Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Överenskommelse färdig om avslutat hyresavtal

Publicerad: klockan

Nu är överenskommelse färdig om att avsluta hyresavtalet för Kittelgatan i förväg. Bidrag från migrationsverket för ensamkommande barn och unga samt del av de välfärdsmiljarder kommunen tilldelats från staten för flyktingverksamhet finansierar överenskommelsen.

Överenskommelsen innebär att avtalet upphör att gälla från och med 2018-04-01. För Götene kommun innebär det att kommunens skyldighet upphör för underhåll i fastigheten. Hyresvärden får en engångsersättning som är 2,3 miljoner kronor lägre än om avtalet fortsatt gälla.

Bakgrund

Götene kommun tog under 2015-2016 emot många asylsökande ensamkommande barn och unga. Boende var förberett i ett hyreshus på Vikingagatan, men en brand strax före inflyttning innebar att kommunen var tvungen att hitta en annan lösning. Lösningen blev då ett hyresavtal på Kittelgatan. Hyresavtalet var fram till 2024-08-31.

Under år 2017 minskade behovet av boende för ensamkommande barn och unga drastiskt i Götene kommun. De tre faktorer som ledde till detta är att:

  • antalet flyktingar som kom till Sverige minskade jämfört med åren före,
  • migrationsverkets asylboenden som fanns i Lundsbrunn och Brännebrona stängde,
  • flera av de asylsökande ensamkommande ungdomarna har av Migrationsverket blivit uppskrivna i ålder till över 18 år och det är då Migrationsverkets ansvar att ta hand om dem och inte kommunens.

Boendet för ensamkommande barn och unga på Kittelgatan avvecklades under slutet av 2017 och verksamheten har inte behov av lokalerna. Kvarvarande hyra för avtalsperioden var 24,2 miljoner kronor vid årsskiftet 2017. Kommunen har betalat hyra för januari-mars 2018 och kommer att betala en engångsersättning på 21,0 miljoner kronor för att hyresavtalet ska avslutas i förväg den 1 april 2018.

Vid frågor kontakta

Jerker Andersson Liljestrand, Kommunchef
Telefon: 0511-38 60 15
E-post: Jerker.AnderssonLiljestrand@gotene.se

Eva Thimfors, sektorschef omsorg (socialchef)
Telefon: 0511-38 61 98
E-post: Eva.Thimfors@gotene.se

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!