Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

”Götene är mitt hem, mitt nya hem”

Publicerad: klockan

Klicka på bilden för att förstora.

Rana känner sig välkommen i Götene och trivs väldigt bra i Sverige.

2011 blev året då hela Ranas tillvaro förändrades drastiskt. Hon fick lämna det fartfyllda livet i Damaskus tillsammans med sina krossade drömmar om att starta eget design företag. Allt på grund av det begynnande inbördeskriget i hennes hemland Syrien.

Researcharbetet påbörjades

På grund av kriget i Syrien var Rana tvungen att fly tillsammans med sin familj. Att välja ett nytt hemland för deras unga familj var något Rana, 30, och hennes man tog på allvar. De gjorde research och utgick från kriterier som var viktiga för deras familj. Vilket främst var utbildning, barnomsorg och religionsfrihet, då hijab är viktigt för Rana att få bära fritt. Det verkade som att Sverige uppfyllde deras önskningar och resan hit påbörjades.

Resan till Sverige

Tillsammans med cirka 1 000 andra flyktingar gjorde Rana och hennes familj den farliga resan med båt över havet mellan Libyen och Italien. De visste att resan var riskabel och att det skulle dröja länge innan de kom till ro i sitt nya land.

Framme i Italien fick de resa med bil genom Europa innan de anlände till Göteborg. Där fick de identifiera sig och kort därpå blev de placerade på ett asylboende utanför Mariestad. Efter nio månader fick familjen uppehållstillstånd och fick flytta till Götene kommun.

Känner sig välkommen

Götene är annorlunda jämför med Damaskus. Men det var viktigt för Rana att det var annorlunda, för att kunna starta ett helt nytt liv. Här känner hon sig som hemma och upplever att invånarna i Götene är väldigt snälla mot henne.

"Folk hälsar på mig när jag går runt i samhället, det känns hemtrevligt!" säger Rana.

Trots att Rana är mycket lycklig över att de har hamnat i Götene drömmer hon sig ofta tillbaka till de gamla Damaskus hon växte upp i tillsammans med släkt och vänner.

Svenska språket är väsentligt

Tack vare att Rana hade god kunskap i engelska när hon kom till Sverige blev det enkelt för henne att kommunicera med svenskar. Men att lära sig svenska språket har alltid varit en prioritet för Rana och hennes familj.

"Vi behöver kunna svenska för att förstå varandra bättre. Jag tycker även det är viktigt för oss att lära oss hur svenskar tänker, för att missförstånd inte ska ske." säger Rana.

Ett nytt liv och ett nytt hem

Idag är Rana föräldraledig med sitt andra barn, men vill gärna omskola sig till pedagog för att i framtiden arbeta inom barnomsorgen.

"Här i Götene kan jag äntligen andas ut!" säger Rana med ett leende på läpparna.

Kanske syftar hon på den friska luften som Sverige erbjuder i jämförelse med Damaskus. Eller för att hon vet att hennes barn slipper växa upp med ett förödande krig utanför dörren.

Artikelserie

Denna artikel är en del i serien "Mitt nya liv i Götene". Där nya Götenebor berättar sina historier för att skapa ett nytt liv i Götene.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!