Lyssna

Allt om prao

Prao, praktisk arbetslivsorientering, ger alla arbetsgivare en möjlighet att marknadsföra sin arbetsplats och skapa ett intresse kring specifika yrken och brancher. Här läggs grunden för framtida gymnasie- och yrkesval. En chans som är väl värd att ta vara på!

Varför prao?

Med tanke på den framtida kompetensförsörjningen i Götene är det av stor vikt att eleverna i årskurs 8 och 9 får komma ut på meningsfull prao. Denna kan sedan bli avgörande för kommande gymnasie- och yrkesval. När eleverna väl börjat gymnasiet kan det vara försent att marknadsföra sina verksamheter.

Syftet med prao är att eleverna skall få ökade kunskaper om arbetslivet. Prao är obligatoriskt och ansvaret för att anskaffa kvalitativa och säkra praktikplatser ligger hos huvudmannen (kommunen). 

Praktikverktyget

Götene kommun använder Skaraborgs gemensamma praktikplattform - Praktikplatsen.se - för att administrera elevernas prao. Ett webbaserat praktiksamordningsverktyg för elever, skolpersonal och arbetsplatser. Verktyget finns på www.praktikplatsen.se (nytt fönster) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Intresseanmälan – Erbjuda praoplatser i Götene kommun

Vi ber dig som erbjuder praoplatser i Götene kommun att fylla i intresseanmälan i länken nedan:

Intresseanmälan för att erbjuda praoplatser i Götene kommun (nytt fönster) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Syftet med verktyget

Syftet med verktyget är att alla elever ska få samma möjlighet till ett brett utbud av praoplatser inom olika branscher oberoende av bakgrund och sociala kontakter. Det skapar förutsättningar för en jämlik och kvalitetssäkrad prao. Det finns också flera fördelar för dig som arbetsgivare att använda verktyget:

Fördelar för dig som arbetsgivare

  • Möjlighet att marknadsföra sig – platsannons
  • Tydligt informationsflöde
  • Tydliga kontaktytor
  • Framförhållning
  • Enkelt
  • Kostnadsfritt

Mer information

Vi ser fram emot att fortsatt kunna erbjuda en mängd och bredd av praoplatser för våra elever. Har du frågor är du varmt välkommen att kontakta oss!

Kontakt

Lisette Lundberg, administratör Praktikverktyget
E-post: lisette.lundberg@gotene.se
Telefon: 0511-386092

Emelie Thim, näringslivsstrateg
E-post: emelie.thim@gotene.se
Telefon: 0511-38 60 09

Läs mer om prao

Frågor och svar om prao på Skolverkets hemsida (nytt fönster) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Arbetsmiljöverkets information om praktik för unga (nytt fönster) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Relaterade sidor

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!