Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Korta fakta om integration - vecka 45

Publicerad: klockan

Varje vecka publicerar vi Integrationsrutan i Götene tidning där vi listar korta fakta. Här samlar vi alla punkterna och utvecklar dem lite. Den här veckan handlar det om frivilliga.

Visste du att?

...du som arbetar som frivillig med asylsökande personer i Götene behövs mer än någonsin. Nya besked har kommit från Migrationsverket om att asylboendena ska stängas men de flesta som bor där vet inte vart resan går och inte heller när. Ovissheten skapar frustration och minskad motivation hos dem det berör.

Det bästa de asylsökande kan göra under väntetiden är att fortsätta med de aktiviteter som finns på asylboendet för att inte hamna i passivitet. I Götene finns Support Group som fortsätter sitt arbete så gott det går för att hitta aktiviteter till så många som möjligt. Dessutom finns Läkare utan gränser här nu som jobbar för att den psykiska ohälsan inte ska öka men också att visa på vad som sker under processen.

...du som frivillig kan vara den trygga person som finns vid deras sida och som inte släpper taget när de far vidare. Tänk på att lämna kontaktuppgifter och ring ibland för att kolla upp hur det går dit bussen tagit dem. Det betyder mer än du kan ana att någon bryr sig.

Support Group jobbar också med att få dom som är engagerade idag att fortsätta vara det även på nästa ställe. Rädda Barnen som står bakom Support Group planerar att hjälpa till att koppla ihop asylsökande med frivilliga på det nya stället så att man inte tappar fart.

...det är bra att du som frivillig vet att när Migrationsverket knackar på dörren och berättar om att den asylsökande ska flytta måste hen följa med. Om den asylsökande vägrar följa beslutet får de ett brev där de får veta att de själva får ordna med flytten och betala för den.

Det har kommit som en chock för många att det fungerar på det här sättet så ni som frivilliga kan vara en stor hjälp i att sprida rätt information.

...du som frivillig kan motivera till att fortsätta svenskundervisningen på asylboendet så länge de finns kvar där. Svenskan är nyckeln till arbete och egen försörjning i det svenska samhället. Det finns inga genvägar bara hårt arbete.

Du som frivillig kan förstås också vara med på de språkcafeer som finns i kommunen för att stötta språkinlärning hos nyanlända. Det behövs många svenskar som engagerar sig för att alla ska orka hålla ut i längden.

Kontakt

Ulla Knutsson, integrationsstrateg
Telefon: 0511-38 60 22
E-post: ulla.knutsson@gotene.se

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!