Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Integration i vardagen: Liisa och Kent blev Hanadi och Rahas räddning

Publicerad: klockan

Hanadi, Raha, Liisa och Kent i TV soffan. I vagnen ligger lilla Larin, tre månader. Klicka på bilden för att förstora.Förstora bilden

Hanadi, Raha, Liisa och Kent i TV soffan. I vagnen ligger lilla Larin, tre månader. Klicka på bilden för att förstora.

Som integrationsstrateg får jag vara med om många spännande möten och de flesta sker i vardagen i mitt jobb. Den här gången vill jag berätta om systrarna Hanadi och Raha som i julas flyttade in hos Liisa och Kent i Gössäter.

Hos Liisa och Kent i Gössäter har systrarna Hanadi och Raha från Syrien fått en välbehövlig fristad i väntan på besked från Migrationsverket.

Det hela började med en grillfest förra sommaren då de fyra hamnade vid samma bord och började prata. Gemenskapen fortsatte och efter jul flyttade systrarna in hos Liisa och Kent. Hanadis dotter Larina föddes i huset i Gössäter. 

— Det kändes naturligt att ta hand om systrarna, säger Liisa. Vi kunde inte se att asylboendet var ett bra ställe för ett nyfött barn och beslutade oss för erbjuda plats hos oss.

Det kändes som att dö hundra gånger om

När kriget bröt ut i Syrien gick det inte längre för Hanadi och Raha att fortsätta leva där. Städerna bombades sönder och matkostnaderna var skyhöga. Hanadi som dessutom var gravid kände hopplöshet över situationen och systrarna bestämde sig för att fly tillsammans.

Tillsammans med 60 personer trängdes de i sju dagar i en container för att komma till säkerheten i Europa. Systrarna berättar att det kändes som att dö hundra gånger om och de blev endast utsläppta korta stunder under dessa dagar.

De som kommer hit har så mycket kompetens med sig som vi behöver i Sverige

— De som kommer hit är en sådan resurs som vi måste ta tillvara på. De kan starta nya företag, anställa människor och skapa nya jobb som vi kommer att få nytta av, säger Kent. 

Både Liisa och Kent är rörande överens om att beslutet att ta emot systrarna är mycket givande.
— Vi lär oss så mycket och vi har dessutom fått två nya vänner.

Systrarna säger att Liisa och Kent betyder allt för dem nu. Men självklart är de oroliga för de familjemedlemmar som finns kvar i Syrien.

Ulla Knutsson är integrationsstrateg på Götene kommun. I serien "Integration i vardagen" berättar hon om sina besök på asylboendena i kommunen, vad som sker i kommunens olika verksamheter, vardagsberättelser och annat som berör integrationen i Götene kommun.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!