Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Korta fakta om integration - vecka 10

Publicerad: klockan

Klicka på bilden för att förstora.

Klicka på bilden för att förstora.

Varje vecka publicerar vi Integrationsrutan i Götene tidning där vi listar korta fakta. Här samlar vi alla punkterna och utvecklar dem lite. Den här veckan har vi tema asylsökande.

I Götene kommun bor cirka 1300 asylsökande

1300 innefattar alla som bor på de tre asylboenden som finns i Götene kommun inklusive de ensamkommande barn som kommunen har boendeansvar för. De tre asylboendena är Lundsbrunns kurort med 850, Brännebrona med 200 och Hällekis Camping med 100 boende. 

Asyl betyder att söka skydd

Det är en mänsklig rättighet att söka skydd om ditt eget land inte kan garantera att du kan leva och bo säkert.

Migrationsverket utreder om du har asylskäl

Asylskäl kan vara att det är krig i ditt land, att landet vill tvinga dig att medverka i kriget, att du har varit tvingad att vara barnsoldat, att ditt hem och din arbetsplats bombats sönder eller att du är motståndare till den regim som startat kriget.

Väntetiden idag är nästan två år för att få reda på om du får stanna eller inte

Väntetiden beror på att beslutsprocessen pausades under hösten när alla resurser på Migrationsverket fördelades om till mottagande av nya asylsökande.

De flesta som finns på ett boende för asylsökande i Götene kommun är från Syrien, Afghanistan, Iran och Irak

Ingen kan vara säker på att de får stanna i Sverige men nästan alla som kommer från Syrien får stanna eftersom det pågår krig där. Om någon har registrerat sig i annat EU land skall man enligt reglerna utvisas dit, Grekland och Ungern undantagna.

Asylboendet på Hällekis Camping stänger 31 mars och de asylsökande flyttas till andra ställen

Campingen i Hällekis skall nu öppnas för turister och de asylsökande familjer som finns där flyttas i första hand till andra platser i Skaraborg. De som kommit ensamma kan hamna var som helst i Sverige där det finns plats. Migrationsverket har ansvar för flytten.

Migrationsverket omflyttar hela tiden asylsökande utifrån en prioritering för att familjer ska kunna bo i lägenhet eller få större plats om det finns möjlighet

Eftersom Migrationsverket flyttar om personer hela tiden utifrån behov som asylsökande har, har vi inte samma 1300 asylsökande i kommunen hela tiden. Detta ger effekter för kommunens planering vad gäller både skola och vård.

Kontakt

Ulla Knutsson, integrationsstrateg
Telefon: 0511-38 60 22
E-post: ulla.knutsson@gotene.se

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!