Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Migrationsverkets prioriteringar inför flytten från asylboendena i kommunen

Publicerad: klockan

Boenden med självhushåll är prioriterade när Migrationsverket nu flyttar asylsökanden till nya boenden runt om i Sverige. Det innebär att många kommer att behöva flytta norrut i Sverige eftersom det är där flest lediga platser finns. Vi arbetar för nu att några av de personer med uppehållstillstånd som bor på asylboendena i Lundsbrunn och Brännebrona ska bli kommunplacerade i Götene.

Att kunna laga egen mat prioriteras när Migrationsverket stänger asylboenden

Att asylboendena i Lundsbrunn och Brännebrona ska stängas meddelade Migrationsverket för ett par veckor sedan. Anledningen är att det finns fler lediga platser på landets asylboenden än det finns behov för i och med att inflödet av flyktingar i Sverige har minskat. Därför stänger Migrationsverket nu de så kallade tillfälliga boendena som öppnades under förra året, däribland Lundsbrunn och Brännebrona. Migrationsverket prioriterar att behålla lägenheter och de boenden som erbjuder självhushållning, det vill säga där de asylsökandena kan laga sin egen mat.

Många kommer att flyttas till mellersta och norra Sverige

I största möjliga mån placeras de asylsökande på boenden i närområdet eller i regionen. Dock finns flest lediga platser i mellersta och norra Sverige, vilket innebär att många asylsökande kommer att få flytta norrut. Migrationsverket försöker ta hänsyn till de personer som har fått arbete, praktik eller som är under utredning hos Migrationsverket. Migrationsverket försöker även i möjligaste mån se till att de barn som går i skolan ska få gå klart terminen innan de flyttas.

Information om flytt minst en vecka innan

Mellan den 17 oktober och 4 november får de boende i Lundsbrunn information om var och när de ska flytta. De boende i Brännebrona får information mellan den 7 och 18 november.

Senast en vecka innan den planerade flytten ska personerna ha fått information om var de ska flytta. Om flytten blir utanför vår region så ska de boende få information två veckor innan planerad flytt.

Vi arbetar för att några ska bli kvar i Götene kommun

Av de personer som bor på asylboendena i Götene har 140 personer fått uppehållstillstånd. Tillsammans med de övriga 2 600 personer i vår region som har fått uppehållstillstånd väntar de på att få en kommunplacering. En kommunplacering innebär att personen blir hänvisad till en kommun i Sverige som har ansvar för att se till att personen får ett eget boende. Götene kommun ska ta emot 38 kommunplacerade personer under 2017. Vi arbetar nu för att några av de som bor på asylboendena i kommunen idag och har fått uppehållstillstånd ska bli kommunplacerade i Götene så att de inte behöver flytta till en ny kommun.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!