Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Korta fakta om integration - vecka 25

Publicerad: klockan

Varje vecka publicerar vi Integrationsrutan i Götene tidning där vi listar korta fakta. Här samlar vi alla punkterna och utvecklar dem lite. Den här veckan har vi tema Vad hände efter arbetskrafts- och kompetensmässan?.

Vad hände efter mässan?

Efter kompetensmässan vi hade på Centrumhuset där asylsökande fick presentera sig för arbetsgivare har nu 10-12 personer besökt arbetsplatser och lämnat in ansökningar hos Migrationsverket för godkännande av praktikplats.

Fler önskemål har kommit från arbetsgivare och arbetet fortsätter med att matcha. Oftast önskar arbetsgivaren att personen ska kunna engelska men ibland finns redan personer med utländsk bakgrund på arbetsplatsen så att det kan fungera utan engelska. Några asylsökande har redan lärt sig lite svenska och många andra kämpar för att lära sig.

Västra Götalandsregionen har efter mässan varit på plats på asylboendet i Lundsbrunns för att berätta hur man snabbare kommer till ett legitimationsyrke i Sverige genom att påbörja översättning och validering av betyg redan under asyltiden om man har en examen inom hälso- och sjukvård.

Efter semestern kommer de att besöka asylboendet igen för att berätta om vilka kompetenser som behövs inom vården och hur man går tillväga för att komma dit. Det är stor brist på framförallt sjuksköterskor .

Götene kommun hade korta intervjuer med personer som visade intresse för kommunala jobb. Dessutom kommer man samla alla med lärarutbildning för att berätta om de krav som ställs på personer som vill jobba med barn i Sverige.

Det finns önskemål från flera områden inom kommunen och andra kommuner som hört av sig efter mässan.

Folktandvården kommer att träffa utbildade personer inom tandhälsan på asylboendet i Lundsbrunns för att etablera ett samarbete. Dels för att få igång en koordinering mellan boende och tandvård samt för förebyggande tandhälsa.

Vi hoppas att fler sådana samarbeten kan komma till stånd mellan asylboenden och arbetsplatser för ett bättre flöde och större förståelse för hur vårt samhälle fungerar.

Kontakt

Ulla Knutsson, integrationsstrateg
Telefon: 0511-38 60 22
E-post: ulla.knutsson@gotene.se

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!