Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Korta fakta om integration - vecka 18

Publicerad: klockan

Varje vecka publicerar vi Integrationsrutan i Götene tidning där vi listar korta fakta. Här samlar vi alla punkterna och utvecklar dem lite. Den här veckan har vi tema öppna dörren.

Visste du att:

...genom att träffa någon med samma yrkeserfarenheter som du själv har kan du hjälpa asylsökande och nyanlända att få kontakter som kan hjälpa dem att få ett jobb i Sverige? 7 av 10 personer får sitt första jobb genom kontakter.

Att börja prata med varandra är starten på en kontakt. Genom att mötas och berätta om vilket yrke du har eller haft kan du berätta om hur din väg till arbete ser ut. Jag själv studerade på högskola när jag var 35 år och fick på så vis nya möjligheter på arbetsmarknaden.

...det enda du behöver göra är att anmäla ditt intresse och registrera dig på yrkesdorren.se och skriva att du vill träffa någon i Götene? Yrkesdörren är ett matchningsverktyg som initierats av Axfoundation, Antonia Ax:son Johnsons stiftelse.

I Sverige säger vi ofta att det är bra att få in en fot på en arbetsplats. Det är också bra att öppna dörren för någon genom att berätta vilka vägar man kan ta för att få sitt första jobb i Sverige. Du kanske också kan ge någon några nya kontakter att prata med om det yrkesliv som du har eller haft. Registrera dig på www.yrkesdorren.se (nytt fönster)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

...du kan också komma på ett språkcafé på biblioteket för att träffa en nyanlända att prata svenska med? Första tillfället är den 13 maj klockan 14.30. Studieförbunden kommer att ha olika teman på lätt svenska varje gång.

Genom att träffas och fika kan vi berätta om vårt sätt att umgås på arbetsplatsen. Fikapausen är en viktig social paus. Arbetskamrater träffas inte så ofta utanför arbetet så det är viktigt att förstå att man måste gå på dessa tillfällen.

...genom att träffa någon och berätta om ditt yrkesliv och dina intressen kan du öppna dörren till Sveriges möjligheter både i yrkeslivet och i föreningslivet? Att komma på ett språkcafé ställer inga krav på någon utan är bara roligt.

Det minsta vi kan göra för våra nyanlända är att öppna dörren för någon in till det svenska samhället. Genom föreningslivet kan man träffa människor med samma intressen och genom intressen kan man också hitta sitt första jobb.

Kontakt

Ulla Knutsson, integrationsstrateg
Telefon: 0511-38 60 22
E-post: ulla.knutsson@gotene.se

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!