Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Mitt nya liv i Götene: "Familjen var splittrad i över två år"

Publicerad: klockan

Två år efter att Hassan anlänt till Götene fick han äntligen krama om sin fru och barn, som under tiden hade levt kvar i det pågående kriget i Syrien.

Med sin dotter tätt intill flydde Hassan från Damaskus till Sverige. Från Libanon åkte de med båt över till Turkiet. Där de sedan tvingades att korsa det stora havet på en gummibåt överfylld av andra flyktingar.

Den 1 oktober 2015, 23 dagar efter de lämnat hemmet och familjen i Damaskus möttes de av kylan på Göteborgs Centralstation.

Asyltiden

Hassan och hans dotter blev sedan placerad på asylboendet i Brännebrona. Där de fick de dela ett litet rum med flera andra män. Tiden på boendet var stressig och många asylsökande var otåliga att få besked om uppehållstillstånd efter att ha genomgått långa resor innan de anlänt till Sverige.

"Det var hemskt att bo på Brännebrona", säger Hassan.

Efter tiden på asylboendet fick Hassan och hans dotter väldigt bra hjälp av kommunen med både boende och skolplacering för dottern. Han berättar att deras handläggare på integrationsenheten var fantastisk och behandlade dem med respekt. Vilket gjorde att de kände sig sedda bland den stora mängden asylsökande i Götene under hösten 2015.

Äntligen återförenade

Kvar i Syrien hade Hassan sin fru och deras andra barn. Barnen var små och tyckte det var svårt att vara utan båda sina föräldrar. Hassans fru arbetade under tiden hon var kvar i Syrien. Men hade det tufft på grund av den psykiska stressen och att leva i ett fallfärdigt samhälle på grund av kriget. Kriget påverkade inte bara deras psykiska utan även fysiska hälsa, eftersom kvalitén på sjukvården blev allt sämre med tiden.

Efter att ha varit ifrån varandra i över två år kom Hassans familj äntligen till Sverige och familjen fick krama om varandra igen.

"Det var skönt när de kom till Sverige", säger Hassan.

Tryggheten i Sverige

"Människor är snälla i Sverige", säger Hassan. 

Men det är tryggheten i Götene som är det allra bästa. Att barnen kan få tillgång till utbildning är viktigt för familjen. Det var bland annat det svenska skolsystemet som lockade allra mest innan de bestämde sig för att fly till Sverige.

Hassan är tacksam över sättet de har blivit bemötta i Götene och den hjälp hans dotter fick när hon började skolan. 

"Tack Sverige, för allt! Men varför måste det vara så kallt?" säger Hassan och skrattar. 

Artikelserie

Denna artikel är en del i serien "Mitt nya liv i Götene". Där nya Götenebor berättar sina historier för att skapa ett nytt liv i Götene.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!