Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Korta fakta om integration - vecka 11

Publicerad: klockan

Varje vecka publicerar vi Integrationsrutan i Götene tidning där vi listar korta fakta. Här samlar vi alla punkterna och utvecklar dem lite. Den här veckan har vi tema boende.

Visste du att:

En ny lag började gälla 1 mars i år som innebär att Arbetsförmedlingen ansvarar för att flytta personer som har fått uppehållstillstånd från asylboendet till en kommun så att de kan påbörja sina nya liv.

Mer än 10 000 personer med uppehållstillstånd bor fortfarande på ett asylboende och väntar på en kommunplacering.

En etableringsplan börjar gälla när personen har fått en kommunplacering. Arbetsförmedlingen ansvarar för att den som har fått uppehållstillstånd ska komma in i arbete så fort som möjligt. Det innebär att vuxna får börja läsa svenska för invandrare (SFI).

Det viktigaste är att människor får börja läsa svenska och få kunskap om det svenska samhället och hur det fungerar så fort som möjligt. Att få kontakter med etablerade svenskar är också viktigt för både språkträning och kontakter in till arbetsmarknaden så att man kan få sitt första jobb.

Götene kommun ska i år ta emot 30 personer som har fått permanent uppehållstillstånd men som fortfarande bor kvar på ett asylboenden.

Arbetsförmedlingen har fått uppdraget att placera ut dessa människor ut i Sveriges kommuner. Människor prioriteras ut i kommunerna efter hur länge de har väntat på en kommunplacering.

Kommunen får en avisering när att ett visst antal hushåll ska placeras i vår kommun. Vi har två månader på oss från att vi har fått aviseringen att ordna bostad för de personer som blir kommunplacerade i Götene kommun.

Kommunen måste lösa bostadssituationen för dessa människor.

Mer än hälften av alla hushåll som har fått uppehållstillstånd och som fortfarande bor på ett asylboende är singelhushåll.

Det betyder att vi borde ha 15 enrumslägenheter lediga.

Götene kommun har bostadsbrist så du som har ett rum, en lägenhet eller kanske ett hus att hyra ut får gärna höra av dig till kommunen.

Den 21 april klockan 16-18 bjuder vi på dropp-in-fika på Centrumcafeet i Centrumhuset Götene för dig som vill komma och prata bostäder. Se annons här nedan:

  • Kommunen har behov av bostäder, allt från rum till lägenheter och hus.
  • Kommunen ansvarar för hyreskontrakt.
  • Vi bjuder in till samtal om olika lösningar och svarar på frågor över en kopp kaffe.
  • Det är dropp-in i Centrumhusets entréplan den 21/3 mellan klockan 16-18.

Kontakt

Ulla Knutsson, integrationsstrateg
Telefon: 0511-38 60 22
E-post: ulla.knutsson@gotene.se

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!