Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Korta fakta om integration - vecka 24

Publicerad: klockan

Varje vecka publicerar vi Integrationsrutan i Götene tidning där vi listar korta fakta. Här samlar vi alla punkterna och utvecklar dem lite. Den här veckan har vi tema Normer.

Visste du att?

...i Sverige håller vi ett avstånd på 60-90 cm när vi pratar med varandra för att känna oss bekväma. I Afghanistan står man så nära att man kan ta på varann.

Det här har vi lärt oss genom att titta på våra föräldrar och det kallas informell inlärning.

...i Sverige och nordeuropa är det viktigt att vi står i kö utan att tränga oss före när vi ska handla eller göra ärenden på banken. I länder som Pakistan, Indien och Afghanistan existerar inte kösystemet så som vi ordnat det i Sverige.

Det här kallas formell inlärning som vi lärt oss genom att bli tillsagda av våra föräldrar om hur man ska bete sig.

...i Sverige får vi viktiga budskap från myndigheter i skriftform vilket inte är naturligt i ett land som Somalia där skriftspråket kom först på 1970-talet. Där är det viktigt att någon förtroendefull person bär fram budskapet muntligt.

I Somalia finns ingen språkvårdande institution motsvarande Svenska Akademien.

...i Sverige diskuterar vi oss fram till ett gemensamt beslut och det lär vi våra barn tidigt. I många andra länder gäller en strikt hierarkisk ordning där far i familjen eller en chef på arbetsplatsen beslutar om vad som ska ske.

Om chefen skulle fråga arbetarna om förslag där hierarki råder skulle förmodligen förvirring uppstå och en undran över varför chefen inte kan ta beslut.

Kontakt

Ulla Knutsson, integrationsstrateg
Telefon: 0511-38 60 22
E-post: ulla.knutsson@gotene.se

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!