Lyssna

Publicerad klockan .

Bibliotekets nyhetsbrev februari 2021

Nästan varje månad ger biblioteket ut ett nyhetsbrev med boktips, information om olika aktiviteter och service som biblioteket erbjuder.

Demokratin i Sverige fyller 100 år

2021 är det 100 år sedan både kvinnor och män för första gången fick rösta i val till riksdagen. I januari 1921 fattade riksdagen det andra grundlagsbeslutet som innebar att även kvinnor fick rätt att rösta. Införandet av den allmänna och lika rösträtten utgör den viktigaste politiska reformen under 1900-talet och ses som demokratins definitiva genombrott i Sverige.

I samband med att demokratin i Sverige fyller 100 år genomför regeringen en nationell satsning på att uppmärksamma det demokratiska styrelseskicket och på att stärka demokratin för framtiden. Regeringen har fattat beslut om demokratifrämjande uppdrag till ett flertal myndigheter och om statsbidrag till organisationer i det civila samhället för insatser som stärker demokratin. Regeringen har också tillsatt Kommittén Demokratin 100 år med uppgift att genomföra aktiviteter i hela landet.

Regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har även slutit en överenskommelse om att tillsammans verka för en uthållig demokrati. Inom ramen för denna överenskommelse anordnas en konferensturné som vänder sig till landets samtliga regioner och kommuner. Bland deltagarna förväntas Kommunstyrelsens ordförande eller fullmäktiges ordförande delta från varje kommun.

Under våren 2021 genomförs konferenserna digitalt.

Läs mer om detta på www.regeringen.se

Boktips från Götene i Radio Skaraborg

Måndag 1 februari var Radio Skaraborg på besök i biblioteket. Följ gärna länken och lyssna på Charlotts boktips: Med Hanna Ljungberg 1 februari kl 09.32 - Förmiddag i P4 Skaraborg | Sveriges Radio

Greider, Göran: Hon vars hjärta var som mitt (2020)

Hösten 1914 möts den fattige finnmarks­poeten Dan Andersson och student­skan Märta Larsson från Östermalm i Stockholm på Brunnsviks folkhögskola i Dalarna. Det blir upptakten till ett stormigt kärleksförhållande. Medan kriget ekar i bakgrunden finner de varandra intellek­tuellt och erotiskt. Men när Märtas borger­liga och frireligiösa föräldrar får reda på kärlekshistorien bryter helvetet lös.

Hon vars hjärta var som mitt är en fascinerande dokumentärroman som bygger på de många brev som Dan skickade till Märta. Göran Greider gestaltar en storartad, om än olycklig, kärlekshistoria som lämnat starka spår i den folkkäre Dan Anderssons dikter och romaner.

Mackesy, Charlie: Pojken, mullvaden, räven och hästen (2020)

En vardagsfilosofisk tankebok, en modern fabel och en hjärtevärmande berättelse om vänskap och gemenskap. Illustratören Charlie Mackesys bilder har berört en hel värld. I debutboken ”Pojken, mullvaden, räven och hästen” bjuder han in till en sagolik skogspromenad med fyra vänner som diskuterar vad som är viktigt i livet på riktigt: Vad är mod? När är du lycklig? Och finns det något problem som inte blir lite bättre av att äta tårta?

En bok för alla, om modet att våga be om hjälp och värdet av att vara snäll, mot sig själv och mot andra.

James, Anna: Den magiska bokhandeln: Tilly och bokvandrarna (2020)

Elvaåriga Tilly tillbringar större delen av sina dagar i sina morföräldrars bokhandel. Ända sedan hennes mamma försvann spårlöst är det i böckernas värld som Tilly har funnit tröst. Men en dag blir alla äventyr hon läst om plötsligt mer verkliga än hon trodde var möjligt. När två av Tillys favoritkaraktärer - Anne på Grönkulla och Alice i Underlandet - dyker upp i butiken livs levande inser hon att hon har förmågan att följa med dem in i deras berättelser. Hon är en bokvandrare - och kanske kan det hjälpa henne att lösa mysteriet med vad som hänt med hennes mamma? Men alla som gillar att läsa böcker vet att faran kan vänta på nästa sida ...

Tilly och bokvandrarna är första delen i den nya, kritikerrosade serien om Den magiska bokhandeln - perfekt läsning för alla som tycker om äventyr, magi och berättelser med brittisk Harry Potter-stämning.

Ny skönlitteratur

Goldman, Matt: Kalla spår (2020)

Det är vinter i Minnesota: kallt, blåsigt och ohyggligt mycket snö. Privatdetektiven och före detta polismannen Nils Shapiro ägnar större delen av sin vakna tid åt att jobba, respektive försöka komma över sitt havererade äktenskap. En dag hör den före detta poliskollegan Anders Ellegaard av sig och ber om hjälp. En kvinna har hittats mördad i sitt hem och hennes kropp är täckt av innehållet från hundratals dammsugarpåsar, vilket effektivt omintetgör polisens möjligheter att säkra spår efter förövaren. Kanske är det här det perfekta mordet? Polisutredningen går trögt. Nils Shapiro gräver sig envetet allt djupare ner i fallet, med hjälp av lika mycket skarpsinne som cynism. Men när han börjar få fram information om offrets bakgrund dyker plötsligt FBI upp och kräver att han omedelbart avslutar sitt uppdrag. Shapiro och Ellegaard tvingas nu gå helt utanför alla officiella kanaler, vilket inte bara gör det hela svårare, utan också mycket farligare. Vad är det egentligen som har hänt och varför lägger sig FBI i utredningen?

Matt Goldman jobbade i många år som manusförfattare för tv, och har skrivit mycket för till exempel Ellen och Seinfeld. Kalla spår är hans debutroman.

Hadley, Tessa: Noveller (2021)

Tessa Hadley är en av vår tids främsta novellister och den författare som publicerat flest noveller i The New Yorker. En student blir förälskad i sin lärare och inleder en affär med en man som liknar honom. En hemhjälp som tar hand om en åldrande man upptäcker hemligheter ur hans förflutna. En nyskild kvinna får låna en lägenhet och blir besatt av ägarinnans före detta pojkvän.

Noveller innehåller ett urval från Tessa Hadleys tre novellsamlingar. Tre av novellerna är inte tidigare publicerade i bokform.

Hunter, Cara: All denna vrede (2021)

En tonårsflicka hittas irrande omkring i utkanterna av Oxford, uppriven och omtumlad. Hon berättar att hon blivit indragen i en bil, att någon dragit en plastpåse över hennes huvud och sedan kört henne till en avskild plats där hon blivit utsatt för övergrepp. Ändå vägrar flickan att anmäla sin förövare.

Kriminalkommissarie Adam Fawley påbörjar en utredning men kommer ingenstans eftersom flickan inte vill samarbeta. Döljer hon något och i så fall vad? Och varför får Adam en känsla av att han har varit med om det här fallet tidigare? När ytterligare en flicka försvinner har Adam inte längre något val. Om han inte börjar gräva i sitt förflutna, kanske den här flickan inte kommer tillbaka.

Cara Hunter är en brittisk författare bosatt i Oxford. Hon debuterade med den hyllade romanen Hemmets trygga vrå där hon för första gången introducerade oss för kriminalkommissarie Adam Fawley. All denna vrede är den fjärde boken i serien om Adam Fawley.

Mankell, Henning: Vettvillingen (1977)

Bertil Kras bestämmer sig en dag för att lämna sin anspråkslösa tillvaro i Stockholm och flytta till en liten köping i norr. Där tar han anställning på sågverket och blir snart föremål för elakartat skvaller.

Den lilla orten ska visa sig ha gamla oförrätter som ligger och pyr under ytan och en vinternatt brinner sågen ner under mystiska omständigheter. Rykten om vem som är skyldig börjar snabbt sprida sig i köpingen. Som nyinflyttad och medlem i kommunistpartiet blir Bertil den perfekta syndabocken.

Vettvillingen gavs ut på Författarförlaget 1977 och har inte funnits i tryckt format på över 20 år. Nu med nytt omslag av Niklas Lindblad.

Page, Libby: Caféet som aldrig sover (2021)

Stellas Café betyder många saker för många människor, men framför allt är det en plats där livet kan få vänta utanför dörren. En plats för små vänligheter. En plats där vem som helst kan vara den de vill, där alla alltid är välkomna.

I centrum står Hannah och Mona bästa vänner, servitriser och drömmare. De arbetar på Stellas, men båda drömmer om mer, om att lämna caféet bakom sig och bana sig en egen väg i livet.

Välkommen in och tillbringa tjugofyra timmar på Stellas Café: en dag då Hannahs och Monas vänskap kommer att sättas på prov, då gemenskapen kommer att stärkas och liv kommer att förändras

Libby Page har arbetat som journalist på The Guardian och gjorde världssuccé 2018 med sin debutroman The Lido (Konsten att hålla sig flytande).

Rudberg, Denise: Det första chiffret (STORSTIL)

Tre unga kvinnor antas efter svåra prov till en grupp som ska försöka lösa chiffrerade meddelanden från Tyskland. Iris har nyligen flytt med sina två pojkar från Estland till Sverige. Hon oroar sig för sin judiske man som är kvar i Estland. Signe är lantisen som nyss kommit till Stockholm för att bli hembiträde och som saknar den lille systerson hon tagit hand om. Elisabeth är en bångstyrig överklassflicka med aptit på livet. Gruppen leds av två matematikprofessorer, en godmodig och en lynnigt despotisk.

Östlundh, Håkan: Profetens sista död (2021)

För bara ett år sedan var Elias Ferreira Krantz en vanlig 24-åring. Nu är han Profeten, en agent driven av tanken på att hämnas sin pappas död. Hans mål är Eric Hands, en mäktig industrimagnat som anses osårbar på grund av de högexplosiva hemligheter han kan avslöja, och som lamslår den svenska regeringen. Via den franska underrättelsetjänsten får Elias en möjlighet att göra upp med Eric Hands en gång för alla. Men skuldfrågan visar sig mer komplicerad än han föreställt sig och sökandet efter sanningen för än en gång ihop Elias och Ylva Grey. Allt de utsatts för och övervunnit tillsammans har skapat starka känslomässiga band. Profetens uppdrag är tydligt och brutalt. Och det kommer att slå tillbaka mot honom själv med full kraft.

Profetens sista död är den avslutande fristående delen i spänningstrilogin efter Profetens vinter och Den falska profeten.

Ny facklitteratur

K

Aubin, Nicolas: Förstå andra världskriget: 1939-45 som infografik (2020)

Förstå andra världskriget är tänkt att belysa ett stort antal aspekter av andra världskriget genom det som kallas infografik. Det innebär att mängder av statistik görs visuella för läsaren genom kartor, grafer och illustrationer av skilda slag på ett sätt som vi är mer vana vid att se på teve än i böcker. Vi får läsa och tolka en omfattande uppsättning temata. Dessa är indelade i fyra övergripande avsnitt som behandlar allt från oljeproduktion och industrier före kriget, strider under det, till konsekvenser av konflikten.

P

Douglas, Carl: Ghost Ships Östersjöns okända historia (2020)

I denna fotobok får vi följa med dykarna Jonas Dahm och Carl Douglas till de mest spektakulära vraken i Östersjön. Detta unika hav rymmer närmare 100 000 vrak – det kalla vattnet och avsaknaden av skeppsmask har skapat en skattkista för vrakletare. Det är regalskepp från stormaktstiden, ståtliga träskepp från 1700-talet, lastfartyg från 1800-talet och ubåtar från andra världskriget. Ombord på dessa sjunkna skepp har tiden stått stilla – ofta känns det som om besättningen nyss lämnat fartyget. Vraken blir ett slags tidsmaskiner, en märklig blandning av brutal dramatik och det mjukt insomnade.

Q

Mann, Steve: Valpskolan: så får du en glad, trygg och lydig hund (2020)

Träna din hund med hjälp av enkla steg-för-steg-beskrivningar. Varje tips, trick och lektion gör att du och din hund knyter starkare band till varandra.

Med hjälp av enkla, beprövade, vetenskapliga och etiska metoder visar författaren bland annat hur man lyckas med supersnabbt inkallning, gott uppförande och inte minst hur man får en stark relation till sin hund – den bästa grunden för ett gott samarbete.

Nytt på barn- och ungdomsavdelningen

Hcf 0-9 år

Lindqvist, Jenny: Vinterkalaset (2020)

Snön ligger som ett vitt täcke över världen. Storasyster och lillebror pulsar fram och upptäcker plötsligt spår i snön tillhörande en liten domherre. Fågeln är hungrig och har svårt att hitta mat. Kan storasyster och lillebror hjälpa den lilla fågeln att hitta något att äta?

Följ med på vinterns äventyr och lär dig känna igen tio olika fågelarter. Pyssla egna talgbollar för att hänga ut till fåglarna där du bor.

Nilsson, Frida: Apstjärnan (2005)

Nyutgivning av en riktig pärla!

En dag svänger det upp en skruttig gammal Volvo på grusplanen framför barnhemmet. Det är Gorillan som vill adoptera ett av de föräldralösa barnen. Hon bestämmer sig direkt för den spinkiga nioåringen Jonna. Jonna är inte lika säker på att hon vill ha en stor, lurvig och klumpig gorilla till mamma. Hon undrar dessutom om gorillor äter små barn. Just som Jonna börjat vänja sig vid Gorillan och hennes skräpiga gård vill kommunstyrelsen skicka tillbaka henne till barnhemmet.

Hcg 9-12 år

Wahldén, Christina: Mitt käraste gyllene barn (2021)

En kall natt 1942 smugglas en sjuårig judisk flicka ut ur gettot i Warszawa. Hon hoppar ut i mörkret över tegelmuren och lämnar sin mamma, sina släktingar och allt som hon känner till för en okänd framtid. Flickan heter Kaja Finkler. Det är brinnande krig och det är livsfarlig att vara jude. En dag återförenas hon med sin mamma och lyckan är stor. Men det varar inte länge. Mamman tas ifrån henne och förs bort till okänd plats, och Kaja transporteras ensam till olika läger, där en fasansfull tid väntar.

Som genom ett mirakel är den svårt undernärda Kaja ändå vid liv när kriget tar slut i maj 1945. Hon kommer till Sverige där hon får vård och tillfrisknar.

uHce från 12 år

Eriksson Sandberg, Moa: Svarta hål (2020)

Bilal är mobbad i skolan och drömmer om att åka ut i rymden, och helst försvinna in i ett svart hål. Då skulle han slippa allt som är jobbigt. Den enda i klassen som han kan prata med är Zara. Hon är feminist och Bilal vet inte vad han ska tycka om henne. Men han blir varm i hela kroppen när hon ler. Och kanske är hon modigast i hela universum. Tillsammans kanske de kan förändra världen?

Mobbning och utanförskap är vardag för många unga idag. Det krävs både mod och inre styrka för att våga vara den man är. Ett sätt att fly undan det som är jobbigt är att drömma sig bort till egna världar. Det gör huvudpersonen Bilal i Moa Eriksson Sandbergs nya lättlästa roman för unga. Moa är journalist och författare med en lång rad uppmärksammade böcker för unga. Hennes sätt att skildra ungas verklighet på ett lätt sätt gör att hennes läsare känner igen sig i hennes karaktärer, som ofta är starka men utsatta.

Nya filmer

Come Away (2020)

Innan Alice reste till Underlandet, och innan Peter blev Peter Pan, var de bror och syster. När deras äldsta bror dör i en tragisk olycka försöker de båda rädda sina föräldrar från djup sorg och förtvivlan. Till slut tvingas de välja mellan hem och fantasi, och sätter banan för sina ikoniska resor till Underlandet och Landet ingenstans.


Orginaltitel: Come Away
Regissör: Brenda Chapman
Manus: J.M. Barrie, Lewis Carroll, Marissa Kate Goodhill
Genre: Äventyr
Åldersgräns:
Land: USA 2020
Speltid: 94 min
Skådespelare: Angelina Jolie, David Oyelowo, Michael Caine
Filmbolag: Noble
Textning: Svenska, Finska, Norska, Danska
Ljud: Engelska

Trevlig vinterläsning!


Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!