Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Cykelleden kommer att få namnet Vänerleden och bli cirka 63 mil lång.

Flera cyklar parkerade utanför en röd timmerstuga med blomsterlådor.Förstora bilden

Arbetet med att koppla samman leden görs av Vänersamarbetet tillsammans med samtliga 13 kommuner runt Vänern inom ramen för projektet Lake Vänern Grand Tour.

Ambitionen är att leden ska bli en nationell cykelled och ansökan har skickats in till Trafikverket för att få leden granskad och godkänd.

-Det känns otroligt kul att vi kommit så här långt med arbetet med leden. Alla kommuner har varit mycket engagerade och kontakter med väghållare har flutit på bra. Målet är att vi ska ha en nationell led klar för invigning under 2021 om allt går som det ska. Då blir leden den femte nationella cykelleden i Sverige, säger Madeleine Norum projektledare för Lake Vänern Grand Tour.

Vänerleden

Vänerleden kommer att erbjuda Vänerns finaste badstränder, kulturupplevelser i världsklass och naturfenomen som inte finns på någon annan plats i Sverige. Cyklisterna kommer att passera mysiga fik, välfyllda gårdsbutiker och matställen med hög kvalitet som kan mätta hungriga och sugna magar. Runt Vänern kommer cyklisterna att trampa på separerade cykelvägar, lågtrafikerade asfalterade vägar men också grusvägar som slingrar sig genom skärgårdslandskap, skogslandskap och bördig åkermark. Några av sträckorna används redan idag som cykelled andra sträckor är helt nya som led. Vissa av sträckorna kommer också gå att kombinera med båt, då båtbussarna till Grums, Hammarö, Karlstad och Kristinehamn passerar i närheten av leden. Vänerleden kommer att byggas upp kring fyra etapper där varje etapp kommer att bli mellan 10 mil och 18 mil.

- I Destination Läckö-Kinnekulle kommer leden att passera Kinnekulle med Falkängens hantverksby i Hällekis, Hällekis Säteri med café, restaurang och trädgård, Råbäcks hamn och stenhuggeri, Utsiktens kaffestuga och vidare in till Lidköpings mysiga småstadscentrum med Vänermuseet och Rörstrand museum/center. Vi tror att med den trend vi ser på ett ökat intresse för cykelturism kommer cykelleden att bidra till att fler upptäcker vår fantastiska sjö och det som finns att upptäcka runtom den, säger Anna Ohlin Ek, VD, Destination Läckö-Kinnekulle.

Vill du vara med och testa den nya cykelleden?

I sommar erbjuder vi alla som bor kring Vänern att testcykla leden. Intresseanmälan skickas till info@vanern.org senast den 3 juli.

Testcyklisterna får då tillgång till presentation av sträckan, en karta och ett formulär som de fyller i under sina turer. Som tack för hjälpen får de en Vänerkortlek. Vi kommer öppna upp för ytterligare en testomgång i augusti.

Några av de upplevelser som cyklisterna kommer att kunna ta del av på sin tur:

Kulturupplevelser: Sandgrund Lars Lerin, Alsters Herrgård, Värmlands museum, Kristinehamns konstmuseum, Picassoskulpturen, Södra Råda gamla kyrka, Särestads landsbygdsmuseum, Dalaborg, Vänersborgs museum, gamla stadsdelar i Mariestad, Lidköping, Kristinehamn och Åmål. Akvedukten i Håverud samt kulturmiljön Not Quite samt Borgviks hyttruiner och bruksområde.

Naturupplevelser: Platåbergen Kinnekulle, Halle- och Hunneberg. Ändmoränen Hindens rev som sträcker sig 5 km ut i Vänern, och Hjortens udde. Flera naturreservat såsom Kummelön, Surö bokskog, biosfärområde Kinnekulle och Vänerskärgården.

Fakta Lake Vänern Grand Tour

Lake Vänern Grand Tour är ett koncept som ska bidra till att knyta ihop Vänern som en hel destination med hjälp av de aktiviteter som finns i och vid sjön.

Genom att synliggöra alla aktiviteterna digitalt via www.lakevanern.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. men också knyta ihop det som finns fysiskt med hjälp av skyltning ska det bli enklare för både lokalbefolkning och turister att ta del av det som finns att uppleva och göra vid Sveriges största sjö.

Cykelleden som håller på att kopplas samman runt sjön kommer att bli ryggraden för konceptet och den kommer få namnet Vänerleden. Andra aktiviteter som också kommer att vara väsentliga för arbetet är paddling, båtturer och vandring. Inom ramen för Lake Vänern Grand Tour kommer också service och information för dessa aktiviteter att förstärkas och samlas vid hubar, här kommer gästhamnarna att spela en viktig roll.

Projektet pågår fram till 20211231 och finansieras av Jordbruksverket genom Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling samt Region Värmland och Västra Götalandsregionen och de 13 kommunerna runt Vänern.

Fakta om Vänersamarbetet

Vänersamarbetet är de 13 Väner-kommunernas samarbetsorganisation. Föreningens ändamål är att bedriva utvecklingsarbete som bidrar till en hållbar maritim tillväxt, attraktiv miljö och annat som bidrar till att skapa en bra livsmiljö för boende, brukare och besökare kring Vänern.

Vid frågor kontakta

Madeleine Norum, Projektledare Lake Vänern Grand Tour
Telefon: 072-204 75 21
E-post:
madeleine.norum@vanern.org

Laila Gibson, verksamhetssamordnare Vänersamarbetet
Telefon: 076-78 72 798
E-post:
laila.gibson@vanern.org

Juliane Thorin, Kommunutvecklare Götene kommun
Telefon: 0511-38 63 94
E-post:
Juliane.thorin@gotene.se

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!