Lyssna

Publicerad klockan .

Barnlandskap i Götenes nya badhus kan bli verklighet med hjälp av Sparbanken Skaraborg

Sparbanken Skaraborg, genom Sparbanksstiftelsen Skaraborg, planerar att satsa 30 miljoner kronor på Götenes nya badhus. Investeringen kan möjliggöra byggnation av ett över 200 kvadratmeter stort badlandskap för barn i yngre åldrar med inspiration från Kinnekulle.

Skiss med inritade barnpooler - se lista på de olika aktivitetsområdena utskrivna på sidan. Förstora bilden

Skissförslag över den tänkta barnavdelningen i det nya badhuset.

Sparbanken Skaraborg, genom Sparbanksstiftelsen Skaraborg, har fattat ett inriktningsbeslut om att med ett maxbelopp på 30 miljoner kronor finansiera ett badlandskap för barn i yngre åldrar i Götenes planerade nya badhus.

Diskussionerna med Sparbanksstiftelsen har pågått i över ett års tid och det känns otroligt roligt att äntligen kunna berätta att vi nu har kommit så här långt. Badhuset är oerhört efterlängtat av Götenes kommuns invånare och detta skulle möjliggöra en satsning på barn och barnfamiljer som vi aldrig hade klarat av på egen hand. Det ligger helt i linje med vår vision att höja kommunens attraktivitet för barnfamiljer och kommer bidra starkt till att vi nu kan skapa ett badhus som inte bara blir ett stort lyft för Göteneborna, utan också kommer kunna locka familjer från hela Skaraborg", säger Johan Månsson, kommunstyrelsens ordförande i Götene kommun.

Vi har återinvesterat i några större projekt i Vara och Skara de senaste åren och samtidigt proaktivt letat efter intressanta projekt i Essunga och Götene. Därför känns det riktigt kul och spännande att vara med i den här processen och förhoppningsvis landa ett projekt i Götene. Det blir i så fall vårt största projekt hittills", berättar Liselotte Sterneborn, ordförande i Sparbanksstiftelsen Skaraborg.

Ett slutgiltigt beslut om finansiering kommer att fattas av Sparbanksstiftelsen Skaraborgs styrelse senare i år när kompletta handlingar och kostnadsberäkningar finns på plats.

Det är fantastiskt roligt för oss som lokal bank att med hjärtat i sparbanksrörelsen få vara med och återinvestera i våra samhällen för att skapa tillväxt och trivsel. Nu hoppas vi att allt går i lås så att Göteneborna kan få många roliga stunder i ett efterlängtat badhus", säger Patrik Meijer, vd Sparbanken Skaraborg.

Förslaget ska detaljprojekteras

Det planerade barnlandskapet kommer nu att projekteras och kostnadsberäknas i detalj. Förslaget innehåller i dagsläget bland annat åtta olika pooler, rutschkanor, vattenlekar, grotta, vattenfall, strand och vattenpist på en yta över drygt 200 kvadratmeter. Barnbadet kommer att vara tillgänglighetsanpassat och tanken är att utformningen ska inspireras av miljöer på Kinnekulle.

Vi är tacksamma, stolta och otroligt glada för att Sparbanken Skaraborg har ambitionen att satsa så stort på Götene och våra barn och unga. Om allt faller på plats och projektet kan genomföras så höjer vi ribban och kan skapa ett badhus som sticker ut från mängden, ett litet men viktigt steg för fortsatt tillväxt och utveckling av såväl Götene kommun som hela Skaraborg", säger Johan Månsson.

Götenes nya badhus beräknas börja byggas 2025.

Skissförslag

Enligt de nuvarande skisserna så kan barnavdelningen komma att innehålla:

 • Vattenfall och grotta
 • Varmpool
 • Strand med hällristningar ned i vattnet utformade av mosaik
 • Önskebrunn med Champagnebubbel
 • Klippformation
 • Ramp
 • Simma-runt-kanal
 • Vattenrutchkana
 • Vattenorgel
 • Vattenpist
 • Landningsbassäng
 • Lekfigur med träd och vattensprut
 • Återbruk av marmorbänkar
Skissförslag över poolområdet.

Skissförslag över den tänkta barnavdelningen i det nya badhuset ur annan vinkel.

Sex personer framför en byggnad.

Från vänster: Marita Hellqvist (vice ordförande i nämnden för utbildning, kultur och fritid), Marcus Källander (ordförande i nämnden för utbildning, kultur och fritid), Andreas Stridh (Sparbanken Skaraborg), Liselotte J Sterneborn (Sparbanken Skaraborg), Johan Månsson (kommunalråd), Åsa Karlsson (oppositionsråd).

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!