Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Migrationsverket kan komma att öppna fler boenden i kommunen med kort varsel

Publicerad: klockan

Migrationsverkets huvuduppdrag är att ge asylsökande ett värdigt mottagande och se till att de har någonstans att bo under tiden deras ärende prövas. Antalet asylsökande ligger just nu på historiskt höga nivåer och därför behövs nya boenden med kort varsel. Migrationsverket måste både öppna fler boenden och flytta in asylsökande snabbare än vanligt.

Migrationsverket hinner inte alltid informera

Behovet av platser är emellanåt så stort att verket inte hinner informera allmänheten innan nya boenden öppnas och de asylsökande flyttar in. Migrationsverket hoppas på din förståelse för detta.

Flera aktörer hjälper asylsökande

Många aktörer hjälps åt med att ta emot asylsökande och alla måste hjälpa till på såväl nationell, regional som kommunal nivå. Kommunen ansvarar till exempel för de asylsökande barnens skolgång under tiden de bor i kommunen och landstingen ansvarar för vården.

Staten, genom Migrationsverket, ersätter kommunerna, landstingen och regionerna för skol- respektive sjukvårdskostnader.

Ensamkommande barn

Cirka en fjärdedel av de som söker asyl i Sverige är ensamkommande barn och ungdomar. I dessa fall ansvarar respektive kommun för boende och omsorg om barnet medan Migrationsverket prövar om det ensamkommande barnet har rätt att stanna i Sverige.

Vill du veta mer?

På Migrationsverkets hemsida kan du läsa mer om hur många personer som har sökt asyl, hur asylprocessen går till och få svar på vanliga frågor.

www.migrationsverket.se (nytt fönster) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!