Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Lundsbrunns kurort ger flyktingar ett hem

Publicerad: klockan

Det är nu klart att Lundsbrunns kurort kommer att ta emot flyktingar. Det är Migrationsverket som har upphandlat anläggningen till asylboende.

Många flyktingar söker sig just nu till Europa och Sverige på grund av situationen i Syrien, Irak, Afghanistan och andra länder. Under bara de senaste sju dagarna har nära 8 500 personer sökt asyl i Sverige. Det har säkert inte undgått någon att det just nu råder stor brist på boenden för flyktingar. Migrationsverket söker över hela landet efter lämpliga boenden där flyktingarna kan bo under sin asylprocess.

Det nya flyktingboendet i Lundsbrunn blir en omställning för ett litet samhälle. Det blir en utmaning för oss alla att se till att våra nya invånare blir integrerade i vårt samhälle och får en trygg och bra tillvaro.

Vad gör Götene kommun?

Migrationsverket ansvarar för flyktingarna från det att de registreras som asylsökande till dess att de har fått uppehållstillstånd. Verket ordnar mat och boende till alla som vill söka asyl i Sverige. Kommunerna ansvarar för att ordna barnomsorgsplatser och skolplatser till de asylsökande barnen. Vi har därför nu påbörjat planeringen för att kunna ge barnen en bra skolgång och vi gör oss redo att välkomna de nya eleverna. Vi kommer bland annat påbörja rekrytering av fler lärare och vi letar efter lämpliga lokaler.

Kommunen ansvarar även för de ensamkommande flyktingbarn och -ungdomar som Migrationsverket anvisar till Götene kommun inom två dygn från det att de har sökt asyl. Vi ser till att de får omsorg och en trygg plats att bo på, antingen på ett av våra boenden för ensamkommande flyktingbarn eller i ett familjehem. Vi ansvarar också för att varje barn får en god man som ser till att barnets behov och rättigheter tillgodoses på bästa sätt.

Vi träffar Migrationsverket och Lundbrunns kurort under måndagen den 2 november för att få reda på när de är redo att ta emot de första flyktingarna och hur vi tillsammans ska kunna göra flyktingarnas och Lundbrunns nya situation så bra som möjligt.

Informationsträff planeras

Vi planerar tillsammans med Migrationsverket och kurorten en informationsträff i Lundsbrunn för den som vill veta mer. Vi återkommer om tid och plats när det är bestämt.

Vi hälsar våra nya invånare välkomna

Vi hälsar våra nya invånare välkomna till Götene kommun. Vi är glada att vi kan erbjuda människor i nöd en trygg plats att starta sina nya liv på. Tillsammans kan vi göra så att våra nya invånare känner sig välkomna till vår kommun och får en god möjlighet att integreras i vårt samhälle.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!