Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Supportgrupp i Brännebrona kartlägger kompetenser och skapar barnverksamhet för asylsökande

Publicerad: klockan

Klicka på bilden för att förstora.

Supportgruppen i Brännebrona tillsammans med några frivilliga samt Erland och Carina som driver Brännebrona asylboende. Klicka på bilden för att förstora.

En supportgrupp bestående av asylsökande från boendet i Brännebrona är i full gång med att kartlägga vilka kompetenser och yrkeserfarenheter de asylsökande i Brännebrona har. De är också igång att bygga upp en barnverksamhet i källaren på boendet.

Kommunen, Migrationsverket och ägarna av asylboendena i Götene kommun ska samverka genom en ny modell som kommer från asylboendet Restad Gård i Vänersborg. Den bygger på att de asylsökande skapar en supportgrupp och genom den anordnar aktiviterer för sig själva och andra asylsökande som ger en meningsfull vardag under tiden de väntar på besked från Migrationsverket.

Kartläggning av asylsökandes kompetenser

Supportgruppen på Brännebrona asylboende är i full gång och just nu arbetas det med att kartlägga de asylsökandes kompetenser och yrkeserfarenheter. Många flyktingar har långa utbildningar och behöver inte någon barnvakt. Däremot behöver de stöd och uppmuntran från oss som redan är etablerade som kan visa vägen ut i samhället och stödja de behov som uppstår längs vägen.

Barnverksamhet i källaren under uppbyggnad

Supportgruppen i Brännebrona ska också färdigställa ett rum i källaren för barnverksamhet. Nour, en av de asylsökande, har erfarenhet från att ha jobbat på Unicef i flera år och skriver dessutom barnteater. Hon vill skapa en verksamhet som visar barnen att alla har lika stort värde oavsett vilket land man kommer från. Källarrummet kommer göras i ordning av av de asylsökande själva med hjälp av barnen, som nu har påsklov och inget att göra om dagarna.

Har du färg, penslar eller annat material som inte används?

Källarlokalen behöver bland annat få lite färg på väggarna för att bli en trevlig lokal för barnverksamhet. Du som har en färgslatt (vattenlöslig), penslar, gamla tapetrullar eller kritor som inte används är välkommen att höra av dig eller åka till Brännebrona asylboende och lämna det du vill skänka. Alla donationer är välkomna, hur små de än må vara.

Vill du stödja supportgruppens arbete?

Vi kommer att bjuda in till möte den 12 april klockan 18.00-21.00 i Centrumhuset i Götene för att starta upp en stödorganisation som krävs för att stötta alla initiativ från de asylsökande. Organisationen ska vara en paraplyorganisation för asylboendena i Lundsbrunn och Brännebrona. Du som är frivillig eller är med i en förening är välkommen att bidra med dina erfarenheter och ditt engagemang.

Vill du veta mer?

Kontaktperson:
Ulla Knutsson, integrationsstrateg
Telefon: 0511-38 60 22
E-post: ulla.knutsson@gotene.se

I denna källare ska det bli barnverksamhet. Klicka på bilden för att förstora.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!