Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Integration i vardagen: Khatera arbetar och betalar redan skatt i Sverige

Publicerad: klockan

Klicka på bilden för att förstora.

Khatera Kamal från Afghanistan. Klicka på bilden för att förstora.

Som integrationsstrateg får jag vara med om många spännande möten och de flesta sker i vardagen i mitt jobb. Den här gången vill jag berätta om Khatera Kamal som är asylsökande men som redan har börjat arbeta och betala skatt. Hon kom till Sverige från Afghanistan för sex månader sedan.

För sex månader sedan kom Khatera Kamal från Afghanistan till Sverige. Sedan en och en halv månad tillbaka jobbar hon och betalar skatt i Sverige.

I Afghanistan jobbade Khatera för en hjälporganisation inom FN som översättare och med personalfrågor. Hon hjälpte personer som hade blivit hemskickade till Afghanistan från olika europeiska länder att starta ett nytt liv.

Här i Sverige har Kathera tre jobb för att kunna försörja sig själv och betala för det rum hon hyr som bostad. Just nu väntar hon på svar på att få jobba heltid som översättare.

Asylsökande kan jobba

Asylsökande kan jobba om hen har beviljats undantag från arbetstillstånd (AT UND). Det gör Migrationsverket om vissa kriterier är uppfyllda. Bland annat måste personen ha ett giltigt pass. Hen måste också meddela Migrationsverket om lön och ansöka hos Skatteverket om ett tillfälligt samordningsnummer som ersätter ett personnummer.

Viktigt att komma ihåg är att ett jobb inte ökar chansen för att få uppehållstillstånd. Personen måsta alltid ha ett asylskäl för att få uppehållstillstånd.

Möjligt att byta spår hos Migrationsverket

Om den asylsökande har ett jobb som har varat i minst fyra månader och kan försörja sig men får avslag på sin asylsansökan kan hen inom två veckor ansöka om att byta spår på Migrationsverket. Att byta spår betyder att hen istället ansöker om arbetstillstånd.

Personen måste då ha ett arbete som varar minst 12 månader framåt som hen kan försörja sig på och där villkoren är likvärdiga med ett kollektivavtal. Hen måste också ha ett pass som är giltigt under hela arbetstiden.

Ulla Knutsson är integrationsstrateg på Götene kommun. I serien "Integration i vardagen" berättar hon om sina besök på asylboendena i kommunen, vad som sker i kommunens olika verksamheter, vardagsberättelser och annat som berör integrationen i Götene kommun.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!