skapar en enorm nationell orkester.
Titta och lyssna här: Kulturskolans dag 2021 | Kulturskolerådet
God läsförmåga är nödvändig för att kunna vara delaktig i ett demokratiskt samhälle. SVT rapporterar att ett nytt läsråd ska ta ett övergripande ansvar över det läsfrämjande arbetet i Sverige. Läsrådet ska få 10 miljoner kronor om året för att försöka vända den nedåtgående lästrenden bland barn och unga. I dagarna lämnar Kulturrådet in sitt förslag om hur rådet ska organiseras till regeringen.
Sommargåtan
Var med och testa era kunskaper inom allmänlitteratur!
Biblioteket kommer under sommaren att presentera tre ledtrådar varje månad. Uppdraget är att gissa sig fram till en titel, en författare och en huvudkaraktär.
Juni – författare. Svar senast 30/6. Vinnare meddelas 15/7.
Juli – titel. Svar senast 31/7. Vinnare meddelas 12/8.
Augusti – karaktär. Svar senast 31/8. Vinnare meddelas 16/9.
Ledtrådarna kommer att läggas ut på hemsidan, Facebook och Instagram.
Svar lämnas via mail till biblioteket@gotene.se eller i ett förseglat kuvert till Medborgarkontoret. Svar måste innehålla namn, adress och telefonnummer eller mail. Vinnarna meddelas via telefon eller mail.
Vinster utlovas till bäste gissare varje månad!
Ny skönlitteratur
Agnér, Kristina: Var inte rädd för mörkret (2021)
Alva lämnar Stockholm med ett krossat hjärta för att röja upp i det gamla båtsmanstorpet hon ärvt efter sin mamma. Väl på plats i de småländska skogarna får hon veta att modern inte dött en naturlig död. Hänger det samman med en ung kvinnas olösta försvinnande i byns förflutna? Medan sensommarnätterna blir allt mörkare blandas platsens historia med Alvas egen – och i jakten på sanningen får hennes rädslor alltmer rationell grund.
Men det är inte mörkret som är farligt, det är människorna.
Bernard, Caroline: Frida Kahlo och kärlekens färger (2021)
Mexiko, 1925: Sjuttonåriga Frida Kahlo vill utbilda sig till läkare, men en fruktansvärd bussolycka sätter stopp för den drömmen. När hon träffar målargeniet och kvinnotjusaren Diego Rivera blir hon upp över öronen förälskad i honom. Han uppmuntrar hennes konstnärlighet och tillsammans med honom fördjupar sig Frida i konstvärlden. När Diego ber om hennes hand säger hon omedelbart ja. Men Diegos oförmåga att vara trogen och Fridas fruktlösa längtan efter barn bidrar till spänningar i relationen. Trots alla svårigheter håller Frida fast vid den motsägelsefulla idén om gränslös kärlek och ett självständigt liv. Hon hänger sig helt åt konsten och ger uttryck åt sina drömmar i sina målningar. Men snart står Frida inför ett beslut där hon måste ifrågasätta allt som hon har trott på hittills.
Carlsson, Christoffer: Brinn mig en sol (2021)
I februari 1986 sker det första mordet i byn Tiarp på Nyårsåsen utanför Halmstad. För polisen Sven och hans son Vidar blir det en avgörande tid. Landet är i chock efter mordet på Olof Palme. Medan Vidar söker sin väg mot vuxenlivet, tvingas Sven in i mörkret på Nyårsåsen för att jaga Tiarpsmannen: Vem är han? Vem blir hans nästa offer? Och vem är författaren som långt senare återger historien – varför skriver han?
Brinn mig en sol är en kriminalroman om sanning, skuld och ansvar i en tid då Sverige förändras bortom igenkänning.
Highsmith, Patricia: Januaris två ansikten (ny utgåva 2021)
Två män möts på Atens vindlande bakgator. Chester MacFarlane är en bedragare med otaliga falska identiteter, men han har hamnat i trubbel och är på rymmen med sin fru Colette. Rydal Keener är en ung lösdrivare på jakt efter äventyr - och han finner det en kväll när rättvisan nästan hinner ikapp Chester och Colette, och deras öden flätas samman. Patricia Highsmith drar i detta mästerverk med läsaren på en katt-och-råtta-lek över den europeiska kontinenten. Bokens titel anspelar på Janus två ansikten - den romerska gud som gett namn åt januari månad och som illavarslande återspeglas i romangestalterna, som inte bara flyr från rättvisan utan möjligen också från sig själva. Första svenska upplaga kom 1965. Även utgiven med titeln Skuggan av ett ansikte.
Laestadius, Ann-Helén: Stöld (2021)
Som nioåring blir renskötardottern Elsa vittne till hur en man dödar en av hennes renar. Hon hotas till tystnad och blir smärtsamt medveten om att hennes ursprung väcker ett glödande hat. Stöld är en vild och vacker jojk till renskötarlivet, men också en spännande roman om en sällan skildrad verklighet i norr. Där renar tjuvjagas och dödas brutalt och polisen inte utreder brotten. Där spänningarna mellan samer och andra bybor förgiftar generationer. Hotet mot Elsa förändrar henne för alltid och genom åren bär hon med sig ett lent renöra som en ständig påminnelse. Familjen och släkten kämpar för rättvisa men i det tysta växer en desperation.
Augustprisbelönade Ann-Helén Laestadius första roman för vuxna bygger på verkliga händelser. "Stöld" är en varm men samtidigt svidande skildring av en bortglömd del av Sverige där människor ställs mot varandra.
Nandra, Ulrika: Ett färgat liv (2021)
”Du är inte min dotter längre. Såna som du begraver man levande." I den drabbande debutromanen ”Ett färgat liv” får vi följa fadern Amal och dottern Saskia, en fanatiker och en förskjuten, i Göteborg och i Indien. Vad som händer när livet kommer ikapp en åldrande far och hur en dotter hoppas kunna förstå sin fars förflutna. Det är en berättelse som söker svar på hur det är möjligt att förskjuta sitt eget barn, hur en fri konstnär kan förvandlas till fanatiker och som ställer sig frågan - är det möjligt att förlåta och försonas? Hur fortsätter man att leva när det oförståeliga händer och den viktigaste relationen av alla, den med familjen, bryter samman.
Nguyen Phan Oue Mai: När bergen sjunger (2021)
Hanoi, 1972. En flicka och en mormor klamrar sig fast vid varandra när amerikanska bomber dånar utanför deras improviserade skydd. Flickans föräldrar har gett sig iväg för att utkämpa det krig som sliter itu både hennes land och familj. Medan hon väntar på att föräldrarna ska återvända gör mormodern allt i sin makt för att skingra barnbarnets tankar. Hon berättar sina väl bevarade hemligheter och ger flickan ovärderliga lektioner om livet, inte bara hur man överlever utan hur man lever med mod, heder och medkänsla i behåll. Genom flickan och mormodern tas vi med på en oförglömlig resa genom Vietnams smärtsamma 1900-talshistoria. Vi fylls av deras trots och beslutsamhet, av deras hopp och oväntade glädje.
Persson, Lars Göran: Everland (2021)
Det är krigsvåren 1944. Nazityskland är i färd med att tillverka en atombomb när deras tungvattenfabrik i Norge förstörs av de allierade. Men tyskarna har redan flyttat verksamheten. De har även gjort en sensationell upptäckt. Möjligheten att konstruera bomben och vinna kriget verkar nu avsevärt enklare. En brittisk spion i Berlin har avslöjat hemligheten och både England och Tyskland har skickat ut agenter för att säkra den. Nioårige Tor och hans mamma Sigrid är också på väg. Till Gäddsjö i nordvästra Jämtland för att börja på ny kula. Tor och hans nyfunne vän Valdemar träffar där på en störtad och sårad engelsk officer. De, och inte minst Sigrid, tar hand om honom. Kriget kryper allt närmare, och någonstans vid den norsk-svenska gränsen drar det ihop sig till en avgörande kraftmätning, ett ögonblick då allt ställs på sin spets.
Pettersen, Siri: Järnulven (2021)
En liten flicka tvingas glömma att hon har sett djävulen. En ung man förråder sin älskade för att få evigt liv. Ett mystiskt urverk börjar ticka efter sexhundra år av stillhet. En hemlighet som har vaktats i generationer är på väg att avslöjas. Juva hatar blodläsare. De hyllas för att de kan se in i framtiden, men egentligen är de bara svindlare som utnyttjar folks rädslor. Juva är själv av blodläsarsläkt, men har svurit att aldrig bli en av dem. Men när familjen hotas dras Juva in i jakten på blodläsarnas arv: en mörk hemlighet som en gång förändrade världen och som kan komma att göra det igen. För att överleva måste hon konfrontera barndomsminnet som hon har kämpat hela livet för att glömma - den gången hon såg djävulen.
Järnulven är en fängslande historia om blod, begär och besatthet. Det är den första boken i trilogin Vardari, som utspelar sig i samma universum som den hyllade serien Korpringarna.
Weir, Andy: Uppdrag Hail Mary : Ensam i rymden (2021)
Andy Weirs nya sci-fi-klassiker är en Dan Brown i rymden. En smart och dystopisk rymdskildring för alla som älskade Interstellar.
Ryland är ensam överlevande på det sista desperata uppdraget att försöka rädda jorden. Om han misslyckas innebär det slutet för mänskligheten. Men det vet inte Ryland, för han vet ingenting. Inte ens vem han själv är. Miljontals mil hemifrån, med endast två döda astronauter som medpassagerare, inser Ryland att han måste rädda sig själv, för att kunna rädda världen. Men först måste han ta reda på vem, eller kanske snarare vad, det är som plötsligt gör honom sällskap.
Läs även: Ensam på Mars (2015)
Wassmo, Herbjørg: Den som ser (2021)
Året är 1890 och Dina Grønelv ska gravsättas. Skadorna hon fick efter den omfattande branden på gården Reinsnes tog till slut hennes liv. Kyrkan är fylld till sista plats och längst fram står barnbarnet Karna. Den unga flickan meddelar hela församlingen det hon fick veta på sin farmors dödsbädd: Dina tog under sin levnad två människoliv. Kort därpå slutar Karna att tala. Varken pappa Benjamin eller styvmamma Anna når fram till henne. Tystnaden smittar snart av sig även på deras relation. När Karna försöker ta sitt liv beslutar sig Anna för att ta med flickan Köpenhamn, där Karna kan få behandling på stadens mentalsjukhus. För Annas del innebär resan en välbehövlig distans från Benjamin och tid att tänka på vad hon vill göra med sitt liv. För att kunna följa behandlingen av styvdotterns sköra sinne tar Anna arbete i sjukhusets administration där hon lär känna Joakim, Karnas läkare.
Läs även: Dinas bok (del 1). Lyckans son (del 2). Karnas arv (del 3). Historien om den enastående karaktären Dina har fascinerat flera generationer läsare sedan slutet av 80-talet. Efter många års väntan avslutas nu den storslagna berättelsen om Dina Grønelv och hennes familj.
Ny facklitteratur
K
Borgerud, Charlotte: Riddarna och deras värld (2021)
Här får vi följa riddarna från vaggan till den ofta tidiga och våldsamma graven. Vi besöker dem i borgen, i krig, på tornering, i ordenssalen och i möten med såväl fiender som sköna damer. Det visar sig att deras leverne skilde sig ganska drastiskt från populärkulturens bild, liksom från den höviska bilden. Men en sak är samtidigt säker: även om den höviska kulturen kunde stanna vid tomma ideal har dessa ideal varit sällsamt långlivade. Ja, kanske är just kärleken, av allting, det som överlevt längst av de krigiska riddarna?
O
Wester, Johanna: Catfight : Nidbilder av kvinnor i grupp (2021)
Vår kultur har många idéer om kvinnor som missunnsamma rivaler. Var kommer de fördomarna ifrån? Och vilken effekt får de?
I "Catfight" söker Johanna Wester svar genom att titta på allt från nöjesvärlden och medierna till politiken, språket och historien. Inte heller hennes eget beteende undgår granskning.
Q
Cajsdotter, Emelie: Det sjunger i gräset (2021)
Det enda som i slutänden kan hjälpa oss att skapa en hållbar värld, i samvaro med andra arter. Det sjunger i gräset innehåller historier, där djur på olika vis har valt att hjälpa människor. Igenom rädslan att göra sig sårbar, i en obegriplig värld. Fram till den tröskel som skiljer vårt avgränsade medvetande, ifrån det eviga och ogreppbara.
Forsström, Ellen: Vacker trädgård året om : planering, växtval… (2021)
I Sverige blomstrar det från maj till augusti men resten av året ligger trädgårdarna öde. Den här boken hjälper dig att njuta av trädgården hela året, oavsett om du har en radhustäppa eller stor villaträdgård. Börja med att skapa en tydlig grundstruktur med de funktioner du vill ha, välj sedan växter som blommar från mars till november och njut av det magiska samspelet när den formstarka grunden möter mer fria planteringar. Kombinationen av en rak grusgång som mjukas upp av en rufsigare kant ger kontraster, och det är en viktig komponent i en trädgård som ska vara fin året om.
Zäll, Frederik: Grill : Frederik Zäll´s bästa (2021)
I den här boken har Frederik Zäll valt att samla några av sina bästa grillrecept. Inspirationen är ofta från det stora landet med alla möjligheterna, borta i väst, men det finns även kopplingar till Sverige, Japan, Tyskland och en hel del andra länder i boken. Bland de olika favoriterna tåls att nämnas Peppargrillad Lax med jordgubbar, Heta entrecôterullader, Charkens bästa med surkål, Devil s Smoked Chicken, Mighty Fine Iberico Steak.
Nytt på barn- och ungdomsavdelningen
Hcf 0-9 år
Berglund, Joel: Ovanliga hem (2021)
Var vill du bo när du blir stor? Eller kanske snarare, hur vill du bo? Det kan vara svårt att veta - det finns så många olika typer av hus och lägenheter att välja på. Vissa hem är vanligare än andra.
Hur är det att bo på en rymdbas? Varför vill man leva i ett växthus? Och måste man vara rik för att äga en herrgård?
Bergström, Patrik, Mysterieklubben och silverskrinet (2021)
Slottet Kanterberg har funnits i Carls familjs ägo i generationer. Och det gamla slottet döljer mängder av hemligheter som bara väntar på att bli avslöjade av Mysterieklubben, såklart! När Carl och Amanda får höra talas om ett gömt silverskrin bestämmer de sig för att hitta det. Men det visar sig att de inte är de enda som hört talas om det värdefulla skrinet -- Tjuv-Matte är också skatten på spåret! En mörk natt när Carl och Amanda är ensamma på slottet hör de plötsligt hur en ruta krossas. Någon är på väg in ...
Hcg 9-12 år
Billberg, Anna: Dagboken i ödehuset (2021)
Sommarlovet börjar inte som Emma tänkt sig. Alla planer på ridläger och annat kul med kompisarna går åt skogen när mamma bestämmer att de ska tillbringa sommaren hos mormor och morfar i lilla Sörbodane. Utan pappa.
Carl-Fredrik ser däremot fram emot sitt sommarlov hemma i Sörbodane. För vad kan vara bättre än att slippa skolan, och bara tillbringa dagarna med djuren på gården?
Deras vägar korsas när Emma hamnar på ödegården Bräckorna och det blir starten på ett riktigt sommaräventyr. När de får höra talas om Sigrid som bodde på gården, men försvann för mer än sextio år sedan, bestämmer de sig för att ta reda på vad som egentligen hände med henne. Det enda spåret efter Sigrid var hennes tröja vid ån. Men drunknade hon verkligen? Snart inser Emma och Carl-Fredrik att det ligger mer bakom försvinnandet. Kan en gammal bortglömd dagbok vara nyckeln till att låsa upp mysteriet?
Dagboken i ödehuset är första delen i serien Mysterierna i Sörbodane.
Hunter, Erin: Den öde staden (2021)
I en helt ny serie från skaparna av Warriors och Bravelands går en flock vildhundar samman för att överleva.
Lucky har alltid varit en ensamvarg, och har strövat fritt på stadens gator. Men så drabbas staden av en jordbävning, det Stora morret, och inget blir någonsin sig likt. För första gången måste han våga lita på någon annan än sig själv, när han bildar en flock med några tidigare koppelhundar som tappat bort sina ägare.
Den öde staden är första delen i en ny beroendeframkallande serie, berättad helt ur hundarnas ögon.
uHc/uHce (12 år och uppåt)
Ali, Elaf: Vem har sagt något om kärlek? (2021)
Det är en vanlig onsdagskväll när det som inte får hända händer. Hemtelefonen ringer och Elafs pappa svarar. Hon hör att han är upprörd och sekunden efter stormar han in i hennes rum. Det är en kille som frågat efter henne i luren och hon förstår att det är David, chattkompisen från Lunarstorm som tjatat till sig hennes nummer. Det är en oskyldig flirt och de har inte ens träffats i verkligheten, men pappan ser sin värsta mardröm framför sig: att Elaf skaffat pojkvän.
Vem har sagt något om kärlek? är en personlig och gripande skildring av hur ett hedersstyrt liv i Sverige kan se ut. En direkt inblick i de förhållningsregler och förbud som präglade författarens uppväxt, och som ingen av klasskompisarna kände till eller fick veta någonting om. Minnena av ett dagligt förtryck som utövades av de människor som stod henne allra närmast. Det är också berättelsen om en frigörelse. Om modet som krävs för att gå sin egen väg, och styrkan för att göra upp med sin och sina föräldrars världsbild och historia.
De gestaltade kapitlen som sträcker sig över tre decennier varvas med hedersrelaterade faktaavsnitt och intervjuer med författarens föräldrar som delger hur de förhåller sig till hedersnormer i dag.
Sten, Camilla: Midnattsblot (2021)
För de flesta i Järvhöga har livet återgått till det vanliga efter den dramatiska händelsen i skogen, då den försvunna eleven Markus återfanns vid liv. Men för Julia är inget sig likt. Det som lurade bland träden är kvar. Det som lockar pojkar in i skogen, det som alltid funnits i Järvhöga, finns fortfarande där ute.
Samtidigt börjar Emil, Markus rumskamrat, ana att någonting inte är som det ska på skolan. Någonting har förändrats. Med Markus, med allt, och ingen går säker. Medan ljuset och våren återvänder till Järvhöga måste Julia och Emil försöka rädda sig själva, och dem som de älskar. Innan det är för sent.
Midnattsblot är den fristående fortsättningen i Järvhögatrilogin, där stark spänning blandas med magisk realism.Trevlig läsning!
Trevlig läsning! /Bibliotekspersonalen
Dela
Var det här informationen du sökte?
Tack för att du hjälper oss!