Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Korta fakta om integration - vecka 23

Publicerad: klockan

Varje vecka publicerar vi Integrationsrutan i Götene tidning där vi listar korta fakta. Här samlar vi alla punkterna och utvecklar dem lite. Den här veckan har vi tema Respekt och omsorg.

Visste du att?

...att äldre människor respekteras högt i mellanöstern och att föräldrar får hjälp av sina barn varje dag om man bor nära? Föräldrarna kanske behöver få hjälp att handla eller få hjälp med betalning av någon räkning.

I Sverige prioriterar vi vår egen utveckling och individualiseringen har gått så långt så minsta gemensamma nämnare är jag själv. I mellanöstern är familjen minsta gemensamma nämnare.

...det är en stor sorg att inte kunna hjälpa sina föräldrar efter flytten hit till Sverige och att befinna sig så långt borta från sina föräldrar? Tiden läker alla sår, sorgen mattas av efter hand och man tänker inte längre så mycket på det.

I Sverige gnager det dåliga samvetet oss när vi inte hinner med gamla föräldrar. Vi vill att äldrevården ska finnas för dem men på ett bra och tryggt sätt. Sveriges sätt att ta hand om våra gamlingar kan ses som konstigt och nästan lite elakt av de länder där det är viktigt att värna om sina gamla.

...vi har ett trygghetssystem i Sverige som människor från mellanöstern inte har? Vår pension får vi varje månad livet ut. I Palestina får du en summa motsvarande en månadslön en gång per år i så många år som du har jobbat.

Även om det oranga kuvertet verkar komma med dystra siffror för många här så får vi i alla fall en summa varje månad när vi går i pension.

...att man respekterar sina föräldrar visar sig också i Sverige mot oss som är äldre genom att man reser sig upp och hälsar om någon äldre kommer in i rummet? Det visar sig också genom att man blir serverad hela tiden det finns något på bordet att förtära.

Det är en skön känsla att bli uppassad men också lite ovant i början. Pröva att lära känna någon och upptäck vad som händer. Du kan till exempel bli god man eller vara kontaktperson.

Kontakt

Ulla Knutsson, integrationsstrateg
Telefon: 0511-38 60 22
E-post: ulla.knutsson@gotene.se

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!