Lyssna

Publicerad klockan .

Bibliotekets nyhetsbrev april 2021

Nästan varje månad ger biblioteket ut ett nyhetsbrev med boktips, information om olika aktiviteter och service som biblioteket erbjuder.

Förstora bilden

Byte av filmstreamingtjänst från Viddla till Cineasterna.

Biblioteket är glada att kunna erbjuda våra låntagare möjligheten att låna strömmande film gratis!
Bibliotek Västra Skaraborg går gemensamt in i filmstreamingtjänsten Cineasterna från och med 1 april. Det innebär för Götene bibliotek, ett byte från nuvarande Viddla till Cineasterna. Båda tjänsterna fungerar på ungefär samma sätt.

Så här gör du:

  1. Starta webbläsaren i din dator eller i din mobila enhet.
  2. Gå till cineasterna.se
  3. Välj ditt bibliotek (Bibliotek Västra Skaraborg) från menyn.
  4. Välj en film du vill se.
  5. Ange ditt lånekortsnummer eller personnummer och pinkod och klicka på "låna film". Filmen är tillgänglig i 48 timmar.

När får biblioteket öppna?

Det vet vi inte än.
Under tiden påminner vi om att:

  • det går bra att ringa eller maila för att reservera och låna om eller be oss att plocka ihop en bokpåse
  • bibliotekskatalogen nås på www.bibliotek.vskaraborg.se ,där går det bra att söka och reservera böcker, dvd-filmer och tidskrifter
  • reserverade böcker hämtas i bibliotekets entré
  • bokpåsar, reserverade filmer och fjärrlån hämtas vid medborgarkontorets disk
  • följande e-tjänster finns tillgängliga: www.overdrive.com eller appen Libby för att låna e-böcker, www.cineasterna.se för att låna streamad film, www.pressreader.com eller appen Pressreader för att låna e-tidskrifter och dagstidningar
  • Boken-kommer är en tjänst för dig som är 70 år eller äldre. Bibliotekspersonalen plockar ihop böcker, tidskrifter och filmer till dig och kör hem beställningen utan kostnad. Bokbilen kör till Källby, Husaby och Lundsbrunn på tisdagar och till Götene, Österplana, Hällekis, Österäng och Årnäs på torsdagar.

Pandemin påverkar oss alla, men vi blickar framåt mot en varm och härlig vår med mycket läsning!

Skönlitteratur som utspelar sig i påsktid

Ernestam, Maria: På andra sidan solen (2010)

Det är påsklov och Viola, hennes man Axel och deras två tonårsdöttrar reser ner till Skåne. Där har de fått låna ett hus, inte långt ifrån det hem där Axels mor vårdas. Vid besöken hos svärmodern lär Viola känna en gammal dam, Lea, som ger henne några noveller som hon har skrivit. De suggestiva berättelserna blir en tröst under de omtumlande dagarna i det ödsliga huset. Sedan Axel blev sjuk fyra år tidigare har han varit förändrad, och nu förvärras allt. Samtidigt som Viola börjar ana sanningen bakom novellerna, inser hon att hon faktiskt är rädd för sin man. Vem är han egentligen? Och älskar hon honom fortfarande? Detta är en stark roman om lögner och svek, kärlek och sorg. Och om ett dramatiskt livsöde i inbördeskrigets Kina.

Ernestam, Maria: Knäckta ägg och krossade hjärtan… (2021)

I julas verkade allt så hoppfullt för Lisbeth Cederström i Frillesås. Hon trivdes med sitt jobb som lärare, bodde kvar i sitt lilla hus vid havet och hade en ny kärlek på gång. Dessutom hade hon hållit löftet till sig själv om att aldrig mer låta sig styras av andra.

När påsken nalkas flyttar ett nytt par in i grannhuset. Snart är bråken igång om tomtgränser, samvaro och en tupp som gal på nätterna medan grannarna diktar upp en annan verklighet i sociala medier. På skolan börjar illasinnade rykten cirkulera om att Lisbeth skott sig på sin gamla partners företag och att hon är olämplig som vikarierande rektor. När sedan pojkvännens lojalitet sviktar för att exfrun pockar på med ständiga krav är krisen ett faktum. Vad händer då när en gammal obesvarad kärlek dyker upp med goda råd och stöd och kanske en önskan om mer?

Vidarsdotter, Solveig: Rävlystnad (2019)

Närpoliserna Ingrid Kvarnberg och Erland Skogmo är först på plats i skidorten Stora Blåsjön när den unga miljöaktivisten Noomi Bergman hittas död tidigt på skärtorsdagen. Kroppen ligger nergrävd i snön i närheten av pisten och fjällhotellet.Dödsfallet skapar oro bland både bybor och turister och i förhör framkommer det att Noomi Bergmans kamp för att rädda traktens fjällrävar gått stick i stäv med de bofastas planer på att utveckla turismen. Påskfirandet kommer av sig helt och en känsla av misstro sprider sig. Vem kan man lita på och vad är det egentligen som är i görningen?

Århundradets storm drar plötsligt in över området och i snökaoset måste poliserna och fjällräddningen ge sig ut på ett riskfyllt eftersök efter flera personer som försvunnit i ovädret. Samtidigt som Ingrid jobbar med utredningen befinner sig hennes särbo, renskötaren Nils Varra, på vinterbeteslandet trettio mil därifrån - och där tar han ett ödesdigert beslut.

Rävlystnad är den tredje och fristående delen i Solveig Vidarsdotters serie om poliserna Ingrid Kvarnberg och Erland Skogmo i Gäddede i Jämtland.
Läs också: Isvittring och Nässelvrede.

Ny skönlitteratur

Broughton, Rhoda: Skymningshistorier (1873)

Skymningshistorier (1873) är en bortglömd pärla i den viktorianska litteraturen. Bland gengångare, hemsökelser och sanndrömmar smyger walesiska Rhoda Broughton (1840-1920) med säker hand in kritik av förtryckande normer och ojämlika könsförhållanden. I spökhistorians form ger hon uttryck för den skräck som var kvinnors helt egna – att vara rättslös i ett manssamhälle. Men hon gestaltade också på ett nytt sätt den händelse som var den mest avgörande i ett kvinnoliv – äktenskapet. I sina suggestiva noveller målar Broughton upp den moderna, välbärgade borgarkvinnans liv i det viktorianska England. Välstånd saknas inte, men bland de tjusiga attiraljerna och det polerade yttre lurar vålnaderna och gastarna. I denna volym av Skymningshistorier presenteras samtliga noveller från originalet i översättning av Heidi Havervik. Boken innehåller också en initierad och fyllig efterskrift av Gabriella Håkansson.

Gustafson, Anders: Löparen (2021)

Under en promenad djupt inne i skogen på Singö gör kriminalinspektör Solbritt Andersson en märklig upptäckt. I svårtillgänglig terräng hittar hon en professionell löparsko. Hur kan den ha hamnat där? Kan någon ha tappat den? Eller har någon tvingats ta sig därifrån med bara en sko? Det gåtfulla fyndet ger henne ingen ro och hon börjar misstänka en koppling till den unga kvinnan Linda, en hängiven löpare som försvann spårlöst i trakten tre år tidigare. Solbritt försöker intressera kommissarien och vännen Lena för att utreda saken närmare, men får kalla handen. Istället gör Solbritt sina egna efterforskningar. Spåren leder till det slutna boendet Gullvivan, där ungdomar som hamnat utanför samhället tvångsvårdas. Men vad är det egentligen som pågår innanför institutionens taggtrådsstängsel?

Holm, Elvira Birgitta: Odins eld (2021)

Det är en ljum sommarnatt år 483. Sandby borg sover. Plötsligt bryts nattens tystnad av skrik och gråt. Främmande krigare har trängt in i borgen med dragna svärd, människorna slits ur sina bäddar och dödas skoningslöst barn, unga och vuxna. Över två hundra döda lämnas där de ligger. Ingen kommer tillbaka för att begrava dem. Sanden lägger sig sakta över deras kroppar.

Drygt 1500 år senare ligger de dödas ben ännu kvar, strax under grästorven. Deras röster viskar i vinden. Vilka var de? Vem dödade dem? Och varför? Odins eld ger ett av flera tänkbara svar. Genom den unga Jorunns ögon skildras livet på Öland under folkvandringstiden och de händelser som leder fram till massakern i Sandby borg i slutet av 400-talet e.Kr. Romanen ger liv åt ett klansamhälle där stormän upprätthåller sin makt och sin heder med hjälp av generösa gåvor till sina följesmän, liksom en hederskultur som håller både kvinnor, barn och män i ett järngrepp. I denna manliga värld av guld och våld försöker Jorunn finna sin egen plats med hjälp av oväntade krafter.

Jónasson, Ragnar: Snöblind (2021)

Första boken i Det mörka Island-serien

I en isolerad fiskeby på norra Island, en ödslig trakt där ingen låser sina dörrar, upptäcks en ung kvinna halvnaken i snön, blödande och medvetslös. Samtidigt har en äldre, uppburen författare fallit till sin död. Ari Thór - nybliven polis på sin första postering, långt från flickvännen i Reykjavik - dras rakt in i hjärtat av det lilla samhället. Ett samhälle där det blir allt mer uppenbart att det inte går att lita på en enda människa. Där hemligheter och lögner har blivit ett sätt att leva.

Lapidus, Jens: Paradis City (2021)

Sverige i en nära framtid. Segregationen har löpt amok och motsättningarna exploderat: för att skydda resten av samhället har murar byggts runt no-go-zoner där invånarna kontrolleras genom ”särområdeslagar”. Största området är Järva, även kallat Paradis City. När inrikesministern ska hålla sitt valtal där händer det som inte får hända: kravallstaketen vräks omkull, skottlossning utbryter och hon förs bort av maskerade män.
Politisk härdsmälta hotar och polisen står handfallen. Men ledningen vill ha lösningar, oavsett metod. Den anhållne Emir skickas in för att hitta ministern. En gång var han legendarisk MMA-fighter, idag lider han av njursvikt. Hållhaken är obarmhärtig: utan dialys dör han inom fem dagar.

Liabäck, Åsa: I hjärtat av Ådala (2021)

Trettiofemåriga Anna har precis kommit ut på andra sidan ett kraschat förhållande när hon köper en kolonilott i Ådala, utmed Stångån i Linköping. Hon är ensam, men vill komma på fötter igen. Stoppa ner händerna i jorden och hitta ny mening. I koloniområdet finns även den gamla livsnjutaren Ragnar, som har koll på allt som händer i stugorna. Trädgårdspolisen Rigmor som gör livet svårare för alla. Medelålders Margareta som plötsligt blivit kär igen. Och 24-åriga Stephanie som behöver fly från sina föräldrar.

Medan blommor och grönsaker växer fram börjar känslorna spira i Ådala. Oväntad vänskap, svek och hemligheter. Det blir en sommar att minnas …

Seeck, Max: Den trogne läsaren (2021)

En finsk thriller som utspelar sig under några vintriga dagar i Helsingfors. Kommissarie Jessica Niemi kallas till en tjusig villa där polisen efter ett larm har funnit en kvinna brutalt mördad. Hennes man är en känd författare som just denna kväll är iväg på ett framträdande. På natten när en lokal polis hjälper honom hem råkar de ut för en bilolycka och de två omkommer. Men strax därefter skymtar författaren på en kamerasekvens från tunnelbanan i Helsingfors. Jessica Niemi och hennes kollegor står inför ett mysterium som accelererar allteftersom timmarna går. Vem mördade kvinnan i huset och var är hennes make, författaren?

Ny facklitteratur

Lz
Ardin, Anna: I skuggan av Assange (2021)

Under våren 2010 är visselblåsarsajten Wikileaks på allas läppar. Den organisation Anna Ardin arbetar för bjuder in talespersonen Julian Assange till ett seminarium i Stockholm. Eftersom han av säkerhetsskäl inte vill bo på hotell får han bo i hennes lägenhet. När Julian en vecka senare flyttar ut är Anna en av de två kvinnor som går till polisen och berättar att han utsatt dem för sexuella övergrepp. Istället för att vittna i den rättegång som aldrig blev av, skildrar hon här sina upplevelser.

Det är också en berättelse om ett drev, där Anna utsattes för så mycket hot och hat att polisen bedömde att hon behövde personskydd. Ett vittnesmål om tio år i skuggan av en hjältemyt och en appell för att belysa kvinnors rättigheter, som allt för ofta hamnar i skuggan av sådant som anses viktigare. Det är en historia utan änglar och utan monster, där hjältar kan vara skurkar och där sanningen ofta finns i nyanserna mellan det svarta och det vita.

Mz
Harrisson, Dick: Häxprocesserna (2021)

Den häxhysteri som spred sig över Europa från 1400-talet och framåt saknar motstycke i historien. Det var en tid då världsdelen länge plågats av svält och farsoter, och i tider av nöd och social oro uppstår gärna behov av syndabockar. Anklagande fingrar kunde pekas mot ensamma gummor i samhällets utkant, men även unga kvinnor och män, till och med ansedda personer inom adel och borgerskap, blev offer för häxbålens lågor. Under en 300-årsperiod skulle tiotusentals möta döden på detta sätt.
I Häxprocesserna ger historikern Dick Harrison en fascinerande bild av vad som drev förföljelserna samtidigt som lyssnaren får ta del av upprörande berättelser om enskilda fall. Här avtecknar sig en historia om hur människors rädsla och behov av att förklara vardagens ondska kan få förödande konsekvenser för oskyldiga.

O
Daun, Christian: Draksådd : fiaskon och haverier när kommunen ska sättas på kartan (2021) Lokalhistoria

Draksådd handlar om svenska sätta-kommunen-på-kartanhaverier. Dessa är tillräckligt många för att utgöra en epidemi, en sjuka. Christian Daun besöker några av de mest omtalade: det kinesiska hotellkomplexet Dragon Gate, återstoden av hundramiljonersfloppen Medeltidens värld men också den borttynande bruksorten Lesjöfors, som håller på att förlora sin plats på kartan.
Boken heter Draksådd av en anledning. Många svenska kommuner gör samma misstag, gång på gång. Men varför? Vad är det som tvingar kommunerna till dessa desperata initiativ?
Draksådd är en både rolig och ilsken reportagebok om vårt nya Sverige, om vad som händer i ett land när marknadskrafterna är de enda krafterna som samhället litar på.

Ohj
Lamb, Christina: Våra kroppar deras slagfält (2021)

I trettio år har den brittiska journalisten Christina Lamb bevakat krig och konflikter världen över. I alla krigszoner hon rapporterat ifrån har hon träffat kvinnor som utsatts för systematiska våldtäkter. Detta är en storartad reportagebok om de tysta brott som drabbar kvinnor, sliter isär familjer och bryter ner samhällen.
Lamb tar oss med på en resa mellan kontinenter och storstäder, byar och flyktingläger. Vi möter Victoire i Rwanda, Graciela i Argentina, Bakira i Bosnien och Naima i norra Irak kvinnorna som har överlevt och som nu hjälper andra att läka. Men också kvinnorna som gått under. Våldtäkt som vapen i krig utförs inte av enstaka militärer, det utförs på massiv skala. Ändå är det krigsbrott som sällan utreds eller erkänns.
Boken levandegör kvinnor världen över, sätter ljus på ofattbara mänskliga handlingar och ger en helt ny bild av hur krig ser ut.

Q
Linde, Bella: Odla grönsaker inne (2021)

Det är både spännande och tillfredställande att följa hur ett frö blir ett litet spirande skott och med tiden en frodig planta färdig att skörda. I Odla grönsaker inne beskrivs utförligt hur du går tillväga för att odla basilika, tomater, vitlöksblast, krasse och ärtskott. I bild och text visas alla steg tydligt allt från hur djupt du ska så fröna till när det är dags att skörda. Du får även enkla tips på hur du kan äta det du odlat. Odla grönsaker inne är en riktigt lättläst bok som hjälper dig att lyckas med din odling.

Qcca
Morgan, Leonie: 100 färgglada mormorsrutor att virka (2021)

Den tidlösa "mormorsrutan" har prytt soffor, fåtöljer och överkast i generationer. I den här boken finns en uppsjö rutor som både är enkla att göra och garanterat sticker ut i mängden. Här finns såväl traditionella klassiker som moderna mönster i glada färgkombinationer. Lär dig allt du behöver veta för att virka söta mormorsrutor - från grunderna till tekniker för att dekorera dina rutor och ge dem det lilla extra. Variationsmöjligheterna är oändliga. Du får tydliga beskrivningar på hur man bäst mixar och matchar färger samt steg-för-steginstruktioner för olika dekorationer, som applikationer och korsstygn. Låt dig inspireras av bokens färgglada projekt och skapa filtar, kuddar och mycket mer. Pryd ditt hem med mormorsrutor!

Nytt på barn- och ungdomsavdelningen

Hcf 0-9 år

Bergström, Alf: Sömntutan (2021)

Tonsättaren Sigge arbetar med att göra signaler till väckarklockor. En dag knackar Franz, som driver hotellet tvärs över gatan, på Sigges dörr. Han behöver hjälp med att väcka sin man Putte som försover sig varje morgon så att hotellets gäster inte får någon frukost. Sigge tar sig genast an arbetet och testar både irriterande och medryckande melodier. Den största bastuban får hotellets avloppssystem att braka ihop men inget tycks kunna väcka Putte. Rörmokaren Lena rycker ut och bygger en megatuta av husets alla rör och förväntningarna är höga. Men när tutan ska prövas får den helt andra effekter än någon kunnat ana.
Miljöerna är inspirerade av morgonpromenader på Söder i Stockholm.

Hcg 9-12 år

Thornton, Nikki: Hotell sista chansen (2021)

Vardagen är redan ganska tuff för Seth, hotell Sista chansens föräldralöse kökspojke. Ägarna, det hemska paret Degberg, och deras dotter Tiffany kör med honom från morgon till kväll, och hans enda vän är den svarta katten Belladonna.

Men när en grupp märkliga magiker anländer till hotellet blir det ännu värre. Under middagen blir en av gästerna förgiftad och det verkar vara desserten Seth lagat som innehållit giftet! För att bevisa sin oskuld måste Seth själv lösa mysteriet och hitta den skyldiga men hur ska han lyckas med det när det är magiska krafter inblandade?

uHc/uHce (12 år och uppåt)

Sapkowski, Andrzej: Alvblod (2020)

Häxkarlen och monsterjägaren Geralt av Rivia håller världens öde i sina händer i denna första del av The Witcher-serien.

I mer är hundra år har människor, dvärgar, gnomer och alver levt tillsammans i fred. Men tiderna har förändrats, den falska tryggheten är slut och nu strider släktena igen – och de skonar varken varandra eller sina egna. I denna turbulenta tid kommer ett barn till världen, ett barn som ska uppfylla en uråldrig profetia. Ciri är arvtagerska till kungariket Cintras tron och den enda överlevande ur sin släkt. Hon besitter märkliga krafter som kan komma att förändra världen – på gott och ont. Medan hotet om krig hänger tungt över landet måste häxkarlen Geralt skydda Ciri från dem som vill utnyttja hennes destruktiva krafter. Men den här gången kan Geralt ha mött sin överman…

Övriga delar i serien är också på gång.

Nya filmer

Bageriet på Portabello Road (2021)

Sarahs stora dröm är att öppna ett café i charmiga Notting Hill, men just när drömmen håller på att bli sann omkommer hon i en trafikolycka. Fast besluten att fullfölja sin mammas dröm tar hennes dotter, 19-åriga Clarissa, hjälp av sin mammas bästa vän Isabella och sin excentriska mormor Mimi. Det blir ett spännande möte mellan tre generationer kvinnor där alla måste övervinna sorg och tvivel innan de kan sjösätta sitt verk - ett bageri fyllt av kärlek, hopp och färgstarka bakverk från hela världen. Bageriet på Portobello Road är en brittisk komedi.

Orginaltitel: Love Sarah
Regissör: Eliza Schroeder
Manus: Jake Brunger
Genre: Komedi
Åldersgräns:
Land: England 2020
Speltid: 97 min
Skådespelare: Rupert Penry-Jones, Celia Imrie, Bill Paterson
Filmbolag: Studio S/Njuta films
Textning: Svenska, Finska, Norska, Danska
Ljud: Engelska

GLAD PÅSK

önskar Biblioteket

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!