Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Flera praktikplatser resultatet av arbetskrafts- och kompetensmässan

Publicerad: klockan

Klicka på bilden för att förstora.Förstora bilden

Det var fullt med folk på arbetskrafts- och kompetensmässan som hölls i Centrumhuset den 24 april. Klicka på bilden för att förstora.

Arbetskrafts- och kompetensmässan i Centrumhuset den 24 april blev lyckad. Många praktik- och arbetssugna nyanlända och asylsökande fanns på plats för att visa upp sin kompetens för arbetsgivare och flera praktikplatser erbjöds. Nu fortsätter arbetet med att matcha arbetsgivare och arbetstagare.

Tanken med arbetskrafts- och kompetensmässan vara att nyanlända och asylsökande skulle få chansen att visa upp sig och sin kompetens för arbetsgivare i syfte att få en praktikplats eller i bästa fall ett jobb. Cirka 50 nyanlända och asylsökande personer var föranmälda till att delta som utställare på mässan. Men många fler som var sugna på en praktikplats kom och anmälde sitt intresse under eftermiddagen. Även ett antal arbetsgivare kom för att träffa utställare och ta reda på mer om hur det fungerar att erbjuda praktikplatser till nyanlända och asylsökande.

Flera praktikplatser erbjöds

Under mässan fick vi in ett tiotal förfrågningar från arbetsgivare om möjliga praktikanter till olika typer av praktikplatser som de kunde erbjuda, däribland:

 • Biodling
 • Lantbruk
 • Trädgårdsodling
 • Målning
 • Kökbygge
 • Simträning
 • Svetsare
 • Maskinoperatör
 • Översättare
 • Lödning elektronik
 • Serviceverkstad

Utöver detta fanns Västra Götalandsregionen på plats och samlade på sig kontaktuppgifter till flertalet intressanta praktikanter. De kommer även att bjuda in till ett informationsmöte i Lundsbrunn för sjuksköterskor, läkare och de som är intresserade av denna typ av yrken för att öka deras kunskap om hur vägen till ett legitimationsyrke går till i Sverige. Även personer med permanent uppehållstillstånd (PUT) som har denna inriktning i sikte kommer att bjudas in till detta möte.

Rektorerna från skolorna i Götene kommun bestämde sig att ordna ett informationsmöte med de lärare de träffade under mässan för att prata praktik och eventuellt jobberbjudanden. Även vår vikariepool fanns på plats och fångade upp intressanta praktiksökande direkt och genomförde intervjuer för både praktik och jobb.

Vad händer nu?

Supportgrupperna i Brännebrona och Lundsbrunn kommer nu att försöka hitta personer som kan passa för de praktikplatser som erbjöds under mässan. De kommer också att se till att alla asylsökande som lämnade in intresseanmälningar till praktikplatser finns registrerade med kontaktuppgifter och CV för enklare matchning.

Vidare kommer vi ha fortsatt kontakt med de arbetsgivare som var på plats på mässan för att se till att deras kompetensbehov matchas så bra som möjligt och för att ge fortsatt stöd i processen att erbjuda praktikplatser. Vi kommer också att träffa Skövde kommun som är intresserade av att erbjuda både praktikplatser och tjänster till nyanlända och asylsökande.

Nyfiken på att ta emot en praktikant?

Är du eller din arbetsplats nyfiken på att ta emot en nyanländ eller asylsökande för praktik? Hör av dig så berättar vi mer om vilka regler som gäller, vad du kan förvänta dig av en praktikant och vad en praktikplats kan innebära för våra nya invånare.

Kontaktperson:

Ulla Knutsson, integrationsstrateg
E-post: ulla.knutsson@gotene.se
Telefon: 0511-38 60 22

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!