Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Integration i vardagen: Livlig debatt i Lundsbrunn

Publicerad: klockan

Robert från Religionsvetarna fick igång en livlig debatt bland deltagarna. Klicka på bilden för att förstora.

Klicka på bilden för att förstora.

Som integrationsstrateg får jag vara med om många spännande möten och de flesta sker i vardagen i mitt jobb. Det blev en livlig debatt på onsdagskvällen i Lundsbrunns bygdegård när kommunen och Lundsbrunns samhällsförening bjudit in till föreläsning och workshop om religion och kulturmöten. Det var Religionsvetarna från Göteborg som stod för föreläsning och workshop.

Den 6 april bjöd vi tillsammans med Lundsbrunns samhällsförening in till en föreläsning om religion och kulturmöten. Ämnet är aktuellt nu när Lundsbrunn fått så många nya människor till bygden genom asylboendet på Lundsbrunns Kurort. De flesta som bor på asylboendet i Lundsbrunn är muslimer och vi svenskar behöver mer kunskap för att förstå vad som händer i vår värld och i vår närmiljö.

Föreläsning och workshop om islam och kulturmöten

Vi som deltog på föreläsningen fick först en kort inblick i religion och islam innan nästa del som handlade om kulturmöten. Först och främst fick vi diskutera vår egen kultur och hur vi ser på den. I nästa steg fick vi möta omvärldens syn på oss svenskar vilket blev en intressant och tankeväckande upptäckt.

Den sista halvtimman fick vi diskutera en bild som föreställde två kvinnor, den ena klädd i bikini och den andra i nikab, heltäckande klädsel. Bilden skapade en livlig debatt som kunnat pågå hela natten om vi inte haft en sluttid. Det är nyttigt att utmana sig själv och sina egna fördomar och det kändes som att många fick med sig något att fundera vidare på.

Kommunens utbildningssatsning i religion och kulturmöten

Götene kommun satsar nu stort och kommer att utbilda alla anställda i religion och om det mångkulturella samhället. De flesta kommer att få en tretimmars föreläsning i ämnet och de som finns i beslutande ställning får tre dagars utbildning. Andra får fördjupningar utifrån de behov som finns för att de ska klara av sitt jobb på ett bra sätt.

Det kommer också att erbjudas en öppen föreläsning för allmänheten den 21 april klockan 18.30  i Sessionssalen i Centrumhuset. Läs mer om den öppna föreläsningen.

Kommunen har köpt utbildningen av Religionsvetarna.

Om Religionsvetarna

Religionsvetarna består av fyra personer som är utbildade vid Göteborgs universitet. Samtliga har stor ämneskunskap och många års erfarenhet av att föreläsa. Fördelen med att ha utbildats inom humanistisk religionsvetenskap (även kallad religionsbeteendevetenskap) är att det är en tvärvetenskaplig disciplin, dvs. man utgår ifrån en rad samhällsvetenskapliga perspektiv, så som sociologi och psykologi, men även antropologi, statsvetenskap och historia. Tillsammans har de erfarenheter från fältstudier i länder som Syrien, Indien, Iran, Nordkorea och Kina, och har blivit publicerade i tidskrifter som Method and Theory of the Study of Religion samt antologin India On My Mind. Religionsvetarna är politiskt och religiöst obundna.

Ulla Knutsson är integrationsstrateg på Götene kommun. I serien "Integration i vardagen" berättar hon om sina besök på asylboendena i kommunen, vad som sker i kommunens olika verksamheter, vardagsberättelser och annat som berör integrationen i Götene kommun.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!