Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Mitt nya liv i Götene: "Man flyr inte för att man vill det"

Publicerad: klockan

I Damaskus läste Husam på universitet och jobbade på ett reklamföretag. Hans tillvaro blev dock osäker när personer i hans närhet rapporterade till den syriska underrättelsetjänsten. Vilket tvingade honom att fly för sin överlevnad.

"Allt man sa och tänkte kunde regeringen få reda på, det gick inte att lita på någon", säger Husam

Situationen hade vid den här tiden eskalerat i Syrien. Många blev förföljda, hamnade i fängelse eller blev dödade på grund av sina politiska åsikter. Vilket gjorde att Husam upplever att det var svårt att lita på någon, då många tvingades att rapportera samtal och händelser till underrättelsetjänsten. Husam kände sig förföljd och fick lämna sitt liv bakom sig för att överleva.

15 timmar i en lastbil

Hopträngd med cirka 150 andra flyktingar åkte Husam i en lastbil över till Grekland. En resa som tog 15 timmar utan några stop. Därefter flög han till Ungern och vidare till Sverige. I Göteborg fick han hjälp att ta sig till Migrationsverket och blev efter ett par dagar placerad i Mariestad.

Återförenade i Götene

Husams fru Marah hade vid denna tiden tillsammans med sin familj flyttat till Egypten, för att sedan bosätta sig i Turkiet under en tid. Därefter begav de sig mot Sverige. I Sverige hade Husam fått en egen lägenhet och tog emot Marah och hennes föräldrar så att de slapp bo på ett tillfälligt boende.

Vill få förståelse

Något som paret tycker är viktigt att berätta för alla som själva inte har fått fly är hur svårt det är att lämna allt man har efter sig.

"Man flyr inte för att man vill det. Vi hade ett bra liv i Syrien före kriget, men vi var tvungna att fly för att överleva", säger Husam.

Att skapa ett nytt liv

För Husam och Marah är det tre saker som är viktiga för att de ska kunna skapa ett bra liv; familj, vänner och utbildning.

"Det är enkla saker, men ändå är det svårt", säger Husam

Husam och Marah påpekar att deras liv fick stanna upp en del i följd av flykten. På grund av att det tar lång tid att lära sig tillräckligt bra svenska för att kunna studera på högskolenivå i Sverige. Vilket var tufft för det unga paret att hantera. Men de båda har kämpat hårt för att kunna förverkliga sina drömmar. Husam vill bli dokumentärfilmare och Marah har ett stort intresse för konst.

Ljus framtid

Paret har nu goda kunskaper i Svenska och ser ljust på framtiden i Sverige. Husam har dock kvar sin familj i Damaskus, men paret tror inte att det finns några möjligheter för dem att flytta tillbaka till Syrien. Inte så länge situationen ser ut som den gör.

Artikelserie

Denna artikel är en del i serien "Mitt nya liv i Götene". Där nya Götenebor berättar sina historier för att skapa ett nytt liv i Götene.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!