Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Korta fakta om integration - vecka 46

Publicerad: klockan

Varje vecka publicerar vi Integrationsrutan i Götene tidning där vi listar korta fakta. Här samlar vi alla punkterna och utvecklar dem lite. Den här veckan handlar det om uppskriven ålder och åldersbestämmning.

Visste du att?

...ensamkommande barn skrivs upp i ålder om de inte kan bevisa med giltiga handlingar att de är så gamla som de säger att de är. Om du uppgett att du är 15 år när du kommer till Sverige och inte kan styrka med giltiga handlingar att du är född den dagen du påstår, så skriver Migrationsverket upp din ålder till 18 år.

Migrationsverket kräver in en medicinsk åldersbedömning av barnen. Läkarföreningen, Barntandläkarföreningen och Advokatsamfundet nekar att utföra dessa bestämningar på grund av att den inte är tillförlitlig. Medicinalrättsväsendet har fått i uppdrag av regeringen att börja åldersbestämma barn nästa år.

...enligt Migrationsverket ligger bevisbördan på den enskilde att bevisa sin ålder.

Många barn kommer från Afghanistan men har vuxit upp i Iran där de levt som papperslösa. Trots att socialsekreterare, personal på boenden och gode män skriver en bedömning på barnens ålder tar Migrationsverket ingen hänsyn till dem längre.

...när du fått ditt beslut från Migrationsverket kan du överklaga ditt åldersbeslut. Om du även fått avslag på din asylansökan kan du överklaga även denna del. Det betyder att du varit på Migrationsverket och fått ditt beslut uppläst för dig inklusive grunderna för beslutet.

Det är Migrationsdomstolen som bedömer om Migrationsverket har bedömt rätt ålder.

...om du är född i Afghanistan och anses vara myndig när beslut om avvisning lämnas avvisas du till Afghanistan. Det anses vara säkert att avvisa dit nu när Sverige har ett avtal med Afghanistan om att de tar emot människor som fått avslag på sin asylansökan i Sverige. Om du är ett barn och ska avvisas måste det finnas anhöriga som tar emot dig där.

Afghanistan är ett land som varit i krig i 35 år. Just nu pågår väpnade konflikter i alla provinser utom fem. Kabul anses vara ett säkert område att skicka tillbaks ungdomar till trots att 5000 dödas varje år i bombattacker. Hur skulle vi se på saken om det var i Stockholm det hände? Många är hazarer och shiamuslimer och ses som tredjeklassens medborgare i Afghanistan. Många faller offer för Is och talibanerna som vill ha fler krigare.

Kontakt

Ulla Knutsson, integrationsstrateg
Telefon: 0511-38 60 22
E-post: ulla.knutsson@gotene.se

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!