Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Korta fakta om integration - vecka 17

Publicerad: klockan

Varje vecka publicerar vi Integrationsrutan i Götene tidning där vi listar korta fakta. Här samlar vi alla punkterna och utvecklar dem lite. Den här veckan har vi tema praktikplats.

Visste du att:

...Adil Hamid från Etiopien praktiserar som integrationsassistent i Götene kommun två dagar i veckan? Han har nyss fått uppehållstillstånd och har precis börjat med sin etablering i det svenska samhället.

Arbetsförmedlingen är den myndighet som ansvarar för etableringsplanen. Att starta sin etablering innebär bland annat att påbörja SFI (svenska för invandrare).

...Adil praktiserar två dagar och läser svenska tre dagar i veckan? Svenska språket är hans sjätte språk och eftersom han får höra svenska varje dag han är på sin praktik lär han sig fort.

Vi har valt att lägga praktiken på två dagar men om arbetsuppgifterna ökar kan vi utöka tiden till fyra dagar om behov finns. Han måste läsa på SFI minst en dag per vecka.

...genom praktiken får han lära sig om den svenska kulturen och våra sociala koder när han är på arbetsplatsen? Han har också förstått att svenskar tycker att det är viktigt att komma i tid och tycker att det är bra att känna till.

Att få möjlighet att praktisera och få vara bland människor som vet hur vårt samhälle fungerar ger många informella kunskaper som det är svårt att läsa sig till. Nu har vi chans att diskutera och förklara hur vi gör och varför det är så viktigt att delta på fikarasten där så mycket information om samhället diskuteras.

"Praktikplatsen ger mig många nya nätverk genom att träffa människor med olika roller och yrkeserfarenheter. De olika mötena har öppnat mina ögon för hur en kommun arbetar och vilka möjligheter som finns i Sverige" säger Adil.

Vi som möter Adil på arbetsplatsen får lära oss om hur det är i Etiopien och får på så vis en förståelse om ett land långt borta. Vi får också chansen att fundera på vad vi gör och varför vi gör saker som kan kännas obegripliga eller annorlunda i någon annans ögon.

Kontakt

Ulla Knutsson, integrationsstrateg
Telefon: 0511-38 60 22
E-post: ulla.knutsson@gotene.se

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!